19 εξαγορές ελληνικών startups το 2022

19 εξαγορές ελληνικών startups το 2022

Συμφωνίες αρκετών εκατομμυρίων πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων εντός του 2022 και ειδικότερα στις αρχές της χρονιάς

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Συμφωνίες αρκετών εκατομμυρίων πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων εντός του 2022 και ειδικότερα στις αρχές της χρονιάς. Ανάμεσα στις πιο εμβληματικές συναλλαγές είναι η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας Accusonus από τη μητρική της Facebook, Meta, αλλά και η απόκτηση του 48,5% της Viva Wallet από την αμερικανική J.P. Morgan.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Startups in Greece 2022/2023, η οποία συντάχθηκε από την ομάδα του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital, μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν συνολικά 19 (μικρότερες ή μεγαλύτερες) εξαγορές ελληνικών startups από άλλες ελληνικές επιχειρήσεις ή και από ξένες πολυεθνικές.

Βέβαια, εκπρόσωποι των επενδυτικών κεφαλαίων σχολιάζουν πως στις αρχές του 2022 σημειώθηκαν μεγάλα γεγονότα, όπως εντυπωσιακοί γύροι χρηματοδότησης αλλά και εξαγορές μεγάλης αξίας, που όμως αποτελούν «απόνερα» του 2021. Το 2021 διοχετεύθηκαν πολλά κεφάλαια στις startups με αποτέλεσμα να θεωρείται χρονιά-ρεκόρ για τον κλάδο παγκοσμίως, κάτι που δεν επαναλήφθηκε φέτος. Ετσι, αρκετά από τα deals που ανακοινώθηκαν στις αρχές του 2022 τελεσφόρησαν ουσιαστικά τη χρονιά που προηγήθηκε.

Αργότερα μέσα στο 2022 ο πληθωρισμός, η άνοδος του κόστους δανεισμού και η πτώση των χρηματιστηρίων οδήγησαν σε δραματική μείωση του αριθμού των deals ή ακόμη και στην επαναδιαπραγμάτευση συναλλαγών με άλλους όρους. Ετσι, στις αρχές της χρονιάς ανακοινώθηκε το deal της Viva, το οποίο έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις «έκλεισε» επίσημα μόλις πριν από κάποιες ημέρες. Αρχές του έτους γνωστοποιήθηκε και η εξαγορά της εταιρείας τεχνολογίας –που αναπτύσσει εργαλεία επεξεργασίας βίντεο και ήχου– Accusonus από τη Facebook.

Στις αρχές της χρονιάς πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες συμφωνίες.

Tην ίδια περίοδο ανακοινώθηκε η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Pollfish από την αμερικανική Prodege, ενώ ακολούθησε η απορρόφηση της Transifex του Δημήτρη Γλέζου από αμερικανικό fund τον Απρίλιο του 2022.

Επίσης σημειώθηκαν μικρότερες εξαγορές ελληνικών startups από ελληνικές εταιρείες, με χαρακτηριστική την εξαγορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών στον τομέα της ηλεκτροκίνησης Carge από τη ΔΕΗ και την απόκτηση της εταιρείας online delivery (quick commerce) Ferto από τη νεοσύστατη Pop market.

Στο μεταξύ, η έκθεση αναφέρει πως εκτός από τις εξαγορές ελληνικών startups από άλλες εταιρείες, μέσα στη χρονιά παρατηρήθηκε και το αντίστροφο. Ελληνικές νεοφυείς εταιρείες, που είναι επαρκώς χρηματοδοτημένες, απορρόφησαν άλλες εταιρείες τεχνολογίας με παρόμοιο, συνήθως, αντικείμενο, προκειμένου να επεκταθούν σε νέες αγορές ή να προσθέσουν νέες υπηρεσίες στο χαρτοφυλάκιό τους.

Ενδεικτικά, η Blueground εξαγόρασε τη βραζιλιάνικη Tabas μέσω της οποίας μπορεί πιο εύκολα να επεκταθεί στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και να μπει και στο Μεξικό.

Παράλληλα, η ελληνικών συμφερόντων Orfium, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων για μουσικά κομμάτια, εξαγόρασε την ιαπωνική Breaker, εταιρεία δημιουργίας περιεχομένου και μάρκετινγκ, στρατηγική που θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα σε περίπτωση που κλείσει κάποιον γύρο χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT