Βαρύ το τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία για τη Βρετανία

Βαρύ το τίμημα του πολέμου στην Ουκρανία για τη Βρετανία

Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε ανέκοψε τις αυξήσεις μισθών και τη μείωση της ανεργίας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια υγιής ανάκαμψη της ζήτησης μετά τη μεγάλη ύφεση το 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο οδήγησε τελικά σε αυξήσεις των μισθών. Αν δεν συνέβαινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η χαμηλή ανεργία και τα σταθερά κέρδη στις αποδοχές θα λειτουργούσαν υποστηρικτικά σε μια κανονική οικονομική ανάκαμψη και μια τόνωση της ευημερίας. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων από τον φετινό Μάρτιο έχει ωθήσει τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών. Το τεράστιο χάσμα μεταξύ των μισθών σε ονομαστικούς και πραγματικούς όρους δείχνει την κλίμακα των επιπτώσεων του πολέμου στο βιοτικό επίπεδο του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ίδια ιστορία παρατηρείται σε μεγάλο τμήμα του υπόλοιπου κόσμου. Επειδή τα στοιχεία της αγοράς εργασίας συχνά καθυστερούν να αποτυπώσουν τις ευρύτερες οικονομικές τάσεις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η απασχόληση, οι κενές θέσεις και οι μισθοί διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε καλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παρά τη γενικότερη αποδυνάμωση. Ομως, καθώς η Βρετανία σταδιακά περιπίπτει βαθύτερα σε ύφεση εντός του χειμώνα, η εξασθένηση στη ζήτηση εργασίας και οι αυξανόμενες απολύσεις θα αλλάξουν την ισορροπία ζήτησης και προσφοράς. Ενόσω η ζήτηση εργασίας μειώνεται σε σχέση με την προσφορά, οι πιέσεις στους ονομαστικούς μισθούς θα πρέπει να αρχίσουν να αμβλύνονται.

Παράλληλα, η ανεργία θα αυξάνεται συγκρατημένα, κατά τις προβλέψεις, από 3,7% επί του παρόντος στο ανώτατο όριο του 5% μέχρι τα τέλη του 2023. Ο δε αριθμός των κενών θέσεων αρχίζει να υποχωρεί από τα υψηλά του επίπεδα-ρεκόρ, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων, που είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι, αρχίζει να μεγαλώνει. Η ιστορία δείχνει ότι τέτοιες στροφές ξεκινούν αργά, αλλά επιταχύνονται γρήγορα. Δεν θα επαληθευτεί εάν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς εργασίας αρχίσουν να αποδυναμώνονται ταχύτερα τους επόμενους μήνες. Από μέρους τους οι αρμόδιοι αξιωματούχοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο πρόβλημα. Αν και το πραγματικό βιοτικό επίπεδο μειώνεται ραγδαία στο Ηνωμένο Βασίλειο με περιορισμένη προσφορά –για την οποία η έξοδος από την Ε.Ε. είναι μια σοβαρή αιτία–, η τροχιά της αύξησης των ονομαστικών μισθών τους τελευταίους μήνες εξακολουθεί να υπερβαίνει τον ρυθμό εκείνον που θα επανέφερε τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας μετά το σοκ στις τιμές της ενέργειας. Η μέση εβδομαδιαία αύξηση των μισθών ήταν της τάξεως του 6,1% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου. Αυτό είναι πιθανώς 2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από αυτό που μπορεί να διαχειριστεί βιώσιμα το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου του περιορισμένου αναπτυξιακού δυναμικού του.

* Ο κ. Κάλουμ Πίκερινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή