Δέσμευση περιουσίας όσων ελέγχονται για φοροδιαφυγή

Δέσμευση περιουσίας όσων ελέγχονται για φοροδιαφυγή

Εως και 18 μήνες, από οικονομικούς εισαγγελείς – Στο στόχαστρο 900 μεγάλες υποθέσεις

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι και 18 μήνες θα παραμένουν δεσμευμένοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες, τα ακίνητα και λοιπά περιουσιακά στοιχεία όσων ελέγχονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και γενικότερα οικονομικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή (σε εφαρμογή του νόμου 4995/2022), ο χρόνος δέσμευσης ορίζεται σε 9 μήνες, ωστόσο μπορεί να παραταθεί για ακόμη 9 μήνες. Ειδικότερα:

1. Οι οικονομικοί εισαγγελείς και οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, όταν διενεργούν προκαταρκτική εξέταση για τη διακρίβωση τέλεσης εγκλημάτων της αρμοδιότητάς τους, έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε δεσμεύσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου, για χρονικό διάστημα μέχρι εννέα μηνών.

2. Το διάστημα αυτό μπορεί να παρατείνεται με βούλευμα του συμβουλίου εφετών, εάν έχει εκδοθεί απόφαση από εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος ή τον αναπληρωτή του, ή του συμβουλίου πλημμελειοδικών, εάν η διάταξη έχει εκδοθεί από επίκουρο εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, κατ’ ανώτατο όριο για άλλους εννέα μήνες, λόγω μη ολοκλήρωσης της προκαταρκτικής εξέτασης.

3. Σε κάθε περίπτωση, οι εισαγγελικές αρχές και οι υπηρεσίες που συνδράμουν (όπως για παράδειγμα η ΑΑΔΕ) οφείλουν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο της υπόθεσης εντός των 18 μηνών, διαφορετικά οι λογαριασμοί, οι θυρίδες και τα ακίνητα των κατηγορουμένων αποδεσμεύονται, ανεξάρτητα από την πορεία της υπόθεσης.

4. Η απόφαση δέσμευσης γίνεται χωρίς προηγούμενη κλήση του κατηγορουμένου και δεν είναι απαραίτητο να αναφέρει συγκεκριμένο λογαριασμό, τίτλο, χρηματοπιστωτικό προϊόν, θυρίδα, κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο. Η δέσμευση ισχύει από τη χρονική στιγμή της γνωστοποίησης της απόφασης στον οργανισμό ή στην υπηρεσία προς την οποία απευθύνεται (τράπεζα κ.λπ.).

5. Η γνωστοποίηση γίνεται με φαξ ή με ηλεκτρονική αλληλογραφία στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι οποίες οφείλουν να ενημερώνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα.

6. Σε περίπτωση δέσμευσης ακινήτου, πλοίου ή αεροσκάφους, η δέσμευση επιδίδεται στον αρμόδιο υποθηκοφύλακα ή προϊστάμενο του κτηματολογικού γραφείου ή στον λιμενάρχη ή στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Θυρίδες, ακίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί «παγώνουν» μέχρι να ελεγχθούν οι φορολογούμενοι.

7. Με τον ίδιο τρόπο η απόφαση γνωστοποιείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία μπορεί να λαμβάνει όλα τα μέτρα διασφάλισης.

8. Τέλος, η απόφαση για την παράταση του χρόνου δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων επιδίδεται εντός προθεσμίας είκοσι ημερών στον κατηγορούμενο, ο οποίος μπορεί να προσφύγει με αίτησή του προς το συμβούλιο εφετών ή το συμβούλιο πλημμελειοδικών.

9. Σημειώνεται ότι οι νέες διατάξεις ισχύουν αναδρομικά από τις 18 Νοεμβρίου 2022.

Για το 2023 η ΑΑΔΕ αναμένεται να προχωρήσει στον έλεγχο 900 μεγάλων υποθέσεων που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε δεσμεύσεις λογαριασμών. Συγκεκριμένα θα εξεταστούν:

• 170 υποθέσεις έρευνας οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

• 100 υποθέσεις ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων.

• 50 υποθέσεις ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

• 580 υποθέσεις ερευνών φοροδιαφυγής που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίας ψηφιακών αρχείων κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT