Ενέργεια: Προχωρεί η ανάπτυξη του «κάθετου διαδρόμου» φυσικού αερίου

Ενέργεια: Προχωρεί η ανάπτυξη του «κάθετου διαδρόμου» φυσικού αερίου

Οι διαχειριστές των δικτύων Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ των εταιρειών ΔΕΣΦΑ (Ελλάδα), Βulgartransgaz (Βουλγαρία), Transgaz (Ρουμανία), FGSZ (Ουγγαρία), ICGB (Βουλγαρία) και Gastrade (Ελλάδα) με σκοπό τη συνεργασία τους για την υλοποίηση του «κάθετου διαδρόμου», που θα επιτρέψει αμφίδρομες ροές φυσικού αερίου από Βορρά προς Νότο και από Νότο προς Βορρά. Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 22ου World LNG Summit που διοργανώνεται στην Αθήνα από τον ΔΕΣΦΑ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2022. Με την υπογραφή του μνημονίου οι εταιρείες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ανάπτυξη των αναγκαίων έργων σχετικά με την υλοποίηση του «κάθετου διαδρόμου». Το μνημόνιο θα ισχύει για τρία χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη ένα έτος. Σημειώνεται ότι η συμφωνία βασίζεται στο μνημόνιο συνεργασίας / κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας για την ανάπτυξη του «κάθετου διαδρόμου» φυσικού αερίου στη συνεδρίαση της CESEC, που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στις 8 Σεπτεμβρίου 2016.

Το πλαίσιο συνεργασίας που ορίζεται από το μνημόνιο προβλέπει ότι οι εταιρείες θα διερευνήσουν τις τεχνικές προδιαγραφές νέων συνδέσεων, αγωγών, διασυνδέσεων ή ενισχύσεων των υφιστάμενων δικτύων και θα αναπτύξουν τα σχεδιαζόμενα έργα στην περιοχή λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές στρατηγικές και πολιτικές της Ε.Ε καθώς και τις σχετικές εξελίξεις στην περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου. Επιπλέον, οι εταιρείες συμφώνησαν ότι το εν λόγω μνημόνιο θα αποτελέσει τη βάση εντατικής συνεργασίας στο μέλλον σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα κατασκευής των απαραίτητων υποδομών για τη μεταφορά φυσικού αερίου στις χώρες διέλευσης και στην αγορά της Ε.Ε. από την Ελλάδα μέσω της Βουλγαρίας προς τη Ρουμανία και την Ουγγαρία και αντίστροφα. Οι εταιρείες, επιπλέον, συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες για την επίτευξη μιας μη αποκλειστικής μακροπρόθεσμης συνεργασίας για την ανάπτυξη των συστημάτων φυσικού αερίου των τεσσάρων χωρών και να ξεκινήσουν συζήτηση σχετικά με τις ρυθμιστικές και οικονομικές πτυχές για την υλοποίηση του «κάθετου διαδρόμου». Τέλος, οι εταιρείες συμφώνησαν να αναζητήσουν, όπου κρίνεται σκόπιμο και σχετικό, τη διευκόλυνση και την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ανέφερε πως «το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του “κάθετου διαδρόμου”, ενός έργου που θα συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής και θα ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας και της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης στον ενεργειακό χάρτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT