Ενισχύει τον τουρκικό τουρισμό η αδύναμη λίρα

Ενισχύει τον τουρκικό τουρισμό η αδύναμη λίρα

Τον Σεπτέμβριο του 2021, ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε περίπου 8 τουρκικές λίρες, ενώ σήμερα σε 18

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Ακόμη και οι τουρίστες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης το πρόσεξαν. Τον Νοέμβριο η τιμή ενός καπουτσίνο αυξήθηκε από τη μια μέρα στην άλλη κατά 25%. Ο λόγος για την εκτόξευση της τιμής ήταν ο υψηλός πληθωρισμός στη χώρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Παρ’ όλα αυτά για τους τουρίστες οι τιμές στην Τουρκία παραμένουν προσιτές, καθώς η ισοτιμία τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ κατέγραψε πέρυσι σημαντική πτώση. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ένα δολάριο αντιστοιχούσε σε περίπου 8 τουρκικές λίρες, ενώ σήμερα σε 18. Η υποτίμηση του τουρκικού εθνικού νομίσματος είχε ωστόσο θετικό αντίκτυπο στον τουρισμό. Πριν από την πανδημία ο τουρισμός συνέβαλε στο τουρκικό ΑΕΠ σε ποσοστό 11% και διασφάλιζε σχεδόν 2,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τη διεθνή επιχειρηματική ομοσπονδία «Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού». Η πανδημία γονάτισε τον τουριστικό κλάδο, ο οποίος ωστόσο κατάφερε κατά τη διάρκεια του 2022 να ανακάμψει. Από τη μια επιτράπηκαν και πάλι οι πτήσεις από και προς την Τουρκία χωρίς, στην ουσία, περιορισμούς, και από την άλλη η αδύναμη λίρα τόνωσε το ενδιαφέρον πολλών τουριστών να επισκεφθούν την Τουρκία.

«Ο τουρισμός γνώρισε φέτος πρωτοφανή άνοδο, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα», δηλώνει ο ξεναγός και σκηνοθέτης Μουσταφά Εφελτί, ο οποίος διοργανώνει φέτος τη μια ξενάγηση μετά την άλλη σε μια προσπάθεια να καλύψει, έστω και εν μέρει, τις οικονομικές ζημίες από την περίοδο της πανδημίας. «Ξεναγήσαμε ακόμα και ομάδες τουριστών από τη Λατινική Αμερική. Αυτό είναι ασυνήθιστο για εμάς, ιδίως αυτή την εποχή του χρόνου».

Ο κ. Εφελτί δηλώνει, επίσης, ότι κύριος λόγος για την έλευση τουριστών ακόμα και από χώρες με σχετικά αδύναμες οικονομίες είναι οι χαμηλές τιμές. «Οι τουρίστες από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία, για παράδειγμα, μπορούν να περάσουν μια εβδομάδα στην Τουρκία με 530 ευρώ. Στο Παρίσι, από την άλλη πλευρά, το ποσό αυτό αρκεί για λίγες μόνο μέρες». Παρά την εντυπωσιακή αύξηση των τουριστών, η πάλαι ποτέ ισχυρή τουρκική τουριστική βιομηχανία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από την οικονομική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Για τους Τούρκους η αδύναμη λίρα αποδεικνύεται καταστροφική, όπως αναφέρει η DW. Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 85% τον Οκτώβριο. Ειδικοί της ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας για τον πληθωρισμό ENAG στην Τουρκία τοποθετούν τον ανεπίσημο πληθωρισμό γύρω στο 185%. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του δημοσκοπικού ινστιτούτου Yöneylem, πάνω από τα δύο τρίτα των Τούρκων δυσκολεύονται να πληρώσουν τα τρόφιμα και το ενοίκιό τους.

Παρά την αύξηση των τιμών λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, οι τιμές για τους τουρίστες στην Τουρκία παραμένουν χαμηλότερες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Εδώ και πολλά χρόνια η Τουρκία είναι και θα παραμείνει ένας κλασικός προορισμός για τα «πακέτα με όλα πληρωμένα», σύμφωνα με τον γερμανικό τουριστικό κολοσσό TUI. «Η πτώση της τουρκικής λίρας έχει κάνει τη χώρα ακόμα πιο ελκυστική για όσους τουρίστες αναζητούν καλή σχέση ποιότητας-τιμής», λέει, τέλος, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ομίλου, Ευάγγελος Γεωργίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT