Στο 4,3% του ΑΕΠ οι ξένες επενδύσεις το α΄ εξάμηνο

Στο 4,3% του ΑΕΠ οι ξένες επενδύσεις το α΄ εξάμηνο

Aυξημένη συμβολή των επενδύσεων στο μελλοντικό μείγμα ανάπτυξης προβλέπει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, εκτιμώντας μάλιστα ότι φέτος οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) θα σημειώσουν ιστορικό ρεκόρ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυξημένη συμβολή των επενδύσεων στο μελλοντικό μείγμα ανάπτυξης προβλέπει η Alpha Bank στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, εκτιμώντας μάλιστα ότι φέτος οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) θα σημειώσουν ιστορικό ρεκόρ.

Το τρέχον έτος οι ΑΞΕ στην Ελλάδα θα καταγράψουν ιστορικό ρεκόρ, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Το 2023 οι επενδύσεις θα αποτελέσουν κινητήριο μοχλό της οικονομικής μεγέθυνσης, υποστηρίζουν οι αναλυτές της Αlpha Bank και εξηγούν ότι οι παράγοντες που υποστηρίζουν αυτή την κατεύθυνση είναι οι εξής: 1. Η αξιοσημείωτη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος όπως προκύπτει από την έκθεση του Economist Intelligence Unit, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ανέβηκε 16 θέσεις στη σχετική κατάταξη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη βελτίωση μεταξύ 82 οικονομιών. Αντίστοιχα, βελτίωση κατά 4 θέσεις σημείωσε στον δείκτη διεθνούς φορολογικής ανταγωνιστικότητας του ΟΟΣΑ το 2021. 2. Η ισχυρή ανοδική δυναμική στις ΑΞΕ, οι οποίες αναμένεται να καταγράψουν νέο ιστορικό ρεκόρ το 2022, καθώς οι εισροές του πρώτου εξαμήνου του έτους έχουν ήδη υπερβεί το 82% των αντίστοιχων επενδύσεων του 2021. Η επίδοση του 2021, μάλιστα, ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 20 ετών ως ποσοστό του ΑΕΠ (2,9%). 3. Η σημαντική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων το 2023 μέσω τόσο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονται η διάθεση πόρων του ΠΔΕ ύψους 8,3 δισ. ευρώ και η είσπραξη από το Ταμείο Ανάκαμψης 5,6 δισ. ευρώ. 4. Η συνετή προσαρμογή του κόστους εργασίας στο πληθωριστικό περιβάλλον. 5. Η αναμενόμενη επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα από το νέο έτος και η αξιοσημείωτη πτώση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ τη διετία 2022 και 2023.

Ειδικότερα, για τις ΑΞΕ το δελτίο σημειώνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 εισέρρευσαν 4,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,3% του ΑΕΠ του 1ου εξαμήνου, έναντι 2,3 δισ. ευρώ του 1ου εξαμήνου του 2021 (2,6% του ΑΕΠ). Συνολικά το 2021 σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ ΑΞΕ, φθάνοντας τα 5,4 δισ. ευρώ ή 2,9% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό από το 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT