Χαμηλότερος του αναμενομένου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Χαμηλότερος του αναμενομένου ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αιφνιδίασαν θετικά τον Οκτώβριο καθώς αποδείχθηκαν σημαντικά ασθενέστερα των προσδοκιών, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι ενδεχομένως η κορύφωσή του έχει παρέλθει, επιτρέποντας στη Fed να συνεχίσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής με ρυθμό αύξησης των επιτοκίων μικρότερo των 75 μ.β. που αποφάσισε στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση έναντι μέσης εκτίμησης 0,6%, με τον ετήσιο δείκτη να υποχωρεί στο 7,7% από 8,2% τον Σεπτέμβριο. Σημάδια επιβράδυνσης κατέγραψε και ο δομικός δείκτης, σημειώνοντας μηνιαία αύξηση μόνο κατά 0,3%, ο χαμηλότερος ρυθμός σε διάστημα περίπου ενός έτους, έναντι 0,5% που ανέμενε η αγορά έπειτα από άνοδο 0,6% τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών στα αγαθά (-0,4%), ιδίως στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (-2,4%), ενδεχομένως λόγω σημαντικών εκπτώσεων από τις επιχειρήσεις προκειμένου να ρευστοποιήσουν το πλεονάζον απόθεμά τους. Σε ετήσια βάση, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,3% ύστερα από άνοδο στο 6,6% τον προηγούμενο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Η θετική έκπληξη που επιφύλαξαν τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ οδήγησε σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία των επιτοκίων της Fed, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας συνεχίζουν να δείχνουν ιδιαίτερα υψηλό βαθμό στενότητας, με τον κινούμενο μέσο των τελευταίων τριών μηνών για τον ρυθμό αύξησης των μισθών –σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα– να επιταχύνεται 0,1% ετησίως τον Οκτώβριο στο 6,4% και να πλησιάζει το ιστορικό υψηλό 6,7% που είδαμε τον Ιούλιο. Αν και μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Fed στις 13-14 Δεκεμβρίου μεσολαβούν οι επίσημες ανακοινώσεις για τις θέσεις απασχόλησης και τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Νοέμβριο που αμφότερες θα επηρεάσουν την απόφαση για το μέγεθος της νέας αύξησης στα επιτόκια, η αγορά εκτιμά το ενδεχόμενο αύξησης μικρότερης των 75 μ.β. (δηλαδή 50 μ.β.) με πιθανότητα 85% έναντι 50% πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων. Παράλληλα, τα προθεσμιακά συμβόλαια υποδηλώνουν τερματικό επίπεδο για το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο fed funds rate το δεύτερο τρίμηνο του 2023 κάτω από το 5% και μείωση των επιτοκίων 50 μ.β. μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή