Δύσκολη η ανάκαμψη του κινεζικού κλάδου υπηρεσιών μετά τα lockdowns

Δύσκολη η ανάκαμψη του κινεζικού κλάδου υπηρεσιών μετά τα lockdowns

Ελλείψεις εργαζομένων και ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, μειωμένο εισόδημα για καταναλωτές

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Tζόρνταν Λι, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην κινεζική πόλη Τσενγκντού, ελπίζει απεγνωσμένα ότι οι διακοπές της κινεζικής Πρωτοχρονιάς τον Ιανουάριο θα τον βοηθήσουν να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα που προέκυψαν εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας. Αν και οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί απότομα από τότε που η κεντρική κυβέρνηση ήρε τα περισσότερα από τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας αυτόν τον μήνα, ο Λι πιστεύει ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να ταξιδεύουν στο Τσενγκντού. Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα και αυτό είναι η έλλειψη επαρκούς αριθμού εργαζομένων για να διαχειριστούν τη ζήτηση. Εξ ου και ο Λι προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, όπου θα κρατά μόνος του ανοιχτό το εστιατόριό του, διότι, όπως λέει, «μπορεί να είναι το αφεντικό, ο σεφ, ο σερβιτόρος και να χειρίζεται τα οικονομικά ταυτόχρονα». Η δυσχερής θέση στην οποία βρίσκεται ο Τζόρνταν Λι φανερώνει τις προκλήσεις για τον καίριας σημασίας τομέα παροχής υπηρεσιών της Κίνας, προσβλέποντας σε αναζωογόνησή του μετά τον ιό. Εν τω μεταξύ, ενώ η ασθένεια εξαπλώνεται πλέον ανεξέλεγκτα σε ολόκληρη τη χώρα, επιχειρηματίες του κλάδου επισημαίνουν ότι οι συνεχείς εγκλεισμοί τούς στέρησαν τη δυνατότητα να σωρεύσουν ρευστό και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους. Επίσης, οφείλουν να αντιμετωπίσουν και το γεγονός πως αυξάνεται ο αριθμός άρρωστων εργαζομένων, ενόψει μάλιστα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς τον επόμενο μήνα.

Ο τομέας της παροχής υπηρεσιών με φυσική παρουσία, ο οποίος αντιπροσώπευε το 53,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Κίνας το 2021, υπέστη τα περισσότερα πλήγματα εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Προ ημερών, το Πεκίνο κατήργησε σχεδόν όλα τα συναφή μέτρα που κλόνισαν την οικονομία του των 17 τρισ. δολαρίων. «Ακόμα παρατηρείται έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τομέα των υπηρεσιών στις μεγάλες πόλεις και η απώλεια παραγωγικότητας είναι αρκετά εμφανής», δήλωσε ο Νταν Γουάνγκ, προϊστάμενος οικονομολόγος της τράπεζας Hang Seng Bank China. «Αυτή η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί σημαντικά πριν από την κινεζική Πρωτοχρονιά και η ανάκαμψη δεν συμβαίνει ταυτόχρονα, αλλά από πόλη σε πόλη». Στο δε πεδίο των δαπανών, οι λιανικές πωλήσεις, βασικός δείκτης κατανάλωσης, μειώθηκαν κατά 5,9% τον Νοέμβριο σε σχέση με το 2021, ενώ η εστίαση περιεστάλη κατά 8,4%.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής έχουν εκπονήσει σχέδια για την αναζωογόνηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Εντούτοις, ο αντίκτυπος της επιβράδυνσης της οικονομίας στην ανεργία και στους μισθούς αναμένεται να κρατήσει κλειστά τα πορτοφόλια αναφορικά με δαπάνες, που θα διοχετευθούν σε υπηρεσία το εγγύς μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή