Eυρωπαϊκά αντίμετρα στις επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Eυρωπαϊκά αντίμετρα στις επιδοτήσεις των ΗΠΑ

Η Γερμανία ζητεί κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ εντείνεται στην Ε.Ε. η ανησυχία για το αμερικανικό σχέδιο των πράσινων επενδύσεων των 370 δισ. δολ. που επιδοτεί τις αμερικανικές εταιρείες και θέτει τις ευρωπαϊκές σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και το κόμμα του ετοιμάζονται να ζητήσουν από την Ε.Ε. να δημιουργήσει νέα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, για να μπορέσουν τα ευρωπαϊκά κράτη να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές επιδοτήσεις στις πράσινες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με σχέδιο πρότασης που διέρρευσε στο Bloomberg, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Γερμανού καγκελαρίου τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά δεν αρκείται σε αυτό και ζητάει παράλληλα να διατεθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδα περισσότερα κονδύλια για να αντισταθμίσουν τη βοήθεια των ΗΠΑ στις αμερικανικές βιομηχανίες. Το ρεπορτάζ τονίζει πως ο Γερμανός καγκελάριος υποστηρίζει τις προτάσεις του κόμματός του και θέλει να εγκρίνουν οι ηγέτες της Ε.Ε. πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μην αποκλειστούν από την κούρσα των πράσινων επενδύσεων όσα κράτη-μέλη έχουν αυστηρούς προϋπολογισμούς.

Στο μεταξύ, ανεβαίνουν οι τόνοι ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Ουάσιγκτον, καθώς Ευρωπαίοι πολιτικοί αρχίζουν να εκδηλώνουν ανοικτά την οργή τους για το αμερικανικό σχέδιο των πράσινων επενδύσεων. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει τη διάθεση 370 δισ. δολ. για φοροαπαλλαγές σε ηλεκτροκίνητα οχήματα, φωτοβολταϊκά οικιακής χρήσης, όπως και άλλες αγορές συστημάτων και συσκευών που εντάσσονται στις πράσινες επενδύσεις και στη στροφή στην πράσινη οικονομία.

Το σχέδιο της Ουάσιγκτον προβλέπει τη διάθεση 370 δισ. δολ. για να ενισχυθεί η αμερικανική βιομηχανία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Bloomberg ανέφεραν πως είναι πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Ουάσιγκτον, καταγγέλλοντας το επίμαχο νομοσχέδιο. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να υπονομευθεί η ενότητα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, να προκληθούν ρωγμές στο λεγόμενο δυτικό στρατόπεδο, που αυτή τη στιγμή τηρεί ενιαία στάση έναντι του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οπως υποστηρίζει η Κομισιόν, οι ΗΠΑ έχουν έως τώρα κωφεύσει στις περισσότερες ανησυχίες και στις προτάσεις της Ε.Ε. για το πώς να προσαρμοστεί το αμερικανικό σχέδιο έτσι ώστε να περιοριστούν οι διακρίσεις κατά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Την οργή της Ε.Ε. εξέφρασε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ ντε Κρόος, όταν σε συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως καλούν τις ευρωπαϊκές εταιρείες να εγκαταλείψουν την Ευρώπη και να επενδύσουν στην υπερδύναμη.

«Η Αμερική, ο εταίρος μας, καλεί τις βιομηχανίες μας, τις γερμανικές και τις βελγικές εταιρείες, και τους λέει “μην επενδύσετε στην Ευρώπη αλλά ελάτε στις ΗΠΑ, έχουμε κάτι καλύτερο”» δήλωσε εμφανώς εξοργισμένος ο Βέλγος πρωθυπουργός σε πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μιλώντας, άλλωστε, αργότερα στους Financial Times, κατηγόρησε απροκάλυπτα την Ουάσιγκτον τονίζοντας πως οι Αμερικανοί «χρησιμοποιούν το νομοσχέδιο IRA με πολύ επιθετικό τρόπο για να προσελκύσουν επενδύσεις». Κατηγόρησε επιπλέον την υπερδύναμη για υποκρισία, καθώς προσέθεσε ότι «μετά λένε, ξεχάσαμε τον αντίκτυπο που θα έχει στην Ευρώπη, αλλά ξέρουν πάρα πολύ καλά τι αντίκτυπο θα έχει». Μιλώντας στους Financial Times, ο κ. Κρόος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προσκλήσεις που έχουν γίνει από αμερικανικούς παράγοντες προς γερμανικές και βελγικές βιομηχανίες, αλλά τόνισε πως δεν γνωρίζει κατά πόσον αυτές προήλθαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, από τις πολιτείες ή από κάποιους συμβούλους επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν, πάντως, στη βρετανική εφημερίδα ότι και άλλες κυβερνήσεις έθεσαν το θέμα αφού θεώρησαν ότι πρόκειται περί ενορχηστρωμένης εκστρατείας προσέλκυσης των ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Εν ολίγοις, πολλές χώρες της Ε.Ε. ανησυχούν ότι η παροχή περισσότερων επιδοτήσεων θα θέσει την Ευρώπη σε μια αέναη κούρσα με τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να στρεβλώσει την ενιαία αγορά, καθώς θα μεταφέρει τις επενδύσεις μακριά από τα μικρότερα κράτη-μέλη προς τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν εκδώσει κοινή πρόταση, καλώντας την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον να παραχωρήσει στην Ευρώπη τις ίδιες εξαιρέσεις που απολαμβάνουν όσα κράτη έχουν συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι θα προσπαθήσει να βρει τρόπους για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και οι ανησυχίες της Ευρώπης. Εχει, άλλωστε, στελεχωθεί ομάδα εργασίας ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ και έχει συναντηθεί επανειλημμένως, με πολύ περιορισμένα αποτελέσματα. Ανάμεσά τους η έκπτωση φόρου, ύψους 7.500 ευρώ, που προβλέπεται για τις βιομηχανίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων και η οποία θα είναι διαθέσιμη και για τα ευρωπαϊκά οχήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή