Στη Fraport ο έλεγχος των χειραποσκευών στη Φρανκφούρτη

Στη Fraport ο έλεγχος των χειραποσκευών στη Φρανκφούρτη

Στο κατώφλι της νέας χρονιάς θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, πραγματικότητα το όνειρο του επικεφαλής του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, Στέφαν Σούλτε, όπως σχετικώς αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κατώφλι της νέας χρονιάς θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, πραγματικότητα το όνειρο του επικεφαλής του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, Στέφαν Σούλτε, όπως σχετικώς αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Ο διαχειριστής του αεροδρομίου, δηλαδή η εταιρεία Fraport, αναλαμβάνει από την Oμοσπονδιακή Aστυνομία την ευθύνη των ελέγχων χειραποσκευών και επιβατών. Στόχος της Fraport, γνωστής στην Ελλάδα από τη διαχείριση 14 περιφερειακών αεροδρομίων της, είναι η ταχύτερη πραγματοποίηση των αναγκαίων και πολύ συχνά εκνευριστικών για το επιβατικό κοινό ελέγχων. Τόσο το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης όσο και άλλα γερμανικά αεροδρόμια είχαν μείνει ήδη πίσω πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2020, όσον αφορά την ταχύτητα των ελέγχων. Την ώρα κατά την οποία στο μεγαλύτερο γερμανικό αεροδρόμιο περνούν από έλεγχο 80 επιβάτες την ώρα, σε άλλα αντίστοιχα διεθνή αεροδρόμια, όπως αυτό του Αμστερνταμ, είναι οι διπλάσιοι.

Ο διαχειριστής του αεροδρομίου, δηλαδή η Fraport, αναλαμβάνει από την Oμοσπονδιακή Aστυνομία την ευθύνη των ελέγχων.

Παρά την αλλαγή σκυτάλης στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας για λογαριασμό της Fraport. «Η Fraport γνωρίζει καλύτερα τις διαδικασίες και είναι σε θέση να αξιοποιήσει καλύτερα τις πληροφορίες που θα έχει στη διάθεσή της, όπως είναι, για παράδειγμα, το πρόγραμμα πτήσεων».

Η συνδικαλιστική οργάνωση Verdi δεν ανησυχεί, προς το παρόν, για αυξημένη πίεση σε όσους εργάζονται στο τμήμα διεξαγωγής ελέγχων σε επιβάτες και χειραποσκευές: «Η Fraport έχει συμφέρον να είναι εύρυθμη η λειτουργία του νέου συστήματος», δηλώνει ο Βόλφγκανγκ Πίπερ, συντονιστής των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση εργασίας των συνολικά 25.000 εργαζομένων στον κλάδο. Μετά την καθιέρωση του ωρομισθίου των 20 ευρώ, στην ατζέντα του συνδικάτου βρίσκονται τώρα οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, καθώς και οι υποχρεωτικές μισθολογικές προσαυξήσεις. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους εργοδότες, βέβαια, είναι ακόμη ότι δεν βρίσκουν ενδιαφερομένους, που να θέλουν να κάνουν αυτή τη δουλειά. Εν τω μεταξύ, η Fraport παρήγγειλε νέα ηλεκτρονικά συστήματα για τους ελέγχους. Στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς θα τεθούν σε λειτουργία επτά νέοι αξονικοί τομογράφοι, χάρη στους οποίους οι επιβάτες δεν θα χρειάζεται πια να βγάζουν από τις χειραποσκευές υγρά και ηλεκτρονικές συσκευές, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χρόνο.

Οι εν λόγω συσκευές, που δοκιμάζονται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020, διαθέτουν ιατρική τεχνολογία γνωστή από τις τομογραφίες (CT). Διαθέτουν το πλεονέκτημα ότι είναι σε θέση να αποτυπώσουν το περιεχόμενο των χειραποσκευών τρισδιάστατα και πολυεπίπεδα, σύμφωνα με το άρθρο της DW. Μπορούν επίσης να εντοπίσουν και να διαχωρίσουν εκρηκτικές ύλες είτε σε στερεή είτε σε υγρή μορφή. Παρά τις αλλαγές στους ελέγχους, διακηρυγμένος στόχος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας είναι να μη γίνει κανενός είδους έκπτωση στην ασφάλεια των επιβατών. Και έτσι το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας παραμένουν υπεύθυνοι για το σύνολο των ελέγχων επιβατών και αποσκευών, ορίζοντας το πλαίσιο των ελέγχων, αλλά και των μηχανημάτων με τα οποία αυτοί πραγματοποιούνται. Το προσωπικό των εταιρειών ασφαλείας διεξάγει ελέγχους για λογαριασμό της Fraport, αλλά πάντα σύμφωνα με τους κανόνες που θέτουν οι γερμανικές ομοσπονδιακές αρχές και υπό την εποπτεία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή