Νέα data centers στην Αθήνα αναπτύσσει η Digital Realty

Νέα data centers στην Αθήνα αναπτύσσει η Digital Realty

Επεκτείνει τις εγκαταστάσεις στο Κορωπί λόγω πολύ υψηλής ζήτησης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων (data centers) στην Αττική δρομολογεί η Digital Realty Hellas, όπως έχει μετονομαστεί η Lamda Hellix που εξαγοράστηκε τον Νοέμβριο του 2020 από την ομώνυμη αμερικανική. Η εταιρεία απέκτησε μια νέα έκταση δίπλα στο Athens Campus στο Κορωπί, όπου βρίσκονται τα υπόλοιπα data centers της. Εκεί θα κατασκευαστούν, σε βάθος χρόνου, κέντρα δεδομένων συνολικής χωρητικότητας 15 MW, με στόχο την ικανοποίηση της αυξημένης ζήτησης που έχει οδηγήσει στη διάθεση σημαντικού μέρους της δυναμικότητας των Athens 3 και Athens 4. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση του Athens 3 ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, ενώ η εταιρεία απέκτησε πρόσφατα άδεια δόμησης για το Athens 4, το οποίο αναμένεται να αποπερατωθεί το 2024. Αφότου ολοκληρωθεί η νέα επένδυση, το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Digital Realty στην Ελλάδα θα αριθμεί κέντρα δεδομένων συνολικής χωρητικότητας 37,6 MW, που περιλαμβάνει τα τέσσερα κέντρα δεδομένων στην Αττική (16,1 MW) και ένα ακόμη στο Ηράκλειο (Heraklion 1) που είναι χωρητικότητας 6,5 MW και πρόκειται να αποπερατωθεί το 2025.

«Mε την τελευταία αυτή εξέλιξη ολοκληρώνεται ένα προσωπικό στρατηγικό πλάνο και όραμα ετών: να καταφέρουμε η Ελλάδα να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη, να αποκτήσει ψηφιακή βαρύτητα και μέσω αυτής να αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα και την παραγόμενη προστιθέμενη αξία της. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που η Digital Realty έχει ήδη καταστεί ο μεγαλύτερος, με μεγάλη διαφορά, πάροχος υπηρεσιών data center στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τρία κέντρα δεδομένων σε λειτουργία και τουλάχιστον τρία υπό ανάπτυξη. Ως αποτέλεσμα, δημιουργεί μέσω των επενδύσεών της συνολική προστιθέμενη οικονομική αξία για την Ελλάδα και την οικονομία της που ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ, ενώ συγχρόνως διπλασιάζει το ανθρώπινο δυναμικό της στα αμέσως επόμενα χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Digital Realty Hellas Απόστολος Κάκκος.

Η εταιρεία απέκτησε μια έκταση δίπλα στο Athens Campus στο Κορωπί, όπου βρίσκονται τα υπόλοιπα data centers που έχει δημιουργήσει.

Τον κ. Κάκκο, ο οποίος τέλη της χρονιάς θα αποχωρήσει από το τιμόνι της εταιρείας ύστερα από 21 χρόνια, θα διαδεχθεί ο Αλέξανδρος Μπεχράκης, εμπορικός διευθυντής και επικεφαλής τεχνολογίας της Lamda Hellix, με τους δύο άνδρες να συνεργάζονται τα τελευταία 11 χρόνια. Η Lamda Hellix, που εξαγόρασε πριν από δύο χρόνια ο αμερικανικός όμιλος Digital Realty, έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ επενδύσεων λόγω και της εκτόξευσης, ύστερα από την πανδημία, της ζήτησης για ψηφιακές υπηρεσίες. Η εταιρεία ολοκληρώνει τη φετινή χρονιά με ρεκόρ τζίρου που τοποθετείται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι το υψηλότερο κατά τα τελευταία 19 χρόνια.

Πάντως, η ενισχυμένη ζήτηση για κέντρα δεδομένων δεν συνοδεύεται από την αύξηση νέων παικτών. Βασικός λόγος γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι το κόστος κατασκευής ενός κτιρίου με τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη φιλοξενία δεδομένων πολλαπλών χρηστών είναι εξαιρετικά υψηλό, ενώ απαιτούνται συνεχείς τακτικές επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό, με σκοπό την παροχή σύγχρονων και ποιοτικών υπηρεσιών. Επίσης, για την εικοσιτετράωρη παρακολούθηση και λειτουργία των κέντρων δεδομένων είναι απαραίτητη η ύπαρξη καταρτισμένου προσωπικού, ενώ τα κέντρα δεδομένων αποτελούν ιδιαίτερα ενεργοβόρες εγκαταστάσεις. Το κόστος κατασκευής ενός data center, συμπεριλαμβανομένων του τιμήματος κτήσης ή παραχώρησης γης και της σύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, κυμαίνεται από 10 έως 15 ευρώ ανά Watt.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή