Στην JP Morgan το 48,5% της Viva Wallet

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόκτηση του 48,5% της Viva Wallet ανακοίνωσε και επισήμως στην αμερικανική κεφαλαιαγορά η JP Morgan, σημειώνοντας πως το κλείσιμο της συναλλαγής, που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2022, ενισχύει τη δέσμευση της τράπεζας στον ευρωπαϊκό κλάδο ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως και στην Ελλάδα και το αναπτυσσόμενο οικοσύστημα τεχνολογίας που διαθέτει. Εξάλλου η μεγαλύτερη σε μέγεθος αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε προ μερικών εβδομάδων και ότι θα προχωρήσει στη λειτουργία ενός νέου γραφείου στην Αθήνα με στόχο να στεγάσει ένα νέο Κέντρο Καινοτομίας Πληρωμών (Payments Innovation Lab) το οποίο θα στελεχωθεί αρχικά με 50 άτομα.

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος, Global Head της JP Morgan Payments, σχολιάζοντας το κλείσιμο της συναλλαγής για τη Viva Wallet (που αφορά στην εξαγορά έναντι 800 εκατ. ευρώ των ποσοστών μετόχων μειοψηφίας, δηλαδή των επενδυτικών funds Hedosophia και Deca, όπως και του family office της κ. Μαριάννας Λάτση) δήλωσε πως «είμαστε ενθουσιασμένοι που κλείσαμε αυτή τη σημαντική στρατηγική επένδυση για την εταιρεία. Πιστεύουμε ότι ο ευρωπαϊκός χώρος των πληρωμών αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Με την ισχυρή της πλατφόρμα και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει, η Viva Wallet μπορεί να χτίσει πάνω στην ηγετική θέση που έχει ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής. Είμαστε ευτυχείς που θα είμαστε μέρος αυτού του ταξιδιού».

Η αμερικανική τράπεζα επιβεβαίωσε τη συμφωνία – Μετοχές αξίας 50 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν σε 200 στελέχη και εργαζομένους της Viva Wallet.

Σημειώνεται ότι η Viva Wallet έχει τραπεζική άδεια σε 23 ευρωπαϊκές χώρες κι αυτό ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για την JP Morgan, ώστε να τη διεκδικήσει και να εισέλθει σ’ αυτόν τον δυναμικά αναπτυσσόμενο κλάδο των fintech. «Εχουμε ήδη ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα εξυπηρέτησης εμπορικών συναλλαγών στον κόσμο. Η Viva έχει κάνει καταπληκτική δουλειά σε 23 χώρες. Εχουν καταφέρει να εξυπηρετήσουν καταστήματα ή ομίλους σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικά συστήματα. Εμείς κάνουμε καλή δουλειά αλλά αυτοί έχουν δημιουργήσει συστήματα που εμείς ακόμη δεν έχουμε», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον, νωρίτερα φέτος.

Οι ιδρυτές της Viva Wallet, Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας παραμένουν μέτοχοι πλειοψηφίας και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, διατηρώντας το 51,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva Wallet. Σύμφωνα με τη Viva Wallet, στο πλαίσιο της συναλλαγής, η JP Morgan μετατρέπει επίσης το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειό της, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μηδενίζει τον δανεισμό της. Παράλληλα, η Viva Wallet αυξάνει το κεφάλαιό της κατά 100 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από την JP Morgan. Επιπλέον, το πλάνο διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης (Share Option Plan) προβλέπει πως 35.000 μετοχές αξίας 50 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν σε 200 στελέχη και εργαζομένους της Viva Wallet, τόσο υφιστάμενους όσο και μελλοντικούς. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής προσέλαβε διαστάσεις θρίλερ στην αγορά, καθώς είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Πηγές σε γνώση των όσων διημείφθησαν στο διάστημα αυτό αναφέρουν πως επιχειρήθηκε, χωρίς ακόμη και σήμερα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, να προσυμφωνηθεί και η τιμή πώλησης μέρους ή και του συνόλου των υπολοίπων μετοχών στην JP Morgan μεσοπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT