Στροφή στο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με νέες επενδύσεις

Στροφή στο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης με νέες επενδύσεις

Επενδυτικά σχέδια 38,7 δισ. μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 47,2 δισ. στη δεκαετία, αναφέρει μελέτη της Eurobank

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με επίκεντρο τις επενδύσεις και μάλιστα σε δραστηριότητες υψηλότερης γνώσης και προστιθέμενης αξίας, βλέπει να εκκολάπτεται μελέτη της Eurobank που δημοσιεύθηκε χθες. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μελέτη, ο δρόμος για τη σύγκλιση των ελληνικών επενδυτικών επιδόσεων με τις ευρωπαϊκές είναι ακόμη μακρύς. Συγκεκριμένα, για να φθάσει το μερίδιο των επενδύσεων στο ΑΕΠ στον μέσο όρο της Ευρωζώνης απαιτείται μέση ετήσια πραγματική αύξηση των επενδύσεων παγίων σχεδόν 8% έως το 2031. 

Κατά τους αναλυτές (τη μελέτη συνυπογράφουν ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Φωκίων Καραβίας και ο επικεφαλής οικονομολόγος του Τάσος Αναστασάτος), την επενδυτική δραστηριότητα οδηγούν αυτή τη στιγμή πέντε πυλώνες δραστηριοτήτων, οι οποίοι και αλλάζουν το υπόδειγμα ανάπτυξης. Αυτοί είναι οι εξής: 1. Υποδομές και ακίνητα, 2. Ενέργεια, πράσινη μετάβαση, 3. Τηλεπικοινωνίες, ψηφιακή αναβάθμιση, 4. Τουρισμός και 5. Βιομηχανία. 
Η μελέτη, μάλιστα, εξετάζει επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 38,7 δισ. ευρώ, τα οποία υπολογίζεται ότι μπορεί να αυξήσουν το ΑΕΠ, ανάλογα με τις υποθέσεις, μεταξύ 47,2 δισ. ευρώ στη δεκαετία (τουλάχιστον 12,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) και 91,3 δισ. ευρώ στην εικοσαετία, με σημαντικό αποτέλεσμα να διαχέεται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την οικονομία συνολικά. Σε αυτά τα έργα, υποστηρίζεται, και στα υπόλοιπα που θα ωφεληθούν από αυτά μπορούν να απασχοληθούν τουλάχιστον 419.000 άνθρωποι. 

Οι αναλυτές ξεκινούν από τη διαπίστωση ότι το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά το 2009 που οι νέες ακαθάριστες επενδύσεις παγίων θα ξεπεράσουν τις αποσβέσεις και το κεφαλαιακό απόθεμα θα αυξηθεί. Επίσης σημειώνουν ότι το 2021 επετεύχθη ρεκόρ 20ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις (που έφθασαν τα 5,4 δισ. ευρώ ή 3% του ΑΕΠ) και θα φθάσουν ακόμη υψηλότερα το 2022. Αναγνωρίζουν, πάντως, ότι παρ’ όλα αυτά οι επενδύσεις παγίων σε πραγματικές τιμές παραμένουν κάτω από το μισό του επιπέδου του 2007 και ότι το μερίδιό τους στο ΑΕΠ υπολείπεται σχεδόν 10 ποσοστιαίων μονάδων της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη μελέτη, το ελληνικό ΑΕΠ εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από την ιδιωτική κατανάλωση (το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2022 ήταν στο 70%, έναντι μέσου όρου στην Ευρωζώνη 52,4%).  

Οι αναλυτές παρατηρούν, εξάλλου, ότι οι επενδύσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για τη βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών όσο και για τον έλεγχο των εξωτερικών ελλειμμάτων, που παραμένουν διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας. «Δεν μπορεί να υπάρξει διατηρήσιμη αύξηση των εισοδημάτων και οικονομική σύγκλιση χωρίς συσσώρευση κεφαλαίου, φυσικού και άυλου, μέσω επενδύσεων. Οποιαδήποτε βραχυχρόνια αύξηση των εισοδημάτων, μέσω εισοδηματικών ενισχύσεων, όπως αυτή που συνέβη στη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, αν δεν συνοδεύεται από αύξηση των επενδύσεων θα αποδειχθεί μη διατηρήσιμη», σημειώνουν.  

Κατά τη μελέτη, η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί πρέπει να θέσει ως βασικό στόχο την παραγωγή υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, χωρίς δημιουργία δίδυμων ελλειμμάτων, με παράλληλη μείωση της εξάρτησης του ΑΕΠ από την ιδιωτική κατανάλωση και την αύξηση των μεριδίων εξαγωγών και επενδύσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή