Υψηλό μέρισμα από εταιρείες γαιάνθρακα

Υψηλό μέρισμα από εταιρείες γαιάνθρακα

Η ολική επαναφορά του ορυκτού καυσίμου μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία φέρνει μεγάλα κέρδη σε όσους έχουν επενδύσει στον κλάδο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γαιάνθρακας προσφέρει μεγάλες αποδόσεις στους επενδυτές. Τα ορυχεία του πιο ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου έχουν γεμίσει κέρδη και προσφέρουν γενναιόδωρα μερίσματα στους επενδυτές. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές τους σημειώνουν άνοδο καθώς η παγκόσμια ενεργειακή κρίση οδηγεί τις τιμές του καυσίμου στα ύψη. Οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής γαιάνθρακα αναμένεται να προσφέρουν στους επενδυτές μερίσματα που θα είναι τα μεγαλύτερα από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της βιομηχανίας. Το μεγαλύτερο μέρισμα αναμένεται να δώσει η Arch Resources Inc που θα φτάσει στα 10,75 δολ. ανά μετοχή. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αντιστροφή στην τύχη της βιομηχανίας αυτής, που τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει κύματα πτωχεύσεων καθώς οι παραγωγοί ενέργειας εγκαταλείπουν τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.

Η ολική επαναφορά του γαιάνθρακα οφείλεται όμως στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς έχει προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στις αγορές ενέργειας, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αγορά του γαιάνθρακα παρά τις πιέσεις που ασκούν περιβαλλοντολόγοι, προοδευτικοί πολιτικοί και πολλές επιχειρήσεις προκειμένου να εγκαταλειφθεί το καύσιμο για να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή. Εκ των πραγμάτων, πάντως, παραμένουν σκοτεινές οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του εν λόγω καυσίμου γι’ αυτό και τα ορυχεία που συγκεντρώνουν τώρα κέρδη ρεκόρ επιστρέφουν τα μετρητά στους μετόχους αντί να τα επενδύουν σε νέα σχέδια. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Λούκας Πάιπς, αναλυτής της Β Riley Securities, «το παιχνίδι με τον γαιάνθρακα τώρα λέγεται αποδόσεις κεφαλαίου».

Οι εταιρείες ορυχείων βρίσκονται σε μια περίεργη και σπάνια θέση. Η αγορά είναι σε πολύ καλή κατάσταση καθώς οι εταιρείες κοινής ωφελείας σπεύδουν να εξασφαλίσουν επάρκεια καυσίμων ώστε να εξακολουθήσουν να λειτουργούν. Ο κόσμος όμως είναι τελεσίδικα αποφασισμένος να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα και να στραφεί σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας. Και η ζήτηση για γαιάνθρακα αναμένεται να εξανεμιστεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε ό,τι αφορά την Arch, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ορυχείων στις ΗΠΑ, αναμένεται πως οι αποδόσεις των μερισμάτων της θα φτάσουν στο 25% μέσα στο επόμενο έτος. Σύμφωνα με τον Αντριου Μπλούμενφελντ, διευθυντή αναλύσεων δεδομένων στην McCloskey, εφόσον η εταιρεία έχει ρητώς υποσχεθεί να προσφέρει στους μετόχους τα μισά από τα κέρδη της, οι επενδυτές μπορούν να περιμένουν γενναίες αποδόσεις. Αλλα αμερικανικά ορυχεία, άλλωστε, έχουν υποσχεθεί το ίδιο, όπως η Alliance Resource Partners και η Ramaco Resources.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή