Η Gazprom απειλεί να περιορίσει τις ροές αερίου στη Δ. Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Η Gazprom απειλεί να περιορίσει τις ροές αερίου στη Δ. Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Την ώρα που υποχωρούν οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι αναγκάζονται να καταφύγουν στα αποθέματα του φυσικού αερίου που διαθέτουν, η Gazprom απειλεί να μειώσει τις ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που υποχωρούν οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι αναγκάζονται να καταφύγουν στα αποθέματα του φυσικού αερίου που διαθέτουν, η Gazprom απειλεί να μειώσει τις ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Πρόκειται για τον τελευταίο αγωγό που εξακολουθεί να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Δυτική Ευρώπη, καθώς η Μόσχα έχει σταδιακά μειώσει την προσφορά. Διαπραγματευτές συμβολαίων και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προετοιμαστεί για την επικείμενη μείωση της ροής του αερίου σε αυτή τη διαδρομή. Η είδηση προκάλεσε, άλλωστε, νέα άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου κατά 4,12% αρχικά, που στη συνέχεια περιορίστηκε μόνον στο 1,1%.

Μιλώντας στο δίκτυο Telegram, η Gazprom υποστήριξε πως ορισμένες ποσότητες αερίου που προορίζονται για τη Μολδαβία κρατούνται στην Ουκρανία. Οπως ανέφερε, υπολογίζει πως η Ουκρανία έχει παρακρατήσει ήδη 52,52 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που προορίζονταν για τη Μολδαβία. Προειδοποίησε, έτσι, πως από τις 28 Νοεμβρίου θα προχωρήσει σε ανάλογη μείωση των ροών προς την Ευρώπη. Αναπόφευκτα στην Ευρώπη επικρατεί ανησυχία πως πρόκειται για το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της παροχής του καυσίμου. Εχουν προηγηθεί οι διαφωνίες για τις ρήτρες στις σχετικές συμβάσεις, που έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση. Η Ευρώπη μπορεί πάντως να ελπίζει στην αρωγή της Νορβηγίας, που ανακοίνωσε χθες ότι θα αναπτύξει το κοίτασμα φυσικού αερίου που έχει εντοπίσει στη Νορβηγική Θάλασσα από το 2026 και μετά και θα αυξήσει έτσι την προσφορά του καυσίμου στην Ευρώπη. Πρόκειται για το κοίτασμα Ιρπα, που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Νορβηγικής Θάλασσας και την ανάπτυξή του θα αναλάβει η ενεργειακή Equinor ASA. Οπως ανέφερε χθες το νορβηγικό υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας, η νορβηγική κυβέρνηση προσβλέπει στις δυνατότητες αυτού του κοιτάσματος από το οποίο ευελπιστεί να αποδεσμεύσει περίπου 20 δισ. κυβικά μέτρα.

Η Ευρώπη προσβλέπει στις δυνατότητες του μεγάλου νορβηγικού κοιτάσματος Ιρπα. Η παραγωγή του αναμένεται να αρχίσει στα τέλη του 2026.

Οι επενδύσεις στην εκμετάλλευση του εν λόγω κοιτάσματος ανέρχονται περίπου στα 14,8 δισ. κορώνες, ποσό αντίστοιχο των 1,4 δισ. δολ., ενώ βάσει του προγράμματος η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει το δ΄ τρίμηνο του 2026. Η Νορβηγία έχει γενικότερα προσπαθήσει να αυξήσει την παραγωγή της για να εξουδετερώσει τη μείωση στην προσφορά των πόρων. Οπως τόνισε μιλώντας στο Bloomberg ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας, Τέργε Οσλαντ, «η Ευρώπη έχει τεράστια ανάγκη να διασφαλίσει ενεργειακούς πόρους και είναι τεράστιας σημασίας στις ημέρες μας ότι μπορούμε να αναπτύξουμε τα κοιτάσματα στο ηπειρωτικό κομμάτι της Νορβηγίας και να αποτελέσουμε σταθερό και μακροπρόθεσμο προμηθευτή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά».

Την ίδια στιγμή, πάντως, στη Γερμανία εξαντλούνται τα περιθώρια των επιχειρήσεων για περαιτέρω μείωση της χρήσης αερίου χωρίς να πληγεί η παραγωγή τους. Σχετική δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα φέρει το 41,4% των γερμανικών βιομηχανιών να δηλώνει πως αν χρειαστεί να μειώσει κι άλλο την κατανάλωση αερίου, δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταφύγει σε μείωση της παραγωγής. Επιπλέον, το 12,3% των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα δήλωσε πως αν χρειαστεί να μειώσει περαιτέρω την κατανάλωση αερίου θα αναγκαστεί να αναστείλει πλήρως την παραγωγή. Η ίδια δημοσκόπηση φέρει, πάντως, το 75% των γερμανικών επιχειρήσεων να έχει καταφέρει να μειώσει την κατανάλωση του καυσίμου χωρίς να έχει μειώσει την παραγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT