Εντείνεται η διαμάχη της ΕΚΤ με τις τράπεζες για τα μερίσματα

Εντείνεται η διαμάχη της ΕΚΤ με τις τράπεζες για τα μερίσματα

Σχεδιάζουν να μοιράσουν δισεκατομμύρια ευρώ παρά την αντίθετη άποψή της

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χροιά διελκυστίνδας προσλαμβάνει η διαφωνία ανάμεσα στην ΕΚΤ και τις τράπεζες της Ευρωζώνης, που επιμένουν να κωφεύουν στη σύστασή της να κρατήσουν κεφάλαια και να αποφύγουν την καταβολή μερισμάτων, παρά τη σημαντική αύξηση της κερδοφορίας τους. Οι μεγαλύτερες από αυτές σχεδιάζουν να μοιράσουν δισεκατομμύρια στους μετόχους τους, παρά τις όλο και περισσότερες ενδείξεις πως έπεται μια δύσκολη περίοδος για την οικονομία της Ευρωζώνης. Και βέβαια επαναλαμβάνονται τακτικά από όλο και περισσότερα στελέχη της ΕΚΤ, των εποπτικών αρχών αλλά και εθνικών κεντρικών τραπεζών, οι κρούσεις για την ανάγκη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συγκεντρώσουν κεφάλαια δεδομένης της διαφαινόμενης ύφεσης.

Ο Τζοάκιμ Βουερμέλινγκ, μέλος του Δ.Σ. της Bundesbank, αλλά και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ που εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, ήταν ο τελευταίος στη σειρά που επανέλαβε χθες το μήνυμα της ΕΚΤ προς τις τράπεζες. Τις κάλεσε να μην υπόσχονται μερίσματα και δεν αρκέστηκε στη σύσταση, αλλά τις προειδοποίησε πως «αν δεσμεύεστε από τέτοιες υποσχέσεις, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά, τότε θα αντιμετωπίσετε πολύ σκληρά διλήμματα». Η νέα προειδοποίηση έρχεται μόλις ενάμισι μήνα αφότου είχε επανέλθει στην ίδια σύσταση ο επικεφαλής της ενιαίας εποπτικής αρχής τραπεζών της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία. Οπως, όμως, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, είναι σαφές ότι οι τράπεζες έχουν εμφανώς ενοχληθεί, καθώς προσπαθούν να προσελκύσουν επενδυτές ελπίζοντας πως θα στηρίξουν έτσι τις μετοχές τους. Κι αυτό γιατί οι συστάσεις επαναλαμβάνονται διαρκώς σε μια συγκυρία εξαιρετικά ευνοϊκή για τις τράπεζες, που βλέπουν την κερδοφορία τους να αυξάνεται σημαντικά μετά τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων και την εκρηκτική αύξηση των συναλλαγών έπειτα από μια δεκαετία ισχνών κερδών.

Ως εκ τούτου, έχουν ανακοινώσει στους μετόχους τους σειρά από φιλόδοξα σχέδια.

«Η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά, θα αντιμετωπίσετε πολύ σκληρά διλήμματα», προειδοποίησε ο Τζ. Βουερμέλινγκ, μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η UniCredit, για παράδειγμα, έχει θέσει υψηλούς στόχους για τις πληρωμές στους μετόχους της στο πλαίσιο ενός σχεδίου για το 2024. Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας, Αντρέα Ορσέλ, έχει άλλωστε υποσχεθεί στους μετόχους ότι το επόμενο έτος θα επαναλάβει τα μερίσματα ύψους 3,75 δισ. ευρώ που τους διένειμε φέτος. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, που σύμφωνα με την Bundesbank θα γνωρίσει μια ήπια ύφεση το επόμενο έτος, οι μεγαλύτερες τράπεζές της επιδεικνύουν πλήρη ανυπακοή στην ΕΚΤ. Η εμβληματική Deutsche Bank σχεδιάζει να αυξήσει το επόμενο μέρισμα που θα διανείμει στους μετόχους της κατά 50%, στο πλαίσιο σχεδίου που προβλέπει διανομή 8 δισ. ευρώ μέχρι το 2025. Επιπλέον η Commerzbank σκοπεύει μέσα στο επόμενο έτος να καταβάλει το πρώτο μέρισμα μετά το 2020.

Ο κ. Βουερμέλινγκ υπογράμμισε χθες πως τα μεγάλα κέρδη που συγκέντρωσαν φέτος οι τράπεζες δεν πρέπει να τις οδηγήσουν σε «απερισκεψίες». Οπως τόνισε, «το επόμενο έτος μπορεί να είναι εκείνο που ελαφρώς θα “παγώσει” τα πάντα γι’ αυτό και σας συνιστούμε να κρατήσετε κεφάλαια και να τα έχετε διαθέσιμα για να καλύψετε τις όποιες ζημίες».

Δεν είναι βέβαια πρώτη φορά που παρεμβαίνει η ΕΚΤ για να εμποδίσει την καταβολή μερισμάτων. Η συγκεκριμένη σύσταση ανάγεται στο φοβερό 2020 και τα πρώτα κύματα της πανδημίας, όταν η Τράπεζα της Ευρωζώνης κάλεσε τις τράπεζες να αποφύγουν όχι μόνον την καταβολή μερισμάτων αλλά και τις επαναγορές μετοχών τους, καθώς, όπως τόνιζε τότε, ήταν ακόμη ασαφές το ποιος θα ήταν συνολικά ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή