Σε θυρίδες παραλαβής δεμάτων επενδύει ο όμιλος Olympia

Σε θυρίδες παραλαβής δεμάτων επενδύει ο όμιλος Olympia

Απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο στην εταιρεία BOX NOW – Τι σχεδιάζει

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις υπηρεσίες παράδοσης δεμάτων μέσω αυτόματων μηχανημάτων παραλαβής δεμάτων, κοινώς θυρίδες (lockers), υπηρεσίες που γνωρίζουν ταχύτατη ανάπτυξη στην Ευρώπη, αποτελώντας την πλέον ενδεδειγμένη λύση για το λεγόμενο last mile, επενδύει ο όμιλος Olympia (συμφερόντων Π. Γερμανού). Ετσι, μετά την εμπορική συνεργασία που ξεκίνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η αλυσίδα λιανικής του ομίλου, η Public δηλαδή, με την εταιρεία BOX NOW, πλέον ο μητρικός όμιλος αποκτά και μειοψηφικό ποσοστό της δεύτερης. Το ποσοστό δεν ανακοινώθηκε, αλλά σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είναι διψήφιο, ενώ ισχυρός πλειοψηφικός μέτοχος της BOX NOW παραμένει η Emma Capital, το τσεχικό fund που έγινε γνωστό κυρίως από την επένδυση στον ΟΠΑΠ.

Πώς λειτουργούν

Μέσα από την επένδυση αυτή ο όμιλος Olympia επιδιώκει αφενός τη δημιουργία συνεργειών με την Public, την αλυσίδα και το marketplace, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου θυρίδων της BOX NOW όχι μόνο στην Ελλάδα, στην Κροατία και στη Βουλγαρία, όπου ήδη η εταιρεία δραστηριοποιείται, αλλά και συνολικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα η BOX NOW διαθέτει πανελλαδικό δίκτυο με πάνω από 1.200 αυτόματα μηχανήματα παραλαβής δεμάτων, έχοντας εξυπηρετήσει ήδη 200.000 πελάτες στη χώρα μας, με ένα ευρύ δίκτυο 400 συνεργαζόμενων ηλεκτρονικών καταστημάτων. H εταιρεία ιδρύθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2021 με ιδιοκτήτη 100% την Emma Capital.

Τα μηχανήματα της BOX NOW τοποθετούνται σε εξωτερικούς, εύκολα προσβάσιμους χώρους και είναι φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς λειτουργούν αποκλειστικά με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο καταναλωτής, όταν ψωνίζει από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, μπορεί να επιλέξει, εάν φυσικά το κατάστημα συνεργάζεται με την BOX NOW, την «Παράδοση από θυρίδα BOX NOW» και στη συνέχεια το επιθυμητό Αυτόματο Μηχάνημα Παραλαβής Δεμάτων που τον εξυπηρετεί. Μέσα στις επόμενες 24 ώρες η παραγγελία παραδίδεται στο επιλεγμένο αυτόματο μηχάνημα παραλαβής δεμάτων και τότε ο καταναλωτής λαμβάνει ένα sms το οποίο του δίνει τον κωδικό PIN για το άνοιγμα της θυρίδας, καθώς και οδηγίες προς το επιλεγμένο BOX NOW Locker. Eτσι, πηγαίνοντας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας στο αυτόματο μηχάνημα παραλαβής δεμάτων, καταχωρίζει στο μηχάνημα το PIN και η αντίστοιχη θυρίδα ανοίγει αυτόματα για να παραλάβει την παραγγελία του. Το δέμα περιμένει στη θυρίδα μέχρι και 3 ημέρες από την παράδοσή του.

Στόχος, η επέκταση του δικτύου των αυτόματων μηχανημάτων στη ΝΑ Ευρώπη.

Ραγδαία ανάπτυξη

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε σχετική έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), τουλάχιστον 4 πάροχοι ταχυδρομικών υπηρεσιών έχουν οργανωθεί γύρω από την ανάπτυξη δικτύων αυτοματοποιημένων ταχυδρομικών θυρίδων και, με βάση ανακοινώσεις στον Τύπο, αναμένονται και άλλοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην ΕΕΤΤ, ενώ τον Ιούνιο του 2021 οι αυτοματοποιημένες θυρίδες στην Ελλάδα ήταν λιγότερες από 20, τον Δεκέμβριο του 2021 πλησίαζαν τις 200, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 είχαν εγκατασταθεί περίπου 850 μηχανήματα. Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΕΕΤΤ, πρόκειται για ένα μέγεθος που εξελίσσεται συνέχεια, ενώ και άλλοι πάροχοι επιλέγουν να εγκαταστήσουν δίκτυα αυτοματοποιημένων ταχυδρομικών θυρίδων. Σημειώνεται ότι ήδη σε θυρίδες έχει επενδύσει μεταξύ άλλων η ACS, σε ανάλογες κινήσεις προχωρούν τώρα τα ΕΛΤΑ, ενώ μεγάλο δίκτυο έχει αναπτύξει η Skroutz, διαθέτοντας πάνω από 600 μηχανήματα παραλαβής δεμάτων. Μάλιστα το 2022 το 25% των παραγγελιών από το Skroutz Marketplace παραδόθηκε σε αυτά τα μηχανήματα (Skroutz Points).

Η μείωση του κόστους και του χρόνου παράδοσης, η μεγαλύτερη ευελιξία που παρέχεται στον καταναλωτή, αλλά και η μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θεωρούνται τα κυριότερα πλεονεκτήματα της χρήσης θυρίδων έναντι της κλασικής παράδοσης στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας.

Επόμενες επενδύσεις

Αυτή, πάντως, δεν αναμένεται να είναι η τελευταία κίνηση του ομίλου Olympia όσον αφορά το last mile. Η Public εξετάζει την εμπορική συνεργασία με εταιρεία που θα παρέχει υπηρεσία παρακολούθησης της παραγγελίας σε πραγματικό χρόνο και δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων, ενώ αρκετά κοντά φαίνεται να είναι όσον αφορά την επένδυση σε πλατφόρμα audiobook.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT