Πετρέλαιο από το Καζακστάν διασφαλίζει η Γερμανία

Πετρέλαιο από το Καζακστάν διασφαλίζει η Γερμανία

Η Γερμανία φαίνεται πως καταλήγει σε συμφωνία με το Καζακστάν για την προσφορά πετρελαίου που θα αντικαταστήσει τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία φαίνεται πως καταλήγει σε συμφωνία με το Καζακστάν για την προσφορά πετρελαίου που θα αντικαταστήσει τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Η εταιρεία διαχείρισης του αγωγού που διέρχεται από το έδαφος της ασιατικής χώρας ανέλαβε πρωτοβουλία για να διασφαλίσει τη δυνατότητα αποστολής πετρελαίου του Καζακστάν στη Γερμανία. Με επιστολή της προς τη ρωσική Transneft PJSC, η KazTransOil JSC ζητάει την άδειά της για να στείλει πετρέλαιο του Καζακστάν στη Γερμανία μέσω του αγωγού Ντρούζμπα. Το αίτημα αφορά τη μεταφορά 1,2 εκατ. τόνων πετρελαίου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη κίνηση που ανοίγει την πόρτα για μεταφορά πετρελαίου της ασιατικής χώρας στα γερμανικά διυλιστήρια, σε μια στιγμή που η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να διασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες ώστε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Το αίτημα της εταιρείας του Καζακστάν θα χρειαστεί την έγκριση του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας, αλλά όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Tansneft, Ιγκόρ Ντιομίν, η μεταφορά αυτού του όγκου πετρελαίου «είναι εφικτή από τεχνικής απόψεως». Ο ίδιος προσέθεσε, πάντως, πως «δεν έχουμε λάβει κανένα σχετικό αίτημα από παραγωγούς του Καζακστάν». Ερωτώμενος σχετικά ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Interfax πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να ικανοποιήσει το αίτημα του Καζακστάν για μεταφορά δικού του πετρελαίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Ντρούζμπα.

Κοντά σε συμφωνία με την ασιατική χώρα για προμήθεια 1,2 εκατ. τόνων πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζμπα.

Η Γερμανία διαπραγματεύεται εδώ και καιρό με τις Αρχές του Καζακστάν προκειμένου να υποκαταστήσει τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Οι σχετικές συνομιλίες δεν έχουν, ωστόσο, καταλήξει ακόμη σε σχετική συμφωνία. Οπως τόνισε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, οι κυρώσεις που έχουν έως τώρα επιβάλει οι δυτικές οικονομίες κατά της Ρωσίας δεν απαγορεύουν τη χρήση του υφιστάμενου δικτύου αγωγών για τη μεταφορά αργού του Καζακστάν. Υπενθυμίζεται ότι και η γειτονική Πολωνία έχει δεσμευθεί να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά έχει επιμείνει στην εξαίρεση των ροών μέσω των αγωγών και έχει τονίσει πως για την απαγόρευση αυτής της παροχής θα χρειαστεί πρόσθετη συμφωνία για νέο γύρο κυρώσεων. Η Tansneft ανακοίνωσε, άλλωστε, χθες πως τα σχέδιά της για τις φορτώσεις πετρελαίου μέσα στον Ιανουάριο προβλέπουν την παροχή 500.000 τόνων ρωσικού αργού στην Πολωνία μέσω του δικτύου που διέρχεται από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή