Υποχωρούν οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο

Υποχωρούν οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο

Μια ιδιαίτερη εξέλιξη σημειώνεται στη βρετανική αγορά ακινήτων. Οι τιμές των κατοικιών υποχωρούν στο Λονδίνο αλλά αυξάνονται σε όλη την υπόλοιπη Βρετανία.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ιδιαίτερη εξέλιξη σημειώνεται στη βρετανική αγορά ακινήτων. Οι τιμές των κατοικιών υποχωρούν στο Λονδίνο αλλά αυξάνονται σε όλη την υπόλοιπη Βρετανία. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας, οι τιμές των κατοικιών στη βρετανική πρωτεύουσα υποχώρησαν τον Οκτώβριο κατά 0,9% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Σε όλη την υπόλοιπη χώρα, όμως, εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά σημειώνοντας στο ίδιο χρονικό διάστημα αύξηση κατά μέσον όρο 0,3%.

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στους Financial Times απέδωσαν την πτώση των τιμών του Λονδίνου στο μεγάλο ποσοστό στεγαστικών δανείων που στηρίζουν την ιδιοκατοίκηση στη βρετανική πρωτεύουσα. «Ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας που καθορίζει τις τιμές είναι το πόσο προσιτά από οικονομικής απόψεως είναι τα σπίτια», τονίζει ο Λόρενς Μπόουλς, διευθυντής έρευνας στη μεσιτική εταιρεία Savills. Οπως εξηγεί ο ίδιος, «οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο είναι πολύ πιο ευαίσθητες στις μεταβολές των επιτοκίων σε αντιδιαστολή προς οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη Βρετανία».

Σε όλη την υπόλοιπη Βρετανία εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, σημειώνοντας τον Οκτώβριο αύξηση κατά μέσον όρο 0,3% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Πράγματι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς αντανακλούν τις προσδοκίες για μεσοπρόθεσμα μεγαλύτερο κόστος δανεισμού εφόσον η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί να ανακόψει τον πληθωρισμό. Τα στατιστικά στοιχεία φέρουν τις τιμές των κατοικιών να έχουν υποχωρήσει κατά 1,5% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τα επίπεδα του Σεπτεμβρίου στο Λιούσχαμ, προάστιο του Λονδίνου, στο οποίο είναι πολύ υψηλό το ποσοστό ιδιοκατοίκησης μέσω στεγαστικών δανείων.

Εξάλλου, από την αρχή της πανδημίας οι τιμές των κατοικιών στο Λονδίνο αυξάνονται με τον χαμηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τιμών σε όλη την επικράτεια της Βρετανίας. Αιτία ήταν η απόφαση μεγάλου αριθμού Βρετανών να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να μεταφερθούν σε φτηνότερες περιοχές της χώρας που θα τους προσέφεραν τη δυνατότητα να νοικιάζουν ή και να αγοράσουν πιο ευρύχωρες κατοικίες. Γενικότερα, οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία είναι αυτή τη στιγμή κατά 27% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, δηλαδή του Φεβρουαρίου 2020. Στο Λονδίνο όμως η αντίστοιχη άνοδος είναι μόνον 13%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προεξοφλούν πάντως πως τους επόμενους μήνες επίκειται μεγάλη πτώση των τιμών των κατοικιών σε όλη τη Βρετανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή