Ψηφιακός μετασχηματισμός των εφοδιαστικών αλυσίδων

Ψηφιακός μετασχηματισμός των εφοδιαστικών αλυσίδων

Ολα, από τη γραμμή παραγωγής μέχρι και το τι τοποθετείται στο ράφι, παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ξέσπασε η πανδημία στην καταπράσινη περιοχή Χόλαντ στο Μίσιγκαν, η εταιρεία επίπλων γραφείου Haworth έπρεπε να βιαστεί προκειμένου να αποφύγει μια πλήρη κατάρρευση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Kρίσταλ Φίσμπι, επικεφαλής του τμήματος logistics παγκοσμίως, μαζί με την ομάδα της έσπευσαν να δημιουργήσουν μία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου προκειμένου να ανταποκριθούν στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για τα προϊόντα της εταιρείας. Με τις μεταφορές να βρίσκονται σε αναστάτωση, οι έμποροι της εταιρείας έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε πληροφορία σε πραγματικό χρόνο για τις παραδόσεις τους. Ετσι λοιπόν η Haworth άρχισε να χρησιμοποιεί software από τη FourKites προκειμένου να παρακολουθεί την πορεία των παραγγελιών και να βοηθάει τους πελάτες να προβλέπουν τους κραδασμούς που καταγράφονται στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Οπως εσύ θέλεις να ξέρεις από πού έρχεται το προϊόν όταν παραγγέλνεις στην Αmazon, οι έμποροί μας θέλουν να γνωρίζουν πότε αυτό αποστάλθηκε, να γνωρίζουν εάν ο οδηγός έχει κολλήσει στην κίνηση ή έχει κολλήσει λόγω καιρικών συνθηκών ή για οτιδήποτε άλλο», αναφέρει η κ. Φίσμπι.

Ολα, από τη γραμμή παραγωγής μέχρι και το τι τοποθετείται στο ράφι, παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Υψηλόβαθμα στελέχη παντού στον κόσμο έχουν πλέον πειστεί πως τέτοιες αναβαθμίσεις είναι απαραίτητες, καθώς η πανδημία έδειξε πως οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν ελλείψεις σε επίπεδο τεχνολογίας και βρίσκονται αρκετά πίσω σε ό,τι αφορά το ψηφιακό εμπόριο. Καθώς τα προβλήματα φέτος στην εφοδιαστική αλυσίδα υποχώρησαν, τώρα δίνεται έμφαση σε άλλου είδους «ανατροπή» στην παγκόσμια βιομηχανία logistics, αγορά η οποία ανέρχεται σε αξία στα 10 τρισ. δολάρια: στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπου όλα, από τη γραμμή παραγωγής μέχρι και το τι τοποθετείται στο ράφι, παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο, όπου είναι εφικτό, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης.

Το πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα αυτής της αλλαγής θα είναι μια άμβλυνση του πληθωρισμού έπειτα από τρία χρόνια πιέσεων στις τιμές που έχει υποστεί όλη η αλυσίδα εφοδιασμού. Τα επενδυτικά κεφάλαια καθώς και επενδυτές private equity έχουν χρηματοδοτήσει εταιρείες τεχνολογίας του κλάδου των logistics. Ο δε αριθμός των unicorns, δηλαδή των εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολ., διπλασιάστηκε σε πάνω από 60 μέσα σε 18 μήνες, σύμφωνα με το CB Insights, πλατφόρμα ανάλυσης της αγοράς τεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη. Από τη νεοσύστατη FourKites με έδρα το Σικάγο μέχρι και τη ναυτιλιακή εταιρεία A.P. Moller-Maersk A/S, oι εταιρείες τρέχουν να αλλάξουν όλα τα στάδια των συναλλαγών και να τα κάνουν ψηφιακά. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά πράγματα στον κλάδο των logistics ακόμη γίνονται χειρωνακτικά.

Σύμφωνα με την Cowen Inc, λιγότερο από το 10% των αποθηκευτικών χώρων παγκοσμίως είναι τελείως αυτοματοποιημένοι. «Ο,τι λειτουργούσε πριν από 30 χρόνια δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς πάμε μπροστά», επισημαίνει ο Κόρεϊ Τόλεφσεν, πρόεδρος της Blue Yonder Group με έδρα την Αριζόνα, παρόχου ψηφιακών λύσεων στις αλυσίδες εφοδιασμού που εξαγοράστηκε έναντι 7 δισ. δολαρίων από την Panasonic το 2021. Aπό την πλευρά του ο Ντάνιελ Σουάν, συν-επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων της McKinsey & Co, λέει χαρακτηριστικά πως «δεν νομίζω ότι θα διανύουμε μια χρυσή εποχή τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, όπου θα βλέπουμε εταιρείες να επανεφευρίσκουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή