Μεγάλη αύξηση δαπανών για την άμυνα στη Ρωσία

Μεγάλη αύξηση δαπανών για την άμυνα στη Ρωσία

Η Ρωσία σχεδιάζει να δαπανήσει σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους για την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια, ενώ μειώνει τη χρηματοδότηση που αφορά τα σχολεία και τα νοσοκομεία, καθώς και το οδικό δίκτυο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία σχεδιάζει να δαπανήσει σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους για την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια, ενώ μειώνει τη χρηματοδότηση που αφορά τα σχολεία και τα νοσοκομεία, καθώς και το οδικό δίκτυο. Ουσιαστικά εκτρέπει τη χρήση του ρευστού, ώστε να στηρίξει οικονομικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Μια ανάλυση του προϋπολογισμού από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς δείχνει ότι η Μόσχα θα δαπανήσει συνολικά 9,4 τρισ. ρούβλια (155 δισ. δολάρια) για την άμυνα και την ασφάλεια, υποβαθμίζοντας άλλες προτεραιότητες σε ένα κρίσιμο έτος, που θα οδηγήσει σε πιθανή επανεκλογή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν το 2024. Μόνο οι δαπάνες για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του έργου της κρατικής Επιτροπής Ερευνών, της εισαγγελίας, της σωφρονιστικής υπηρεσίας και της Εθνικής Φρουράς, που έχει αναπτυχθεί στην Ουκρανία, θα αυξηθούν κατά 50% σε σύγκριση με το 2022. Οι συνδυασμένες στρατιωτικές δαπάνες και όσες αφορούν την εθνική ασφάλεια φθάνουν σε επίπεδα ρεκόρ για το Κρεμλίνο, αλλά ανέρχονται μόλις στο 18% περίπου των κεφαλαίων που σχεδιάζουν να δαπανήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο οικονομικό έτος για την άμυνα και ορισμένες ανάγκες της εθνικής ασφάλειας. «Ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής εκστρατείας», παρατηρεί η ανεξάρτητη αναλύτρια Αλεξάντρα Σουσλίνα. «Η αύξηση στις συντάξεις και στην κάλυψη των φοιτητών είναι μικρή σε σύγκριση με αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει στη Ρωσία. Τα προβλήματα δεκαετιών παραμένουν άλυτα».

Μειώνεται η χρηματοδότηση για σχολεία, νοσοκομεία, καθώς και για το οδικό δίκτυο.

Η μεταβαλλόμενη μορφή του προϋπολογισμού φανερώνει την απόπειρα της Ρωσίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές της προσπάθειες στην Ουκρανία, όπου έχει χάσει σημαντικό έδαφος από τον Σεπτέμβριο, παρά τη διακήρυξη της προσάρτησης τεσσάρων περιοχών, που εν μέρει κατέχει. Ο Πούτιν διέταξε την κεντρική κυβέρνηση και τις 80 και πλέον περιφέρειες της χώρας να συνεργαστούν πιο αποτελεσματικά για να υποστηρίξουν τις ανάγκες του στρατού. Στα έγγραφα οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά μόλις 1% τον επόμενο χρόνο στα 4,98 τρισ. ρούβλια, αλλά μόνο επειδή αναθεωρήθηκαν κατά ένα τρίτο φέτος από τα αρχικά προγραμματισμένα 3,5 τρισ. ρούβλια, αφού η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Αντίθετα, οι εγχώριες δαπάνες για την ασφάλεια αναμένεται να αυξηθούν κατά 50,1% στα 4,42 τρισ. ρούβλια. Κατά τις δηλώσεις Πούτιν, οι κυρώσεις της Δύσης γυρίζουν μπούμερανγκ, διότι οι αντίστοιχες χώρες παλεύουν να δαμάσουν τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού εδώ και δεκαετίες, επειδή το κόστος ενέργειας και τροφίμων αυξάνεται. Πάντως, και η οικονομία της Ρωσίας πλήττεται. Το τρίτο τρίμηνο, συγκεκριμένα, εμφάνισε συρρίκνωση κατά 3% σε ετήσια βάση, η οποία δείχνει τον αντίκτυπο των κυρώσεων και της απόφασης του Κρεμλίνου να καλέσει 300.000 εφέδρους. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι εγκατέλειψαν τη χώρα για να αποφύγουν τη στράτευση.

Ο προϋπολογισμός του 2023 προβλέπει οι δαπάνες για την «εθνική οικονομία», συμπεριλαμβανομένων των δρόμων, της γεωργίας και της έρευνας και ανάπτυξης, να μειώνονται κατά 23% στα 3,5 τρισ. ρούβλια. Η υγειονομική περίθαλψη θα λάβει 9% λιγότερα κονδύλια ή 1,5 τρισ. ρούβλια, ενώ οι δαπάνες για την εκπαίδευση θα μειωθούν κατά 2% σε 1,4 τρισ. ρούβλια. Τέλος, οι δαπάνες για τις υποδομές και τη βιομηχανία επίσης θα ελαττωθούν κατά 23,5% και 18,5% αντίστοιχα, σύμφωνα με κοινή μελέτη της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας (Ranepa) και του Ινστιτούτου Gaidar. Αυτό «θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές δυσκολίες», τη στιγμή που η Μόσχα προσπαθεί να βρει νέες αγορές μακριά από τη Δύση, ανέφεραν, τέλος, τα ανωτέρω ινστιτούτα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή