Νέα πρόταση για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Νέα πρόταση για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. εξετάζουν αυτή τη στιγμή ένα επίπεδο στα 60 δολάρια το βαρέλι για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο G7, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. εξετάζουν αυτή τη στιγμή ένα επίπεδο στα 60 δολάρια το βαρέλι για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο G7, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.

Οι συζητήσεις είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο τις τελευταίες ημέρες μετά το προτεινόμενο πλαφόν μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι. Πολωνία και χώρες της Βαλτικής είναι αντίθετες σε τόσο υψηλό επίπεδο και ζητούν χαμηλότερη τιμή, ώστε να μπορούν να ασκηθούν πιέσεις στα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές αργού της, υποστηρίζοντας ότι οι σημερινές προτάσεις είναι εξαιρετικά γενναιόδωρες. Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες με ισχυρή ναυτιλία δεν θέλουν ένα πλαφόν κατώτερο από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Δεν είναι, ωστόσο, ακόμη ξεκάθαρο εάν όλες οι χώρες της Ε.Ε. είναι σύμφωνες με ένα επίπεδο στα 60 δολάρια το βαρέλι για το πλαφόν. Σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στις συζητήσεις, πάντως, θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία ως προς αυτό το επίπεδο εάν ένα ανώτατο όριο στα 60 δολάρια συνοδευόταν και από άλλα αιτήματα.

Το νέο επίπεδο που εξετάζεται είναι ελαφρώς υψηλότερο από την τιμή στην οποία διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή το ρωσικό αργό Ουραλίων. Βασικός στόχος της επιβολής του πλαφόν –που προτάθηκε αρχικά από τις ΗΠΑ– είναι να διατηρήσει αφενός τη ροή του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά, ώστε να αποφευχθεί μια απότομη αύξηση των τιμών πετρελαίου, και αφετέρου να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές.

Οι πρεσβευτές της Ε.Ε. έχουν σήμερα την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντησή τους, όμως το θέμα του πλαφόν δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα. Η όποια συμφωνία για το πλαφόν απαιτεί την υποστήριξη όλων των χωρών-μελών, καθώς και την ομόφωνη συναίνεση του G7. Πηγή ανέφερε ότι ένα επίπεδο στα 60 δολάρια ίσως ήταν ιδιαίτερα αποδεκτό στους κόλπους του G7.

Kαι η Ε.Ε. και το G7 ζητούν επίσης να υπάρχει ένας μηχανισμός επανεξέτασης του πλαφόν. Η Ελλάδα έχει προτείνει να γίνεται αυτό κάθε δύο μήνες από τα μέσα Ιανουαρίου προκειμένου να αξιολογούνται εγκαίρως οι εξελίξεις, όπως σημείωσε μια άλλη πηγή. Μαζί με Μάλτα και Κύπρο, η Αθήνα ζητάει εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή αγορά δεν θα δεχθεί πιέσεις ούτε διακρίσεις έναντι άλλων διεθνών ανταγωνιστών μετά την επιβολή πλαφόν.

Από την άλλη πλευρά, Πολωνία και χώρες της Βαλτικής ζητούν ταυτόχρονα να επιβληθεί και νέο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να γίνουν πιο ξεκάθαρα τις επόμενες ημέρες και η Κομισιόν θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα τις προτάσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή