Ελληνική οικονομία: Ακόμη καλύτερα τα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα

Ελληνική οικονομία: Ακόμη καλύτερα τα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα

Το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 1,091 δισ. ευρώ στο 11μηνο έναντι στόχου για 2,239 δισ. το 2022

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου επιβεβαίωσαν τις προσωρινές εκτιμήσεις, εμφανίζοντας σημαντικά χαμηλότερο του στόχου πρωτογενές έλλειμμα και προμηνύουν καλύτερο αποτέλεσμα για το σύνολο του έτους σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού που μόλις ψηφίσθηκε, για πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 1,6% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 11μηνο ήταν 1,091 δισ. ευρώ (καλύτερο και από το 1,126 δισ. ευρώ των προσωρινών εκτιμήσεων) έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,239 δισ. ευρώ που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2023.

ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και φόροι ακίνητης περιουσίας είχαν σημαντική συνεισφορά σε αυτό το αποτέλεσμα, αφού τα σχετικά έσοδα υπερέβησαν κατά πολύ τους στόχους. Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 50,178 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 444 εκατ. ευρώ ή 0,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Αναλυτικότερα, η εικόνα των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε ως εξής:

• Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 19,828 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 135 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 6,344 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 52 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2,545 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 100 εκατ. ευρώ.

• Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 15,436 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 154 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 53,4 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 288 εκατ. ευρώ ή 0,5% έναντι της εκτίμησης του προϋπολογισμού. Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 2,868 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 75 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Παράλληλα, όμως, και οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένες. Ανήλθαν σε 59,078 δισ. ευρώ, χαμηλότερες κατά 823 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 59,902 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Αντίθετα, οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών έφτασαν τα 8,823 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 1 δισ. ευρώ, λόγω της βελτιωμένης εκτέλεσης των δαπανών του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT