Το χάσμα πλουσίων – φτωχών διευρύνθηκε μέσα σε μία διετία

Το χάσμα πλουσίων – φτωχών διευρύνθηκε μέσα σε μία διετία

Στο πλουσιότερο 1% του πλανήτη πήγαν τα δύο τρίτα του πλούτου που δημιουργήθηκε

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι ισχυροί και πλούσιοι του κόσμου ετοιμάζονται να συγκεντρωθούν στο Νταβός εν τω μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και του ψυχρού πολέμου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο, η οργάνωση για την καταπολέμηση των ανισοτήτων και της φτώχειας Oxfam έρχεται για μία ακόμη φορά να τονίσει το χάσμα των ανισοτήτων και τη διαρκή διεύρυνσή τους και να ζητήσει άμεση δράση για την αντιμετώπισή τους.

Στην τελευταία έκθεσή της, που δημοσιεύτηκε καθώς ξεκινούσε η σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, επισημαίνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του πλούτου που δημιουργήθηκε από την έναρξη της πανδημίας πήγε στο πλουσιότερο 1% του πλανήτη. Οπως τονίζει, το πλουσιότερο 1% αύξησε τον πλούτο του κατά 26 τρισ. δολάρια τη διετία έως το τέλος του 2021, ενώ το ίδιο διάστημα το υπόλοιπο 99% αύξησε τον δικό του πλούτο κατά 16 τρισ. δολ. Σύμφωνα με την Oxfam, είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας, κάτι που ενισχύει το αίτημα να επιβληθούν νέοι φόροι στους υπερ-πλούσιους. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, όπως οι μειώσεις των επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση, ενίσχυσαν την αξία των ακινήτων και των μετοχών, των περιουσιακών στοιχείων που συνήθως βρίσκονται στα χέρια των πλουσιότερων.

Σύμφωνα με την έκθεση, για κάθε 1 δολάριο νέου πλούτου που κέρδισε ένα άτομο από το 90% του πληθυσμού της Γης τα τελευταία δύο χρόνια, ο κάθε δισεκατομμυριούχος κέρδισε περίπου 1,7 εκατ. δολάρια. Και την ίδια στιγμή 1,7 δισ. άτομα ζουν σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό, που διαβρώνει επιθετικά τα εισοδήματά τους οδηγώντας στη φτώχεια ολόκληρα τμήματα του πληθυσμού.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια που η αύξηση του ακραίου πλούτου συνοδεύεται από αύξηση της ακραίας φτώχειας.

Παρότι το 2022 σημειώθηκε μικρή πτώση, η συνολική περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από την έναρξη της πανδημίας κατά 2,7 δισ. δολάρια την ημέρα. Μάλιστα, τα κέρδη της πανδημίας ήρθαν έπειτα από μία δεκαετία όταν τόσο ο αριθμός όσο και ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων είχαν διπλασιαστεί.

Η Oxfam καλεί τις κυβερνήσεις να επιβάλουν έκτακτο φόρο στο πλουσιότερο 1%, μαζί με φόρους στα υπερκέρδη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης ακρίβειας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξει μόνιμη αύξηση των φόρων για τους πλούσιους, με υψηλότερους συντελεστές για τους πολυεκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους.

Σε ό,τι αφορά τους βαθύπλουτους και πανίσχυρους του Νταβός, αναμένεται να επικεντρωθούν σε θέματα όπως η ενεργειακή κρίση και η ενέργεια ως όπλο, αλλά και η έλλειψη επεξεργαστών. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχουν συνταχθεί με την Ουκρανία οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους και τόσο η μία πλευρά όσο και η άλλη έχουν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια ως όπλο. Η Μόσχα μείωσε δραματικά τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι χώρες του G7 και της Ε.Ε. επέβαλαν το πλαφόν των 60 δολ. στις τιμές του ρωσικού αργού και ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε πως η Ρωσία δεν θα πουλάει πετρέλαιο σε όσες χώρες συμμετέχουν στη συμφωνία. Την ίδια στιγμή, ένα από τα σημαντικότερα πεδία αντιπαράθεσης ανάμεσα κυρίως στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο είναι η έλλειψη επεξεργαστών, που έχει γίνει παράμετρος στον υπογείως συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε απαγορεύσεις και περιορισμούς στις εξαγωγές για να εμποδίσει την Κίνα να αγοράσει ή να κατασκευάσει τους μικροεπεξεργαστές της υψηλότερης τεχνολογίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε πρόγραμμα επιδοτήσεων στον κλάδο, ύψους 52 δισ. δολ. Και σίγουρα οι ισχυροί του Νταβός θα συζητήσουν και τη διελκυστίνδα ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για το πρόγραμμα επιδοτήσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν για όσες πράσινες τεχνολογίες παράγονται εντός Αμερικής και μόνο γι’ αυτές. Και τέλος, εκτιμάται πως θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων η ενίσχυση του δολαρίου, που στη διάρκεια του περασμένου έτους πίεσε υπερβολικά τα οικονομικά χωρών εξαρτημένων από τις εισαγωγές. Η λάμψη του Νταβός θα είναι και πάλι μειωμένη φέτος, μια και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς αναμένεται να είναι ο μοναδικός ηγέτης του G7 που θα παρευρεθεί φέτος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή