Σχεδιάζει 4.000 απολύσεις η Goldman Sachs

Σχεδιάζει 4.000 απολύσεις η Goldman Sachs

Στην Google οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης θα οδηγήσει σε μείωση προσωπικού

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To τέλος της χρονιάς σε ορισμένους κολοσσούς του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της υψηλής τεχνολογίας συμπίπτει με σχέδια για μαζικές απολύσεις μέσα στο επόμενο διάστημα, είτε ανακοινώνονται ευθαρσώς είτε όχι. Βασικοί λόγοι τέτοιων εξελίξεων είναι η οικονομική ύφεση, καθώς και οι σκληρότερες συνθήκες σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής. Λόγου χάριν, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα της Goldman Sachs επεξεργάζεται νέο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας, που θα δημοσιοποιηθούν σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Ντέιβιντ Σάλομον στην καθιερωμένη του επικοινωνία πριν από την Πρωτοχρονιά με το προσωπικό, όπως σχετικώς αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. «Διεξάγουμε προσεκτική επισκόπηση των δεδομένων, οι συζητήσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη, ενώ αναμένουμε ότι η μείωση του αριθμού των εργαζομένων μας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου», είπε ο ίδιος. «Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το επιχειρηματικό τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης, οι οποίοι και επιβραδύνουν την οικονομική δραστηριότητα. Προτεραιότητα για τη διοίκηση της τράπεζας είναι η προετοιμασία της για να αντιμετωπίσει αυτές τις αντιξοότητες». Η Goldman πιθανώς να επιδιώξει μείωση έως και κατά 8% του εργατικού δυναμικού της, ήτοι 4.000 θέσεις εργασίας, ως ανάσχεση στη μείωση κερδών, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές. Ζητήθηκε από τα διοικητικά στελέχη να προσδιορίσουν πιθανούς στόχους μείωσης του κόστους και δεν έχει καθοριστεί τελικός αριθμός περικοπών θέσεων εργασίας, είπαν οι ίδιες πηγές ζητώντας να παραμείνουν ανώνυμες. Πάντως, η Goldman βρίσκεται σε καλό δρόμο να καταγράψει ετήσια έσοδα της τάξεως των περίπου 48 δισ. δολαρίων, δηλαδή τη δεύτερη καλύτερή της επίδοση μετά το ρεκόρ του 2021.

«Η μείωση του αριθμού των εργαζομένων μας θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου», δήλωσε ο CEO της Goldman Sachs Ντέιβιντ Σάλομον.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι της Google στην Ελβετία έστειλαν επιστολή στον αντιπρόεδρο ανθρώπινου δυναμικού, επισημαίνοντας τις ανησυχίες τους ότι ένα νέο σύστημα αξιολόγησης εργαζομένων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για περικοπές. «Ο αριθμός των αναφορών και ο πολλαπλασιασμός τους δείχνει ότι τουλάχιστον ορισμένοι διευθυντές πιέστηκαν ιδιαιτέρως σκληρά να εφαρμόσουν ποσοστώσεις», σε μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητικές αξιολογήσεις των εργαζομένων και πιθανώς στην απώλεια της εργασίας τους, έγραψαν πέντε εκπρόσωποι των εργαζομένων στην επιστολή. Το κείμενο περιήλθε εις γνώσιν της εφημερίδας των New York Timeς. Από το επικείμενο κλείσιμο ενός μικρού γραφείου και την ακύρωση ενός έργου συντονισμού περιεχομένου έως τις διάφορες προσπάθειες για τη διευκόλυνση των προϋπολογισμών κατά τη διάρκεια των συναντήσεων προγραμματισμού του 2023, το μεγαθήριο της Σίλικον Βάλεϊ προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερο άγχος, σύμφωνα με συνεντεύξεις 14 νυν και πρώην υπαλλήλων του, οι οποίοι, φοβούμενοι κυρώσεις, μίλησαν ανώνυμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υπάλληλοι της Google αντέδρασαν σε ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε η εταιρεία τον Ιούλιο για να απλοποιήσει τις λειτουργίες της, να μειώσει τη γραφειοκρατία και να γίνει πιο παραγωγική, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ. Σε άλλες περιπτώσεις είχαν συζητήσεις για τον προϋπολογισμό και στο πλαίσιο αυτό ορισμένες ομάδες δεν θα μπορούσαν το 2023 να κάνουν προσλήψεις. Οι ανησυχίες τους έχουν ενταθεί, διότι ομόλογοι όμιλοι έχουν προβεί σε μαζικότατες απολύσεις: τον Νοέμβριο η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram, εκκαθάρισε τις τάξεις των εργαζομένων της κατά 11.000 (περίπου το 13% του προσωπικού), ενώ η Amazon άρχισε επίσης να απολύει περίπου 10.000 άτομα σε θέσεις διοικητικές ή τεχνολογίας, ήτοι περίπου το 3% των υπαλλήλων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή