Ο φιλάνθρωπος Τζεφ Μπέζος

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του κατά τη διάρκεια της ζωής του θα δωρίσει σε αγαθοεργίες ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, γεγονός το οποίο τον καθιστά τον τελευταίο δισεκατομμυριούχο που δεσμεύθηκε να πράξει κάτι αντίστοιχο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του κατά τη διάρκεια της ζωής του θα δωρίσει σε αγαθοεργίες ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, γεγονός το οποίο τον καθιστά τον τελευταίο δισεκατομμυριούχο που δεσμεύθηκε να πράξει κάτι αντίστοιχο. Ο κ. Μπέζος, του οποίου την περιουσία το περιοδικό Forbes υπολογίζει σε περίπου 124,1 δισεκατομμύρια δολάρια, έκανε την ανακοίνωση σε κοινή συνέντευξη στο CNN με τη σύντροφό του Λόρεν Σάντσες, που προβλήθηκε χθες Δευτέρα. Ο δισεκατομμυριούχος δεν διευκρίνισε πώς ή σε ποιον σκοπό/οργανισμό θα διοχετεύσει τα χρήματά του, αλλά δήλωσε ότι το ζευγάρι εξετάζει όλες τις δυνατότητες και διαμορφώνει το αναγκαίο πλαίσιο. «Το δύσκολο είναι να βρεις πώς να το κάνεις με αποτελεσματικό τρόπο», είπε ο κ. Μπέζος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

«Η οικοδόμηση της Amazon δεν ήταν εύκολη, χρειάστηκε πολύ σκληρή δουλειά και πολύ έξυπνους συμπαίκτες, και διαπιστώνω κι εγώ και η Λόρεν ότι η φιλανθρωπία είναι πολύ παρόμοια», προσέθεσε ο μεγιστάνας. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο Τζεφ Μπέζος είχε δεχθεί στο παρελθόν κριτική επειδή δεν συνυπέγραψε το Giving Pledge, την εκστρατεία που εγκαινίασαν ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, η πρώην σύζυγός του Μελίντα Φρεντς και ο έτερος δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ με στόχο να δώσουν κίνητρα σε ζάπλουτους να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους μέσω φιλανθρωπιών. Η πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος, Μακένζι Σκοτ, είχε συμμετάσχει στην πρωτοβουλία από το 2019. Εκτοτε, μάλιστα, έχει αναδειχθεί σε μια ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στον χώρο των ευεργεσιών, πλημμυρίζοντας με δωρεές τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press. Εν τω μεταξύ, αρκετές φορές αυτές οι κινήσεις της δεν διαφημίζονται και δεν είναι αναμενόμενες.

Ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει σε αγαθοεργίες το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, ύψους 124,1 δισ. δολ.

Πάντως, ο μεγιστάνας Τζεφ Μπέζος φάνηκε να ενασχολείται περισσότερο με τις αγαθοεργίες και να αφιερώνει πιο πολύ χρόνο σε αυτές αφ’ ης στιγμής παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Amazon. Τα τελευταία τρία χρόνια, συγκεκριμένα, έχει διαθέσει περισσότερα από 34 δισ. δολ. σε πανεπιστήμια και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπου φοιτούν Αφροαμερικανοί, σε οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και σε άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Ο Τζεφ Μπέζος, ο οποίος έλαβε διαζύγιο από τη Μακένζι Σκοτ το 2019, αποχώρησε από το πηδάλιο της εταιρείας του το 2021, ούτως ώστε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε φιλανθρωπικές δράσεις και άλλα έργα. Μεταξύ άλλων δωρεών έχει υποσχεθεί 15 δισ. δολ. για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Bezos Earth Fund, ενός ειδικού ταμείου με περιβαλλοντική στόχευση που φέρει το όνομά του.

Πέρυσι διοχέτευσε 762 δισ. δολ. σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, σύμφωνα με το σχετικό περιοδικό The Chronicle of Philanthropy. Το Σάββατο ο κ. Μπέζος και η κ. Σάντσες ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν μια επιχορήγηση 149 εκατ. δολαρίων στην τραγουδίστρια Ντόλι Πάρτον, η οποία έχει επαινεθεί για το φιλανθρωπικό έργο της ως προς την εφεύρεση του εμβολίου Moderna για τον κορωνοϊό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή