Τράπεζες: Ξεκίνησαν οι αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων

Τράπεζες: Ξεκίνησαν οι αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων

Στις πρώτες αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων προχώρησαν εντός του Νοεμβρίου οι τράπεζες, υπό την πίεση και του υπουργείου Οικονομικών, που έχει συμπεριλάβει το θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων με τις τράπεζες

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

Στις πρώτες αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων προχώρησαν εντός του Νοεμβρίου οι τράπεζες, υπό την πίεση και του υπουργείου Οικονομικών, που έχει συμπεριλάβει το θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων με τις τράπεζες. Οι αυξήσεις με βάση τα νέα τιμολόγια που εφαρμόζουν οι τράπεζες συνεχίζονται και τον Δεκέμβριο και έχουν στο επίκεντρο τις προθεσμιακές καταθέσεις, αλλά και ειδικούς τραπεζικούς λογαριασμούς αποταμίευσης, όπως π.χ. για παιδιά, μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς, για τους οποίους εφαρμόζονται υψηλότερα επιτόκια ακόμη και για μικρά ποσά.

Οι αυξήσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις είναι χαμηλές, της τάξεως των 40 μονάδων βάσης για μικρές διάρκειες 3-6 μηνών, αλλά κλιμακώνονται έως τις 80 μονάδες βάσης για μεγαλύτερες διάρκειες, 12 ή 15 μηνών, και για ποσά που συνήθως υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες επιδιώκουν να περάσουν ένα μέρος της αύξησης του euribor στις αποδόσεις των καταθέσεων και παράλληλα να δώσουν ένα κίνητρο προκειμένου μέρος των καταθέσεων να μετακινηθεί από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου σε κλειστούς λογαριασμούς μεγαλύτερης διάρκειας, κυρίως 12 μηνών.

Η διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο στο 4,81%.

Σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν είναι χαμηλότερες της ανόδου του euribor, που ξεπέρασε το φράγμα του 2%, και έρχονται ετεροχρονισμένα, σε αντίθεση με τα επιτόκια χορηγήσεων που αυξάνονται σταθερά από τον Ιούλιο, οπότε και ανακοινώθηκε η πρώτη άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΤτΕ, η διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο στο 4,81%, από 4,56% τον Σεπτέμβριο και 3,96% τον Αύγουστο. Αιτία είναι η μονομερής έως τον Οκτώβριο άνοδος στα επιτόκια χορηγήσεων, σε αντίθεση με τα επιτόκια καταθέσεων, που παρέμεναν έως τότε καθηλωμένα, με τις πρώτες αυξήσεις να παρατηρούνται μόλις από τον προηγούμενο μήνα.

Τα υπόλοιπα των προθεσμιακών καταθέσεων που διατηρούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά στις τράπεζες έχουν υποχωρήσει σήμερα στο ναδίρ, αφού η άφθονη και φθηνή ρευστότητα που διοχέτευσε η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια διατήρησε τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις σε ιστορικά χαμηλά της τάξεως του 0,10%. Ετσι, τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις είχαν εξομοιωθεί με αυτά των λογαριασμών ταμιευτηρίου, αφού οι καταθέτες δεν είχαν κανένα όφελος να κρατούν τα χρήματά τους σε κλειστούς λογαριασμούς. Γι’ αυτόν τον λόγο, από τα 138,9 δισ. των καταθέσεων που έχουν τα νοικοκυριά στις τράπεζες, μόλις τα 23,6 δισ. είναι σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, όταν π.χ. το 2019 η αναλογία καταθέσεων ταμιευτηρίου και προθεσμιακών ήταν 1 προς 1.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT