Μετρό: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός επέκτασης της γραμμής 2 προς Ίλιον

Μετρό: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός επέκτασης της γραμμής 2 προς Ίλιον

Η διάρκεια του έργου είναι κάτι λιγότερο από 5 χρόνια, ενώ θα κατασκευαστούν τρεις νέοι σταθμοί.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον.

To έργο αφορά στη δημιουργία δικτύου 4 χλμ. και επιπλέον τριών σταθμών. Με την ολοκλήρωσή του, η εκτιμώμενη απόσταση από το Ίλιον έως την Ομόνοια θα είναι περίπου 15 λεπτά και 20 λεπτά έως το Σύνταγμα.

Το κόστος και τα στάδια

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του έργου, το κόστος με το ΦΠΑ είναι 682 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 550 εκατ. ευρώ). Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η Αττικό Μετρό.

Η διάρκεια του έργου είναι κάτι λιγότερο από 5 χρόνια, είναι δηλαδή 57 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος του έργου ορίζεται για τις 28 Φεβρουαρίου 2023 και η αποσφράγιση των φακέλων συμμετοχής στις 6 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με προκήρυξη ο προβλεπόμενος αριθμός των συμμετεχόντων είναι μέχρι 7 σχήματα.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια: το Α` στάδιο είναι η προεπιλογή-πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με την υποβολή αίτησης συμμετοχής.

Το Β` στάδιο είναι η πρόσκληση υποβολής προσφορών και η ανάθεση του έργου. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται η μελέτη και η κατασκευή τριών επιμέρους αντικειμένων:

  1. η επέκταση της Γραμμής προς Ίλιον μήκους περίπου 4χλμ με 3 νέους σταθμούς: ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ, ΙΛΙΟΝ, ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, αλλά και τα αντίστοιχα φρέατα αερισμού, καθώς και ενός Σταθμού Μετεπιβίβασης
  2. η επέκταση του Αμαξοστασίου Ελαιώνα
  3. η αναβάθμιση-αντικατάσταση υφιστάμενων Η/Μ συστημάτων των γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας

Το έργο έχει ενταχθεί στο ΤΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ του εθνικού ΠΔΕ (ενάριθμο έργο: 2022NA47100061) και στη συνέχεια είναι προγραμματισμένο να ενταχθεί στο Ε.Π. «ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ» της νέας Προγραμματικής Περιόδου «ΕΣΠΑ 2021-2027».

Τρεις νέοι σταθμοί

Η υπόγεια επέκταση της Γραμμής θα ξεκινά από την Ανθούπολη και θα έχει συνολικό μήκος 4χλμ. Θα διαθέτει τρεις νέους σταθμούς:

  • «ΠΑΛΑΤΙΑΝΗ» στη συμβολή οδών Θηβών και Καππαδοκίας,
  • «ΙΛΙΟΝ» στη συμβολή οδών Θηβών και Ελαιών,
  • «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» στη συμβολή οδών Αγίου Νικολάου και Παραμυθιάς.

Με την ολοκλήρωση του έργου η επιβατική κίνηση εκτιμάται ότι θα φτάσει συνολικά τους 51.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίες. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή