Κατάρτιση για 150.000 εργαζομένους

Πρόγραμμα κατάρτισης για 150.000 ήδη εργαζομένους προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ικανότητές τους ή να εκπαιδευτούν σε νέες, κατά κύριο λόγο ψηφιακές και πράσινες, δεξιότητες ξεκίνησε να «τρέχει» από χθες η ΔΥΠΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Πρόγραμμα κατάρτισης για 150.000 ήδη εργαζομένους προκειμένου να αναβαθμίσουν τις ικανότητές τους ή να εκπαιδευτούν σε νέες, κατά κύριο λόγο ψηφιακές και πράσινες, δεξιότητες ξεκίνησε να «τρέχει» από χθες η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 154,5 εκατ. ευρώ και για πρώτη φορά η ΔΥΠΑ, σε συνεργασία με τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔιΒιΜ) των πανεπιστημίων, διεθνείς κολοσσούς τεχνολογίας και αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ), θα προσφέρει στους εργαζομένους μια μεγάλη λίστα επιμέρους προγραμμάτων κατάρτισης. Ενδεικτικά, οι επιλογές θα περιλαμβάνουν από βασικά ψηφιακά εργαλεία γραφείου, προγράμματα για social media marketing και διαχείριση e-shop, μέχρι αντικείμενα πιο υψηλής εξειδίκευσης, όπως data analytics, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, logistics και υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.

Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας.

Ηδη από χθες οι ενδιαφερόμενοι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας voucher.gov.gr. Αφού οριστικοποιηθεί η πρώτη φάση του μητρώου ωφελουμένων, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων που θα εμφανίζεται στην ιστοσελίδα.

Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερομένων θέσεων.

Ο κάθε ωφελούμενος θα παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση) και θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 400 ευρώ, με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επιτυχία της πιστοποίησης των γνώσεων. Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης και με την επιτυχή εξέτασή τους θα λάβουν από τον φορέα πιστοποίησης που έχουν επιλέξει «πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων».

Το πρόγραμμα-μαμούθ της ΔΥΠΑ για εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες έχει ήδη ξεκινήσει.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ηλικίας άνω των 18 ετών, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει μια αίτηση συμμετοχής και να παρακολουθήσει ένα μόνο πρόγραμμα κατάρτισης.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση κωδικών TAXISnet. Μετά την επιλογή του προγράμματος, θα πρέπει ο ωφελούμενος να επισυνάψει δικαιολογητικά που απαιτούνται για την τεκμηρίωση των στοιχείων που δήλωσε στην αίτησή του.

Οι τελικοί ωφελούμενοι θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα voucher.gov.gr και στη συνέχεια θα επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κ.λπ.), καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα τα οποία ο ίδιος έχει δηλώσει στην αίτησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT