Ο Μπάφετ επένδυσε στην ταϊβανέζικη TSMC

Ο Μπάφετ επένδυσε στην ταϊβανέζικη TSMC

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν ο αειθαλής μεγιστάνας Γουόρεν Μπάφετ επιλέγει έναν όμιλο για να τοποθετήσει τα δισεκατομμύριά του, οι συναφείς μετοχές εκτινάσσονται και δημιουργούνται νέες τάσεις στην αγορά. Ειδικότερα, ο όμιλος συμμετοχών του, Berkshire Hathaway, απέκτησε μερίδιο αξίας περίπου 5 δισ. δολαρίων στον μεγαλύτερο όμιλο ημιαγωγών (τσιπ) του κόσμου, την ταϊβανέζικη Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (γνωστή και ως TSMC). Kαι αυτή η κίνηση θεωρήθηκε ένδειξη ότι ο θρυλικός επενδυτής πιστεύει πως η μετοχή του κορυφαίου κατασκευαστή ημιαγωγών έχει φθάσει στο κατώτατο σημείο αποτίμησής της πλέον μετά τις μαζικές πωλήσεις τίτλων άνω των 250 δισ. δολαρίων. Η Berkshire με έδρα την Ομάχα απέκτησε σχεδόν 60 εκατομμύρια διαπραγματεύσιμα χρεόγραφα (ADR) στην προαναφερθείσα εταιρεία το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, εάν υποθέσουμε πως ο Γουόρεν Μπάφετ αγόρασε τα χρεόγραφα της TSMC στη μέση τιμή για το τρίτο τρίμηνο, το μερίδιο θα του κόστιζε 5,1 δισ. δολάρια. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται στα 72,80 δολάρια έκαστο. Χθες, στο χρηματιστήριο της Ταϊβάν, αφότου έγινε γνωστή η επένδυση του μεγιστάνα, η τιμή της μετοχής της TSMC αυξήθηκε έως και 9,4%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη ενδοημερήσια άνοδό της σε περισσότερα από δύο χρόνια.

Μεγάλοι πελάτες

Απέκτησε μερίδιο αξίας περίπου 5 δισ. δολαρίων στον μεγαλύτερο όμιλο ημιαγωγών (τσιπ) του κόσμου.

Η ταϊβανέζικη εταιρεία παράγει ημιαγωγούς για πελάτες όπως η Nvidia και η Qualcomm, ενώ είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής των προσαρμοσμένων τσιπ Silicon της Apple. Αναφορικά τώρα με το χαρτοφυλάκιο του Γουόρεν Μπάφετ, σε αυτό οι τοποθετήσεις στην Apple παραμένουν και εκείνες με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία, μιλώντας για μεμονωμένο όμιλο. Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι ο 92χρονος Μπάφετ απέφευγε για πολύ καιρό τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι δεν ήθελε να επενδύσει σε επιχειρήσεις, που δεν καταλάβαινε πλήρως. Ωστόσο, αυτή τη στάση του άλλαξε τα τελευταία χρόνια και αφιέρωσε ένα αυξανόμενο ποσοστό των επενδύσεων της εταιρείας του στον τομέα της τεχνολογίας. Η δε κατασκευή ημιαγωγών είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπόσχεται διαρκή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος είναι πως κρίνεται ζωτικής σημασίας για την επέκταση των εκκολαπτόμενων βιομηχανιών, όπως τα άνευ οδηγού οχήματα και τα ηλεκτροκίνητα αμάξια, η τεχνητή νοημοσύνη και οι συνδεδεμένες οικιακές εφαρμογές. Η επέκταση των υπηρεσιών λογισμικού νέφους, όπως η AWS της Amazon.com., υπόσχεται επίσης να αυξήσει τις παραγγελίες για πυρίτιο, που διοχετεύεται σε τεράστια κέντρα δεδομένων. Το πυρίτιο είναι ένα από τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται στους ημιαγωγούς.

Επιπροσθέτως, η TSMC, η οποία παραγκώνισε την αμερικανική Intel, ως η εταιρεία που προωθεί την αιχμή της τεχνολογίας στα τσιπ, έχει αναδειχθεί σε ζωτικής σημασίας παίκτη την εποχή αυτή, κατά την οποία οι ΗΠΑ και η Κίνα συγκρούονται για την ηγεσία στην παγκόσμια βιομηχανία της τεχνολογίας. Η ΤSMC, η εταιρεία με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία στην Ταϊβάν, έχει την ικανότητα να κατασκευάζει τους πλέον προηγμένους ημιαγωγούς σε διεθνή κλίμακα.

Τέλος, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει αυξημένες κυρώσεις σε ημιαγωγούς υψηλών προδιαγραφών που παράγονται για Κινέζους πελάτες, κυρίως με στόχο να αποτρέψουν το να έχει πρόσβαση σε αυτούς ο κινεζικός στρατός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή