Στο επίκεντρο των επενδυτών οι αυξήσεις των επιτοκίων

Στο επίκεντρο των επενδυτών οι αυξήσεις των επιτοκίων

Οριακή άνοδος, χαμηλός τζίρος και πιέσεις στα ομόλογα, στη σκιά των Fed και ΕΚΤ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπιες κινήσεις σημειώθηκαν χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει σε θετικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής ενόψει των αποφάσεων της Fed που θα ακολουθούσαν αργότερα μέσα στην ημέρα, καθώς και των συνεδριάσεων των ΕΚΤ και Τράπεζας της Αγγλίας σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους στα κρατικά ομόλογα πριν από τις ανακοινώσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ασκώντας πιέσεις στην αγορά γενικότερα, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να επιστρέφει πάνω από το 4% και το spread να διαμορφώνεται στις 206 μονάδες βάσης, ενώ στο 3,9% κινήθηκε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, και οι αποδόσεις στα γερμανικά ομόλογα κινήθηκαν κοντά στα υψηλά ενός μήνα. Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,34% στις 923,63 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,63 εκατ. ευρώ.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 2.242,86 μονάδες, ενώ με οριακή πτώση 0,08% στις 1.410,93 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Jumbo με ράλι 6,24%, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσαν οι Motor Oil, Mytilineos, και Quest και με άνοδο άνω του 1% έκλεισε η Aegean. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 1% σημείωσαν ΕΛΠΕ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Οι επενδυτές επέλεξαν χθες να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους στα κρατικά ομόλογα.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε ελαφρώς, κατά 0,03% στις 637,57 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 1,58% και την Alpha Bank να ακολουθεί με απώλειες 0,49%, ενώ στο +1,03% έκλεισε η Εθνική Τράπεζα και στο +0,10% η Eurobank.

Ακόμη μια εντυπωσιακή συνεδρίαση παρακολουθήσαμε στις αμερικανικές αγορές αυτήν την εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, όπως σχολιάζει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments. Για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, ο πληθωρισμός των ΗΠΑ καταγράφει σημάδια αποκλιμάκωσης, με τη μέτρηση του Νοεμβρίου να εμφανίζεται επίσης χαμηλότερη των εκτιμήσεων στο 7,1%.

Αναμενόμενα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Fed, όπου είχε ήδη προεξοφληθεί μια αύξηση 50 μονάδων βάσης. Τη σκυτάλη από τις ΗΠΑ παίρνει η Ευρωζώνη σήμερα, με τις αγορές να αναμένουν μια αύξηση 50 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ενώ την Παρασκευή ανακοινώνεται και ο πληθωρισμός της περιοχής, ο οποίος εκτιμάται ότι θα παραμείνει για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στα επίπεδα του 10%.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη του Χ.Α. παραμένει ανθεκτική, με την ισχυρή στήριξη των 900 μονάδων να ενισχύεται, ενώ οι αντιστάσεις να παραμένουν στις 937 μονάδες με την κύρια αντίσταση στη ζώνη των 950 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση τα περιθώρια της κίνησης οριοθετούνται ιστορικά έως τη διακεκαυμένη ζώνη των 950 μονάδων. Μια διόρθωση θα οδηγούσε τον Γενικό Δείκτη στην κύρια στήριξη των 900 μονάδων, ενώ χαμηλότερα σημαντικές στηρίξεις εντοπίζονται στις 885 και 860 μονάδες αντίστοιχα, καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT