Πότε αναμένουν αναβάθμιση της Ελλάδας Société Générale και JP Morgan

Πότε αναμένουν αναβάθμιση της Ελλάδας Société Générale και JP Morgan

Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές σχετικά με την ημερομηνία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναλυτές σχετικά με την ημερομηνία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, σε ένα έτος το οποίο αναμένεται να είναι γενικότερα δύσκολο για την αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης λόγω της επιθετικής στάσης της ΕΚΤ και «σφιχτό» σε ό,τι αφορά τις διαθέσεις των οίκων αξιολόγησης για αναβαθμίσεις, με τις εθνικές εκλογές να έχουν μπει για τα καλά στο ραντάρ των επενδυτών.

Η Société Générale συμμερίζεται την αισιοδοξία που έδειξε πρόσφατα η Goldman Sachs και εκτιμά πως η επενδυτική βαθμίδα είναι πιθανή την άνοιξη, ακόμη και πριν από τις εκλογές, ενώ η JP Morgan παραμένει επιφυλακτική βλέποντας την επίτευξη του οροσήμου αυτού στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Και οι δύο επενδυτικές τράπεζες, ωστόσο, εκτιμούν πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα κινηθεί εμπροσθοβαρώς σε ό,τι αφορά τη δανειακή στρατηγική αυτού του έτους, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του στις αγορές αυτόν τον μήνα, με ένα νέο 10ετές ομόλογο.

Πότε αναμένουν αναβάθμιση της Ελλάδας Société Générale και JP Morgan-1

Η Société Générale θεωρεί πιθανό να δώσει η S&P την επενδυτική βαθμίδα την 21η Απριλίου.

Ειδικότερα, η Société Générale διατηρεί στα κορυφαία επενδυτικά της στοιχήματα για το 2023 την αγορά ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών και πλέον βλέπει πως είναι πολύ πιθανό η S&P να εκπλήξει τις αγορές δίνοντας στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου. Οπως σημειώνει, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να προσφέρουν ένα καλό προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής και έτσι εξακολουθεί να συστήνει την αγορά 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των 10ετών ιταλικών. Κατά τη γαλλική τράπεζα, η Fitch, η οποία ξεκινάει τον «χορό» των αξιολογήσεων της Ελλάδας για το 2023, θα αναβαθμίσει τη χώρα στις 27 Ιανουαρίου σε BB+ με σταθερές προοπτικές, ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Παράλληλα υπάρχει εύλογη, όπως επισημαίνει, πιθανότητα ο οίκος S&P να εκπλήξει τις αγορές αναβαθμίζοντας την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου, ακόμη και πριν από τις γενικές εκλογές. Ετσι, συνεχίζει να συστήνει την αγορά 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των ιταλικών, με στόχο τις -10 μονάδες βάσης στο spread Ελλάδας – Ιταλίας.

Από την πλευρά της η JP Morgan εκτιμά σε νέα της έκθεση πως οι κινήσεις από τους οίκους αξιολόγησης φέτος θα είναι περιορισμένες, ωστόσο οι χώρες με χαμηλή βαθμολογία θα δουν περαιτέρω αναβαθμίσεις, με την Ελλάδα να επιστρέφει στην επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Οπως επισημαίνει, οι αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να προέλθουν από τις καλύτερες από τις αναμενόμενες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις, χάρη και στις υποστηρικτικές πολιτικές σε επίπεδο Ε.Ε., ενώ οι κίνδυνοι υποβάθμισης θα μπορούσαν να συνδεθούν με ενδεχόμενα πιο έντονα μακροοικονομικά σοκ ή απρόβλεπτους πολιτικούς κινδύνους. Η αμερικανική τράπεζα τονίζει πως παραμένει σε γενικές γραμμές εποικοδομητική σχετικά με τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπει ότι οι αποδόσεις τους θα κινηθούν σταθερά έως ελαφρώς χαμηλότερα από τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μέχρι το τέλος του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή