Το ψηφιακό ευρώ κρύβει κινδύνους

Το ψηφιακό ευρώ κρύβει κινδύνους

Το ευρώ δεν χρειάζεται να λάβει τη μορφή ενός ψηφιακού νομίσματος, αλλά οι χώρες που το χρησιμοποιούν θέλουν

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι αν κάποιος πρόκειται να δημιουργήσει ρευστό κρυπτογραφημένης μορφής από το ευρώ, δεν θα είναι άλλος από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, η ανάπτυξη μιας ψηφιακής έκδοσης του δεύτερου μεγαλύτερου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο εγκυμονεί κινδύνους. Το ψηφιακό ευρώ τελούσε υπό εξέταση από το επιτελείο της ΕΚΤ ήδη από το 2019. Ηταν η χρονιά κατά την οποία το Facebook πρότεινε ένα κρυπτογραφημένο περιουσιακό στοιχείο με την επωνυμία Libra, σε μια απόπειρα να περιβληθεί την αξιοπιστία του φορέα που ρυθμίζει τα επιτόκια και να το συνδέσει με ένα καλάθι υπαρχόντων νομισμάτων. Η Libra τελικά έπαυσε να λειτουργεί, αφότου εξετάστηκε ενδελεχώς από τις Αρχές, υπό συνθήκες φόβου ότι θα μπορούσε να ευνοήσει το ξέπλυμα χρήματος και να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Η ιδέα ενός ψηφιακού ευρώ με την ίδια υποστήριξη αποθεματικού με το φυσικό του ισοδύναμο αφορά, επομένως, εν μέρει τον έλεγχο της διαδικασίας από τη Φρανκφούρτη.

Στην καλύτερη περίπτωση, ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να φέρει περισσότερους πολίτες στο τραπεζικό σύστημα, ιδιαίτερα αυτούς που δεν έχουν αρκετά χρήματα για παραδοσιακά προϊόντα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Θα μπορούσε, επιπροσθέτως, να προσφέρει ένα αξιόπιστο φόρουμ για καθημερινές δραστηριότητες, όπως τα φιλοδωρήματα και οι πωλήσεις από πλανόδιους.

Αλλά θα μπορούσε επίσης να ωθήσει τους πολίτες να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και να θέσουν σε κίνδυνο τις δικές τους αποταμιεύσεις, καθώς και το τραπεζικό σύστημα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα. Στην Ε.Ε., εν τω μεταξύ, οι αμφιβολίες που διατυπώθηκαν από χώρες όπως η Αυστρία, επικεντρώθηκαν στους κινδύνους της ιδιωτικότητας. Από την πλευρά της η ΕΚΤ έχει πλήρη επίγνωση αυτών των κινδύνων. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της και υπεύθυνος για το έργο, Φάμπιο Πανέτα, δήλωσε ότι το ψηφιακό ευρώ προορίζεται να είναι μέθοδος πληρωμής, αλλά όχι αποθήκευσης αξίας, που απαιτεί ανώτατο όριο σε ό,τι κατέχει κανείς και στην κλίμακα της πληρωμής. Ο κύριος ρόλος της ΕΚΤ θα είναι ο διακανονισμός των συναλλαγών, χωρίς να έχει πρόσβαση σε μεμονωμένους λογαριασμούς. Οι πελάτες θα περνούσαν αντ’ αυτού μέσω της τράπεζάς τους ή άλλου συμβατικού χρηματοπιστωτικού ομίλου.

Το ευρώ δεν χρειάζεται να λάβει τη μορφή ενός νομίσματος ψηφιακού, αλλά οι χώρες που το χρησιμοποιούν θέλουν. Εργο της ΕΚΤ τώρα είναι να διασφαλίσει ότι δεν θα προκληθούν βλάβες. Αυτό απαιτεί από τους πολιτικούς θιασώτες της επέκτασης να επιστρέψουν στη λωρίδα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή