Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποφύγουν την ύφεση το 2023

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποφύγουν την ύφεση το 2023

Σημάδια αντοχής και για τις οικονομίες της Βρετανίας και της Γερμανίας

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακροβατούν οι μεγάλες οικονομίες, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας καθώς «φλερτάρουν» από καιρό με την ύφεση, αλλά προς το παρόν φαίνεται όλες να την αποφεύγουν. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αποφύγουν την ύφεση τη χρονιά αυτή και να επιτύχουν «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κ. Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική και η καταναλωτική ζήτηση δυνατή παρά τις πρόσφατες αυξήσεις στα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Οπως είπε η ίδια, καταγράφεται μια μείωση στην υπερκατανάλωση προϊόντων, που εξωθούσε ανοδικά τις τιμές, ενώ επιστρέφει η ζήτηση υπηρεσιών και υπάρχουν περισσότερο διαφοροποιημένες πηγές ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία.

Οι εξελίξεις αυτές «παρέχουν αρκετούς λόγους για να περιμένει κανείς ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποφύγουν την οικονομική ύφεση», δήλωσε η Γκεοργκίεβα στη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε για το 2023. «Πράγματι, θα μπορούσα να πω ότι σε τεχνικούς όρους οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε ύφεση, αλλά θα είναι μια πολύ ήπια ύφεση». Οπως υπογράμμισε, ο καθορισμός περιόδων οικονομικής ύφεσης αποτελεί συχνά το αντικείμενο έντονης συζήτησης, αλλά η ίδια δήλωσε πως τείνει προς ένα σενάριο ομαλής προσγείωσης για τις ΗΠΑ. Το ΔΝΤ προέβλεψε τον Οκτώβριο ότι η ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ για το 2023 θα περιοριστεί στο 1%, ενώ την εκτίμηση αυτή θα επικαιροποιήσει αυτό τον μήνα. Η Παγκόσμια Τράπεζα, άλλωστε, εξέφρασε την εκτίμηση στις αρχές της εβδομάδας ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα καταγραφεί στο 0,5% για το 2023.

Στο σύνολο του 2022, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 1,9%, διαψεύδοντας, προς το παρόν τουλάχιστον, τις απαισιόδοξες προβλέψεις πως θα είχε ήδη διολισθήσει σε ύφεση.

Στο μεταξύ, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, Γερμανία, έμεινε σε κατάσταση στασιμότητας το 2022 διαψεύδοντας, προς το παρόν τουλάχιστον, τις απαισιόδοξες προβλέψεις πως θα είχε ήδη διολισθήσει σε ύφεση. Στο σύνολο του περασμένου έτους, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε 1,9% σημειώνοντας, πάντως, σημαντική επιβράδυνση σε σύγκριση με την ανάπτυξη 2,6% που είχε καταγράψει το 2021. Η επιβράδυνση είναι ασφαλώς παρεπόμενο του πολέμου στην Ουκρανία, που ανέκοψε την πορεία της γερμανικής οικονομίας προς την ανάκαμψη υπαγορεύοντας οδυνηρές πολιτικές σε επιχειρήσεις και πολιτικές. Οπως επισημαίνει ο Αντρέας Σόιρλε, οικονομολόγος της Dekabank, «η ιδιωτική κατανάλωση ήταν σε απίστευτα υψηλά επίπεδα το τέταρτο τρίμηνο του έτους χάρη στην αύξηση που σημειώθηκε στο διαθέσιμο εισόδημα και η οποία λειτούργησε προστατευτικά έναντι του πληθωρισμού». Ο ίδιος προσέθεσε πως η βιομηχανία απεδείχθη επίσης ισχυρότερη από όσο είχε εκτιμηθεί με σημαντικό τον ρόλο των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία είχε αρχίσει το περασμένο έτος με μεγάλες προσδοκίες για ραγδαία ανάκαμψη μετά δύο χρόνια περιορισμών κατά της πανδημίας, καθώς αναμενόταν πως η ζήτηση θα ήταν ισχυρή και το ΑΕΠ θα εκτοξευόταν κατά 4%. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όμως, η Γερμανία ήρθε αντιμέτωπη με τη δυσάρεστη πραγματικότητα ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο χρειάζεται πλήρη αναθεώρηση καφού βασιζόταν στις φθηνές προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου. Ο Γερμανός καγκελάριος κατόρθωσε να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας και οι γερμανικές επιχειρήσεις αναθεώρησαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους, αφού ορισμένες βιομηχανίες αναγκάστηκαν να αναστείλουν την παραγωγή τους στην αρχή του πολέμου. Πρέπει, ωστόσο, να γίνουν ακόμη πολλά καθώς, όπως τονίζει η Ρουθ Μπραντ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, «παρά την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό η γερμανική οικονομία άντεξε μεν αλλά σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες είναι μάλλον εκείνη που σημείωσε τη μικρότερη ανάπτυξη».

Στο μεταξύ, η οικονομία της Βρετανίας παρουσίασε απροσδόκητα ανάπτυξη τον Νοέμβριο σε μεγάλο βαθμό χάρη στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% χάρη στη μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες του τεχνολογικού τομέα και παρά τις πιέσεις που δέχονται τα οικονομικά των νοικοκυριών λόγω του υψηλού πληθωρισμού. Η ανάπτυξη αυτή του Νοεμβρίου σηματοδοτεί, πάντως, επιβράδυνση σε σύγκριση με τον ρυθμό ανάπτυξης 0,5% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο και ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της επανεκκίνησης των επιχειρήσεων μετά την αναστολή της λειτουργίας τους τις ημέρες γύρω από την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. Οικονομολόγοι υπογραμμίζουν πως τα τελευταία στοιχεία καθιστούν πιο ασαφή την εικόνα ως προς την πορεία της βρετανικής οικονομίας. Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης πως συνέδραμαν στην ανάπτυξη οι παμπ και τα εστιατόρια, καθώς πολλοί Βρετανοί επέλεξαν να βγουν έξω για να παρακολουθήσουν τους αγώνες ποδοσφαίρου. Παραμένει, ωστόσο, ακόμη ασαφές κατά πόσον το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης θα οδηγήσει τελικά τη Βρετανία σε ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή