Αμεση προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη δίνει τώρα η Κίνα

Αμεση προτεραιότητα στην οικονομική ανάπτυξη δίνει τώρα η Κίνα

«Παγώνει» την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού πρώτα «πάγωσε» την οικονομία της με την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό και πρόλαβε να συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη με τον όγκο των διαδηλώσεων κατά αυτής της πολιτικής αλλά και τη βίαιη καταστολή τους, η Κίνα τώρα ετοιμάζεται να δώσει και πάλι προτεραιότητα στην ανάπτυξη. Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τις δηλώσεις του διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Γι Γκανγκ, ο οποίος τόνισε πως για την κεντρική τράπεζα προτεραιότητα τώρα και στόχος της πολιτικής της είναι η οικονομική ανάπτυξη.

Ο εν λόγω αξιωματούχος παραδέχθηκε χθες πως ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας είναι «κάπως χαμηλότερος από τις προβλέψεις μας εξαιτίας της πανδημίας και κάποιων άλλων παραγόντων». Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να μην υπερβεί φέτος το 3,3%, οπότε θα πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει σημειώσει από τη δεκαετία του 1970, αν εξαιρεθεί βέβαια η δραματική ύφεση του 2020 όταν επλήγη από την πανδημία, όπως και όλες οι οικονομίες ανά τον κόσμο. Σειρά οικονομολόγων που λειτουργούν και ως σύμβουλοι της κυβέρνησης συνιστούν στο Πεκίνο να θέσει στόχο για ανάπτυξη από 4,5% έως 5% για το επόμενο έτος.

Η στροφή της κεντρικής τράπεζας στην ανάπτυξη κατέστη σαφής την περασμένη εβδομάδα όταν για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα μείωσε το ύψος των αποθεμάτων που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες της χώρας προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα και να τονωθεί ο δανεισμός. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως στην επικείμενη ετήσια συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ θα ανακοινωθούν αντίστοιχες κατευθυντήριες γραμμές για την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους. «Εκτιμάμε πως η πολιτική που θα εφαρμοστεί στην Κίνα το 2023 θα είναι η στήριξη της ανάπτυξης για το πρώτο εξάμηνο του έτους», τονίζει ο Κάρλος Καζανόβα, οικονομολόγος επί θεμάτων Ασίας στη Union Bancaire Privee UBP SA του Χονγκ Κονγκ.

Η επικείμενη συνεδρίαση της κινεζικής ηγεσίας θα είναι η δεύτερη από τον Οκτώβριο, οπότε και κατεγράφη μια πρωτοφανής εξέλιξη, η συναίνεση σε μια τρίτη θητεία του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ. Τότε οι εκτιμήσεις ήταν ανάλογες με τις εξαγγελίες του κ. Σι πως θα δινόταν προτεραιότητα στην «κοινή ευημερία» και στην ισότητα, και όχι στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν μετά το συνέδριο του Δεκεμβρίου θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών που διερωτώνται με ποιον τρόπο θα μπορέσει το Πεκίνο να συνδυάσει και να εξισορροπήσει τη στρατηγική ελέγχου της πανδημίας με την ανάγκη για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Τις τελευταίες ημέρες το Πεκίνο έχει ήδη δώσει τα πρώτα σημάδια χαλάρωσης της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, με συνεπακόλουθο βέβαια την αυτόματη αύξηση των κρουσμάτων που επίσης θα υπονομεύσουν την οικονομία. Ως εκ τούτου, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα έχει άμεση ανάγκη ένα συνδυασμό μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής που θα δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ηδη πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει μιλήσει τις τελευταίες ημέρες με τρόπο που παρέκαμπτε τον στόχο της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό και προϊδέαζε τους κατοίκους του Πεκίνου πως θα υπάρχουν εφεξής ορισμένα κρούσματα και θα γίνουν ανεκτά από τις Αρχές. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν, άλλωστε, αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες στον νέο στόχο της κινεζικής ηγεσίας που είναι «να συνδυάσει αποτελεσματικά τον έλεγχο του κορωνοϊού με την οικονομική ανάπτυξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή