Το σχέδιο της Κομισιόν για τις κρατικές επιδοτήσεις

Το σχέδιο της Κομισιόν για τις κρατικές επιδοτήσεις

Η Ε.Ε. επιδιώκει να συστήσει κεντρική δεξαμενή χρηματοδότησης για τη διάθεση κονδυλίων σε μικρότερες χώρες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο της Ουάσιγκτον, αξίας 430 δισ. δολαρίων, για να επιδοτήσει έργα πράσινης ενέργειας ανέβασε τους τόνους στην σχετική συζήτηση εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με θέμα να επιλεγούν οι νικητές και οι ηττημένοι του κλάδου. Οι πολιτικοί σε όλη την Ε.Ε. έχουν εξοργιστεί με την αμερικανική νομοθεσία, η οποία αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, και με τις πολυάριθμες διατάξεις, οι οποίες ευνοούν τους εγχώριους προμηθευτές. Η εξέλιξη αυτή προσφέρει ευήκοα ώτα στην πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για ένα χρηματοδοτικό όχημα, ένα ταμείο, το οποίο θα μπορέσει να στηρίξει τις μικρότερες χώρες για να συμβαδίσουν με τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες. Η έλλειψη συγκεκριμένων λεπτομερειών μέχρι στιγμής αποδεικνύει την επισφαλή φύση της ηγετικής της προσπάθειας, η οποία παρουσιάστηκε αρχικά τον Σεπτέμβριο. Κι ενώ ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα ήθελαν να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες αναφορικά με τις επιδοτήσεις στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, δεν είναι διατεθειμένα να εκχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο κύριος θεματοφύλακας για τις κρατικές ενισχύσεις, τις οποίες η Ε.Ε. περιορίζει, ώστε να λειτουργεί η προστασία του θεμιτού ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά. Η πανδημία του κορωνοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έκαναν την Επιτροπή να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν οικονομικά ορισμένους κλάδους. Η Ε.Ε. αναθεώρησε επίσης τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με την παροχή βοήθειας σε πράσινες επενδύσεις στις αρχές του 2022. Εχει έτσι τη δυνατότητα να αποφασίζει εάν οι χώρες μπορούν ή όχι να βοηθήσουν τους τοπικούς ομίλους- πρωταθλητές. Το σχέδιο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ίσως δώσει τη δυνατότητα στην Ε.Ε. να αποφασίσει ποιους πρωταθλητές αξίζει σε πρώτη φάση. Αυτή η διαμάχη ανάμεσα στην προσφορά και στον καθορισμό των ορίων είναι και η ουσία του γρίφου για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η εμπειρία της Γερμανίας στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης δείχνει τα υπέρ και τα κατά των επιδοτήσεων προς της σωτηρίας ομίλων. Το Βερολίνο δίδει 99 δισ. ευρώ για αρωγή νοικοκυριών και εταιρειών, προκειμένου να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση. Οι ανεξέλεγκτες δαπάνες εγείρουν ερωτήματα για το εάν θα ξεσπάσει πόλεμος επιδομάτων με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου ότι προσφάτως η Ε.Ε. έδινε μεγάλη έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία. Η πρόεδρος της Κομισιόν επιδιώκει να συστήσει κεντρική δεξαμενή χρηματοδότησης για τη διάθεση κονδυλίων σε μικρότερες χώρες για να συμβαδίσουν με τις μεγαλύτερες. Στον βαθμό που η Επιτροπή αναλάβει τον όποιον νέο ρόλο στο πηδάλιο αυτού του ταμείου, αυτό θα προκαλέσει αντιδράσεις κρατών-μελών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή