Η Mytilineos αλλάζει δομή με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές

Η Mytilineos αλλάζει δομή με το βλέμμα στις διεθνείς αγορές

«Δεν το πίστευα ποτέ ότι θα φτάναμε εδώ όταν ξεκίνησα να δουλεύω, μικρός. Ημουν 18 ετών όταν ο πατέρας μου είπε, θα πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο, θα έρχεσαι στη δουλειά και θα παίρνεις 4 χιλιάδες την εβδομάδα

4' 1" χρόνος ανάγνωσης

«Δεν το πίστευα ποτέ ότι θα φτάναμε εδώ όταν ξεκίνησα να δουλεύω, μικρός. Ημουν 18 ετών όταν ο πατέρας μου είπε, θα πηγαίνεις στο πανεπιστήμιο, θα έρχεσαι στη δουλειά και θα παίρνεις 4 χιλιάδες την εβδομάδα. Τα οράματά μου εξελίσσονταν πάντα σταδιακά: όταν έφτανα στον στόχο, έθετα έναν επόμενο», είπε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, παρουσιάζοντας την περασμένη Τετάρτη τον νέο εταιρικό μετασχηματισμό της Mytilineos και μαζί μια ιστορική αναδρομή από την οικογενειακή επιχείρηση που έστησε ο παππούς Ευάγγελος Μυτιληναίος στον Πειραιά το 1908, στο σήμερα. Στη μακρά αυτή πορεία η πρώτη βιοτεχνική δραστηριότητα της οικογένειας, με αντικείμενο τη μεταλλουργία, εξελίχθηκε σε μια ελληνική πολυεθνική που εκτείνεται σε πέντε ηπείρους, με περίπου 5.000 εργαζομένους σε περισσότερες από 30 χώρες, περισσότερους από 10.000 προμηθευτές και 2,35 δισ. ευρώ κοινωνικό προϊόν.

Το επόμενο βήμα της Mytilineos, για την επιτυχία του οποίου μετασχηματίζεται οργανωτικά, είναι να μεγαλώσει περισσότερο διευρύνοντας τις διεθνείς δραστηριότητές της και να μπει στη λίστα των εταιρειών του δείκτη FTSΕ 100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Ο στόχος δεν ειπώθηκε άμεσα από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο. Τον περιέγραψε ωστόσο εμμέσως με αρκετή σαφήνεια. Μιλώντας για την αξία της μετοχής της εταιρείας, τόνισε: «Ζήτησα από τα στελέχη μου τέσσερις λίστες του FTSE 100, μία με τις εταιρείες κατά σειράν εσόδων, μία με τις εταιρείες κατά σειράν EBITDA, μία κατά σειράν καθαρών κερδών bottom line, και μία με βάση την κεφαλαιοποίηση. Στις τρεις πρώτες κατηγορίες η εταιρεία είναι μεταξύ 48-52 θέση, ενώ στην τέταρτη στην κεφαλαιοποίηση είμαστε στη θέση 150. Τα συμπεράσματα δικά σας». Μιλώντας για τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας προέβλεψε ότι στο τέλος του έτους ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA θα είναι κοντά στο 1.2Χ και σημείωσε ότι υπό κανονικές συνθήκες αυτός ο αριθμός δίνει στην εταιρεία την επενδυτική βαθμίδα, για να συμπληρώσει, «και αν η εταιρεία δεν έχει σήμερα επενδυτική βαθμίδα είναι λόγω χώρας». Αναφερόμενος στις αποδόσεις της εταιρείας, σημείωσε την εμπιστοσύνη που έδειξε η Fairfax στη μετοχή ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 4,68% και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα το ανεβάσει στο 7%-8%.

Ο κ. Μυτιληναίος έκανε σαφή τη στόχευση της εταιρείας στη διεθνή αγορά. «Εκεί που θέλουμε να πάμε πρέπει να έχουμε μια μορφή απλή και κατανοητή για να ασχοληθούν μαζί μας. Γιατί αν δεν ασχοληθούν με εσένα υπάρχουν άλλες 100 εταιρείες, και αυτοί είναι πλέον οι αντίπαλοί μας, όχι οι 5-10 μεγάλες ελληνικές εταιρείες», είπε και ανέλυσε τη νέα δομή της εταιρείας, η οποία όπως τόνισε, θα ξεκλειδώσει την κρυμμένη αξία της για τους μετόχους που την εμπιστεύονται τόσα χρόνια.

Η Mytilineos μετασχηματίζεται σε μία εταιρεία μεταλλουργίας και ενέργειας, δύο δραστηριότητες απόλυτα συνδεδεμένες και συμπληρωματικές για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις τού αύριο. Στον κλάδο της μεταλλουργίας η Mytilineos λειτουργεί σήμερα τη μοναδική σε όλη την Ευρώπη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου με ιδιόκτητες λιμενικές εγκαταστάσεις και τη μεγαλύτερη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα με στοχευμένες εξαγορές (ΕΠΑΛΜΕ) και οργανικές επενδύσεις έχει εισέλθει δυναμικά στον χώρο του ανακυκλωμένου αλουμινίου και ανακύκλωσης ψευδαργύρου μολύβδου (πιλοτικές εγκαταστάσεις στη Σίνδο Θεσσαλονίκης). Η εταιρεία με τη νέα δομή της θα επιδιώξει τη διατήρηση της ανταγωνιστικής της θέσης ως παραγωγός αλουμίνας και αλουμινίου, ενώ σε ό,τι αφορά το «πρασίνισμα» του αλουμινίου θα γίνει με αντικατάσταση των ρυπογόνων καυσίμων με λιγότερο ρυπογόνα και πράσινη ενέργεια. Η εταιρεία εξετάζει επίσης δυνατότητες επέκτασης σε άλλα μέταλλα που υποστηρίζουν την ενεργειακή μετάβαση, όπως το νικέλιο, το κοβάλτιο και το λίθιο.

Προβλέπονται δύο κλάδοι μεταλλουργίας και ενέργειας και δημιουργούνται δύο αυτόνομες εταιρείες στον τομέα των κατα-σκευών και των παρα-χωρήσεων.

Ο κλάδος της ενέργειας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του ανασχηματισμού. Σήμερα, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της ενέργειας, από την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία θερμικών μονάδων και έργων ΑΠΕ, την προμήθεια λιανικής σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, την προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου κ.λπ., μέσω τριών ξεχωριστών business units, τα οποία με τη νέα δομή ενοποιούνται και η εταιρεία εξελίσσεται σε έναν ολοκληρωμένo πάροχο της νέας εποχής.

Ο μετασχηματισμός περιλαμβάνει, τέλος, μια διπλή απόσχιση (psin offs) των κλάδων κατασκευών και παραχωρήσεων που θα αποτελέσουν δύο ξεχωριστές αυτόνομες εταιρείες: Τη «ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ» που θα εξειδικεύεται στον κλάδο των κατασκευών και τη «Μ Παραχωρήσεων» που θα αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα σε έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το μοντέλο της απόσχισης συνήθως ακολουθείται είτε στην περίπτωση που κάποιος θέλει να πουλήσει δραστηριότητα ή να βάλει μια εταιρεία στο χρηματιστήριο. Στην περίπτωση της Mytilineos η φημολογία περί εξόδου από την αγορά των υποδομών φαίνεται να διαψεύδεται, αφού «προικίζει» τις δύο εταιρείες με 1 δισ. ευρώ.

Με τον νέο μετασχηματισμό ο Ευάγγελος Μυτιληναίος προετοιμάζει και το έδαφος της διαδοχής, φέρνοντας μπροστά μια γενιά στελεχών ηλικίας 40-52 ετών, μέχρι να έρθει η επόμενη γενιά στην οποία ανήκουν και τα παιδιά του. «Διαδοχή δεν είναι το δαχτυλίδι αλλά η δημιουργία τέτοιας οργάνωσης που από μόνη της να δημιουργεί την επόμενη ηγετική ομάδα», είπε ανακοινώνοντας τα νέα στελέχη της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT