Πληθωρισμός: Μικρή κάμψη σε Γερμανία, Βέλγιο και Ισπανία

Πληθωρισμός: Μικρή κάμψη σε Γερμανία, Βέλγιο και Ισπανία

Αποκλιμάκωση «βλέπουν» αναλυτές – Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη, λέει η Λαγκάρντ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων καταγράφονται σε ορισμένες οικονομίες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και στη μεγαλύτερη όλων, τη Γερμανία, με αποτέλεσμα να αναζωπυρώνουν τις ελπίδες οικονομολόγων και αναλυτών για ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει πως ο πληθωρισμός δεν έχει φθάσει ακόμη στα υψηλότερα επίπεδά του και προϊδεάζει την αγορά για νέες επιθετικές αυξήσεις του κόστους δανεισμού.

Μετά την Ισπανία και το Βέλγιο, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες πως τον Νοέμβριο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 11,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, αλλά σε ποσοστό μικρότερο από την αύξηση 11,6% που είχαν σημειώσει τον Οκτώβριο. Ενθαρρυντικά θεωρήθηκαν άλλωστε τα στοιχεία ειδικότερα από την περιφέρεια Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πλέον πολυπληθές από τα γερμανικά κρατίδια, όπου οι τιμές υποχώρησαν 0,8% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου. Κάτι ανάλογο συνέβη και στα κρατίδια Βάδης-Βυρτεμβέργης, Βαυαρίας, Βραδεμβούργου και Εσσης.

Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία της Ισπανίας, που ανέφερε υποχώρηση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο για τέταρτο συναπτό μήνα και μεγαλύτερη από τις προβλέψεις. Οι τιμές καταναλωτή στη χώρα της Ιβηρικής κατέγραψαν άνοδο 6,6% τον Νοέμβριο, καταδεικνύοντας αποκλιμάκωση σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, όταν ο δείκτης βρισκόταν στο 7,3%. Σημειωτέον ότι οι προβλέψεις των οικονομολόγων συνέκλιναν σε πληθωρισμό 7,1%.

Στη Γερμανία τον Νοέμβριο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 11,3% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 11,6% που είχαν σημειώσει τον Οκτώβριο.

Οπως προκύπτει από τα επιμέρους στοιχεία, η εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, καθώς και σε μια πιο περιορισμένη αύξηση των τιμών στα είδη ένδυσης. Σύμφωνα με τον Φρέντερικ Ντουκροζέτ, οικονομολόγο του Bloomberg, τα στοιχεία κατατείνουν σε μια αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που κορυφώθηκε μέσα στον Νοέμβριο, γι’ αυτό και καθιστούν πιθανότερη μια συμβιβαστική κίνηση από πλευράς της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, μια αύξηση επιτοκίων κατά μόνον 50 μονάδες βάσης. Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν συμμερίζεται πάντως την άποψή του, καθώς επαναλαμβάνει και πάλι πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν έχει κορυφωθεί και υπάρχει κίνδυνος να εκτοξευθεί ακόμη υψηλότερα από όσο περιμένουμε. Σε ακρόασή της ενώπιον της επιτροπής νομισματικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η ΕΚΤ «δεν έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων», ενώ προέβλεψε πως ο πληθωρισμός «έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει». Τόνισε μάλιστα πως θα εκπλαγεί αν διαπιστώσει πως ο πληθωρισμός έχει αφήσει πίσω του τα υψηλότερα επίπεδά του.

Οι δηλώσεις της συνέπεσαν πάντως με την υποχώρηση των τιμών χονδρικής της ενέργειας καθώς και με τη χαλάρωση που διαπιστώθηκε στο έμφραγμα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Εχουν άλλωστε προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, ανάλογες δηλώσεις από τον Φίλιπ Λέιν, κορυφαίο οικονομολόγο της ΕΚΤ, που προέβλεψε πως οι τιμές καταναλωτή θα αρχίσουν να υποχωρούν μέσα στο επόμενο έτος. Ο κ. Λέιν πρόσθεσε πάντως πως «δεν ισχύουν πια» ορισμένα από τα επιχειρήματα υπέρ μιας νέας αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Στον αντίποδα, ο Κλάας Κνοτ, από τους ιέρακες της ΕΚΤ, που τη Δευτέρα εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι τίποτε βέβαιο, ούτε το κατά πόσον η Ευρωζώνη θα εισέλθει σε φάση ύφεσης, και προέβλεψε πως «θα υπάρξει παρατεταμένη περίοδος στην οποία οι πολιτικοί και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα παρακολουθούν την κατάσταση και θα λαμβάνουν μέτρα για να επαναφέρουν τη σταθερότητα των τιμών». Με λίγες ώρες διαφορά, αναλυτές της Goldman Sachs εξέφρασαν την εκτίμηση πως αν η Ιταλία αλλάξει τον τρόπο που υπολογίζει τις τιμές της ενέργειας, ενδέχεται ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης να εκτοξευθεί από το 10,6% του Οκτωβρίου στο 11% μέσα στον Νοέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή