Από πωλήσεις ρεύματος το 65,7% του τζίρου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 9μηνο

Από πωλήσεις ρεύματος το 65,7% του τζίρου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 9μηνο

Ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 294,2% – Στο 6% το μερίδιο των ΑΠΕ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταλυτικό ρόλο στο «μείγμα» των οικονομικών επιδόσεων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαδραματίζει φέτος ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής από θερμικές πηγές (π.χ. φυσικό αέριο), σε σημείο μάλιστα που να αντισταθμίζονται ακόμη και τυχόν απώλειες από μια μελλοντική πώληση του τομέα των ΑΠΕ, δηλαδή της συμμετοχής στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η εξέλιξη οφείλεται στην πλήρη ενοποίηση των εταιρειών Ηρων Ενεργειακή και Ηρων ΙΙ, μετά την εξαγορά του 100% αυτών πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και στην υπεραπόδοση του συγκεκριμένου κλάδου φέτος. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε αποκτήσει το 50% της Ηρων Ενεργειακής, όπως επίσης και το 75% της μονάδας Ηρων ΙΙ πριν από περίπου 18 μήνες, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης των εταίρων του ομίλου και συγκεκριμένα της γαλλικής ENGIE και της Qatar Petroleum.

Από πωλήσεις ρεύματος το 65,7% του τζίρου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 9μηνο-1

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 68,5 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής από θερμικές πηγές συνεισέφερε το 40,7% της προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το φετινό εννεάμηνο, ήτοι 172,6 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 404,8 εκατ. ευρώ. Ο τομέας των ΑΠΕ συνεισέφερε το 29,1%, ή 123,6 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι ΑΠΕ είχαν συνεισφέρει σχεδόν το 50% της λειτουργικής κερδοφορίας, ή 104,2 εκατ. ευρώ επί συνόλου 212,7 εκατ. ευρώ.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής από θερμικές πηγές θα αποτελέσει κυρίαρχο «πυλώνα» του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον έως ότου ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία (επομένως και τα έσοδα εκμετάλλευσης) σημαντικών νέων έργων παραχώρησης, που έχουν εξασφαλιστεί, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλλι και το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα με καζίνο (IRC) στο Ελληνικό. Στις αρχές του 2023 αναμένεται και η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το φετινό εννεάμηνο, τα κέρδη μετά από φόρους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 68,5 εκατ. ευρώ, από 4,9 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι συνολικές επενδύσεις του ομίλου ανήλθαν σε 280 εκατ. ευρώ, από 77 εκατ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως τον κλάδο των ΑΠΕ. Παράλληλα, αυτήν την περίοδο προχωράει με γοργούς ρυθμούς και η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στην περιοχή της Κομοτηνής. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 375 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιείται σε κοινοπραξία (50%-50%) με τον όμιλο Motor Oil. Ο νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής είναι ισχύος 877 MW και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή