ΔΕΗ: Σε ετοιμότητα όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2025

ΔΕΗ: Σε ετοιμότητα όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2025

Παρατείνεται η λειτουργία τους λόγω της ενεργειακής κρίσης

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαθέσιμο το σύνολο των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων και ενισχυμένο με τα 660 MW της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» θα πρέπει να έχει η ΔΕΗ μέχρι το 2025, για να συμβάλει στην επάρκεια του συστήματος καθώς δεν διαφαίνεται νωρίτερα έξοδος από την ενεργειακή κρίση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με μία νέα απόφασή του, που υπογράφει ο γενικός διευθυντής Κωνσταντίνος Δημόπουλος, παρατείνει τη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτη και των μονάδων 3 και 4 του Αγίου Δημητρίου έως τις 31/12/2025. Οι τρεις αυτές μονάδες δεν είχαν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη απόφαση του ΥΠΕΝ το 2021 και θα έπρεπε να αποσυρθούν το αργότερο έως το 2023. Το 2021 με απόφασή του το ΥΠΕΝ είχε εγκρίνει παράταση λειτουργίας έως το 2025 των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολη IV, Αγιος Δημήτριος I, II και V, καθώς και των τριών μονάδων του πετρελαϊκού σταθμού ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη.

Για τον ΑΗΣ Μελίτη η απόφαση προβλέπει 30.832 ώρες λειτουργίας που ξεκινούν να υπολογίζονται από την 1η Αυγούστου 2021 έως και τις 31/12/2025. Για το ίδιο διάστημα οι δύο μονάδες του Αγ. Δημητρίου (3 και 5) θα έχουν 32.707 ώρες λειτουργίας. Εκτός από την υποστήριξη του Συστήματος, η απόφαση προβλέπει ότι οι συγκεκριμένες λιγνιτικές μονάδες μπορούν να τεθούν και σε στρατηγική εφεδρεία. Η απόφαση επιβάλλει, επίσης, οριακές τιμές εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με τις οποίες εξασφαλίζεται, όπως αναφέρεται, το υφιστάμενο επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος.

Ουσιαστικά, η απόφαση δίνει τη δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ για να μην αντιμετωπίσει προβλήματα το ηλεκτρικό σύστημα σε περίπτωση ανάγκης. Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει κατευθύνσεις στη ΔΕΗ από τον περασμένο Απρίλιο για διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής με στόχο και τη συγκράτηση των τιμών, αφού η κρίση έχει καταστήσει το φυσικό αέριο ακριβότερο καύσιμο από τον λιγνίτη.

Στο ηλεκτρικό σύστημα μπαίνει και η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5».

Το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω και με την ένταξη σε δοκιμαστική λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5, η οποία μέχρι και το πολύ πρόσφατο παρελθόν αποτελούσε πονοκέφαλο για τις διοικήσεις της ΔΕΗ, αφού η λειτουργία της σε κανονικές συνθήκες θα ήταν ζημιογόνος. Η διοίκηση του κ. Γιώργου Στάσση μάλιστα είχε σχεδιάσει τη μετατροπή της με καύσιμο φυσικό αέριο. Διέξοδο στο πρόβλημα «Πτολεμαΐδα 5» έδωσε η ενεργειακή κρίση που τη μετέτρεψε από ζημιόγονο σε επικερδή για τη ΔΕΗ. Η μονάδα έχει μπει ήδη σε δοκιμαστική λειτουργία και θα παραμείνει για όλη τη χειμερινή περίοδο, στηρίζοντας το σύστημα όταν υπάρχει ανάγκη μέχρι να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία της κάπου μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Η παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό της ΔΕΗ για απολιγνιτοποίηση και ελάχιστα επηρεάζει την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ της εταιρείας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης. «Δεν ανατρέπεται ο σχεδιασμός μας εάν υπάρξει μια καθυστέρηση ενός – δύο ετών», τονίζουν στην «Κ» κύκλοι της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι ο λιγνίτης θα βρεθεί στη θέση που ήταν και πριν, όταν παρέλθει η ενεργειακή κρίση.

Mytilineos

Σε δοκιμαστική λειτουργία αναμένεται να τεθεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και η νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Mytilineos στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας. Η μονάδα με ισχύ 826 MW έχει αρχίσει να συγχρονίζεται με το σύστημα, διαδικασία που προηγείται της δοκιμαστικής λειτουργίας, ενώ σε εμπορική λειτουργία αναμένεται να τεθεί προς τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2023. Τόσο η μονάδα της Mytilineos όσο και η Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, σύμφωνα με κύκλους του ΑΔΜΗΕ, ακόμη και σε δοκιμαστική λειτουργία θωρακίζουν το ηλεκτρικό σύστημα ενόψει πιθανής υψηλής ζήτησης τον χειμώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή