To αφήγημα αλλαγής πίστας της οικονομίας

To αφήγημα αλλαγής πίστας της οικονομίας

Λελογισμένες παροχές και έμφαση σε επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και φοροελαφρύνσεις θα προτάξει η κυβέρνηση ενόψει εκλογών

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υπουργείο Οικονομικών μετρούν και ξαναμετρούν το κόστος της στήριξης των λογαριασμών ρεύματος, καθώς ανεβαίνει και πάλι τις τελευταίες ημέρες η τιμή του, εξανεμίζοντας τις ελπίδες που δημιούργησε η προηγούμενη υποχώρησή της για ένα δημοσιονομικό περιθώριο πρόσθετων παροχών το 2023.

Με τις σημερινές τιμές, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα εξαντληθεί το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ, που προβλέπει ο προϋπολογισμός για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών το 2023, αν δεν χρειαστούν και επιπλέον κονδύλια.

Μπαλαντέρ στα χέρια της κυβέρνησης για τις προεκλογικές ανάγκες, κυρίως τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, απομένει μόνο ο φόρος επί των διυλιστηρίων, που πρόκειται να επιβληθεί, βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού. Δεν μπορούν να υπολογιστούν ακόμη με ακρίβεια τα σχετικά έσοδα, αφού βασίζονται στα αποτελέσματα των εταιρειών του 2022, αλλά εκτιμάται πως θα είναι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.

Ομως, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα ποντάρει στις παροχές για να κερδίσει τις εκλογές. Το όπλο της, υποστηρίζουν, είναι η προοπτική σταθερότητας και η αξιοπιστία. Επομένως, διατείνονται ότι δεν θα εξαντλήσουν τα περιθώρια του προϋπολογισμού, ρισκάροντας να χαθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να στρώσουν τον προεκλογικό δρόμο με ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιες παροχές δεν θα γίνουν. Το κυρίως αφήγημα, πάντως, θα αφορά το νέο πρότυπο της χώρας, με υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και φοροελαφρύνσεις.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Στην ανάπτυξη αυτού του αφηγήματος θα βοηθήσει σημαντικά το επόμενο διάστημα το Ταμείο Ανάκαμψης. Οπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, το ερχόμενο τρίμηνο αναμένονται 300-400 διαγωνισμοί, που αφορούν αστικές αναπλάσεις, οδική ασφάλεια, ψηφιακό μετασχηματισμό και το «Εξοικονομώ», συνολικού ύψους επενδύσεων περίπου 4 δισ. ευρώ. Οι διαγωνισμοί αυτοί εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν γρήγορα, καθώς οι ενδιαφερόμενοι δεν φαίνεται να επιδεικνύουν ζήλο για προσφυγές, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αφού η προσφορά έργων είναι τόσο μεγάλη που ξεπερνά τις περιορισμένες δυνατότητές τους. Επιπλέον, θα προκηρυχθούν έργα ΣΔΙΤ στον αγροτικό τομέα, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ.

Μπαλαντέρ, κυρίως για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών, απομένει μόνο ο φόρος επί των διυλιστηρίων.

Παράλληλα, ξεκινούν σε μεγάλη κλίμακα πλέον οι ιδιωτικές επενδύσεις, που χρηματοδοτούνται με δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κατατεθεί προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα έχουν συμβασιοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό τους σε 3-4 μήνες. Ηδη, οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί αγγίζουν τα 2,5-3 δισ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι οι επενδύσεις αυτές θα μεταφραστούν, με την ολοκλήρωσή τους, σε ισόποση αύξηση του ΑΕΠ, με βάση τον τζίρο που θα πραγματοποιήσουν οι επενδυτές. «Αυτό θα είναι το αφήγημά μας, η αλλαγή πίστας της οικονομίας», υποστηρίζουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους αφηγήματα ίσως αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικά σε ψήφους σε σύγκριση με μια άμεση ενίσχυση στην τσέπη του καταναλωτή. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο υπενθυμίζουν ότι αρκετά μέτρα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, επομένως τα νοικοκυριά έχουν λαμβάνειν, ενόψει εκλογών.

Μόνο τον Δεκέμβριο, αναφέρουν, εκκρεμούν μέτρα στήριξης 800 εκατ. ευρώ (επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ, επίδομα θέρμανσης, δώρο Χριστουγέννων στους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος κ.ά.). Το κυριότερο, όμως, τον επόμενο χρόνο έρχονται αυξήσεις στους συνταξιούχους 7,75%, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους και αύξηση του κατώτατου μισθού για τρίτη φορά. Πρόκειται για μέτρα στήριξης που δεν έχει δει ακόμη ο πολίτης στο πορτοφόλι του και θα τα δει τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζουν.

Η επενδυτική βαθμίδα

Η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας λειτουργεί ασφαλώς ως βασικό «φρένο» σε ενδεχόμενη διάθεση αλόγιστων παροχών. Στελέχη της αγοράς ομολόγων σημειώνουν ότι οι οίκοι αξιολόγησης και οι επενδυτές γενικότερα αναμένουν και αποδέχονται ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάποιες παροχές, αρκεί να μην ξεπεράσουν αυτές κάποιο όριο. Και το όριο αυτό είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παραβίαση του στόχου του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Οπως μεταδίδουν, οι επενδυτές, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, άλλωστε, θα ήθελαν ιδανικά να πετύχει η κυβέρνηση καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2022 και να βάλει υψηλότερο στόχο για το πλεόνασμα του 2023, δεδομένου ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που πέτυχε η ελληνική οικονομία το επιτρέπουν. Αποδέχονται, ωστόσο, τον μετριασμό των στόχων, αρκεί αυτοί, τουλάχιστον, να επιτευχθούν και να μη διολισθήσει η χώρα σε δημοσιονομική εκτροπή.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η επενδυτική βαθμίδα θα δοθεί όταν θα είναι βέβαιο πλέον ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Οπως εξηγούν, μια ενδεχόμενη καθυστέρηση σχηματισμού κυβέρνησης 3 μηνών μπορεί να κοστίσει 1,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, εξανεμίζοντας το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεδομένου ότι η χώρα έχει βεβαρημένο παρελθόν, δεν θα ρισκάρουν την αναβάθμιση, που συνεπάγεται τοποθέτηση σημαντικών κεφαλαίων, αν δεν είναι βέβαιοι για την ασφάλεια των κεφαλαίων αυτών. Μάλιστα, σχολιάζουν ότι το Qatargate δεν βοηθά στην κατεύθυνση αυτή, καθώς έχει επαναφέρει στην επιφάνεια τα στερεότυπα για τον αναξιόπιστο Νότο.

Προκειμένου να καθησυχάσει αυτούς τους φόβους, αποφάσισε η κυβέρνηση να μην εξαντλήσει σε παροχές τον δημοσιονομικό χώρο που φαίνεται πως θα δημιουργηθεί στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά να εξασφαλίσει τον στόχο του πρωτογενούς ελλείμματος 1,6% του ΑΕΠ και ίσως και κάτι καλύτερο (1,3%-1,5% του ΑΕΠ). «Είναι το τελευταίο δημοσιονομικό σήμα που θα στείλουμε στις αγορές ενόψει εκλογών», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή