Μικρή άνοδος, εκτόξευση αξίας συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

Μικρή άνοδος, εκτόξευση αξίας συναλλαγών στο Χρηματιστήριο

Κέρδη 0,26% για τον Γενικό Δείκτη, που διαμορφώθηκε στις 989,58 μονάδες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις πιέσεις και την έντονη νευρικότητα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε και πάλι στα θετικά, έστω και οριακά, δίνοντας συνέχεια στο εντυπωσιακό σερί που καταγράφει φέτος, καθώς από όλες τις συνεδριάσεις της νέας χρονιάς μόνο μία ήταν πτωτική.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε τα υψηλά οκταετίας, λαμβάνοντας στήριξη από το θετικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς και τις επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών σε blue chips, καταφέρνοντας για μία ακόμη φορά να υψώσει άμυνες έναντι της διόρθωσης.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, τα τεχνικά υπεραγορασμένα επίπεδα μπορούν να δικαιολογήσουν μία διόρθωση, ωστόσο το μομέντουμ στον τραπεζικό κλάδο οδηγεί την αγορά σε νέα υψηλά. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 989,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 191,15 εκατ. ευρώ, με πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ εξ αυτών να γίνονται στα τελευταία λεπτά των δημοπρασιών και κυρίως σε τράπεζες, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Mytilineos.

O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,12% στις 2.399,91 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,34% στις 1.496,09 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο τζίρος έφθασε τα 191,15 εκατ. ευρώ, με μεγάλο μέρος να κατευθύνεται στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Mytilineos και τραπεζών.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη άνω του 2% έκλεισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ και Σαράντης και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 1% οι Aegean, Βιοχάλκο και ΕΛΒΑΛΧαλκόρ. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Titan στο -2,6%, ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι Quest, Motor Oil και HELLENiQ ENERGY.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άνοδο 0,58% στις 734,52 μονάδες, με την Πειραιώς να σημειώνει άνοδο 3,03%, την Alpha Bank να κλείνει στο +0,38% και τη Eurobank στο +0,25%, ενώ απώλειες 0,07% σημείωσε η Εθνική. Το ξεκίνημα του νέου έτους συνεχίζει να εκπλήσσει θετικά, παρά τις εκτιμήσεις για ένα αδύναμο χρηματιστηριακό πρώτο εξάμηνο, σχολιάζει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments. Μπροστά μας παραμένουν οι εθνικές εκλογές, με την επενδυτική βαθμίδα να είναι προ των πυλών και τις αγορές να αναμένουν μια θετική έκβαση των πραγμάτων, επιβεβαιώνοντας τον προεξοφλητικό τους χαρακτήρα.

Οπως προσθέτει, και η πορεία των ευρωπαϊκών αγορών παραμένει ιδιαίτερα εντυπωσιακή, καθώς έχουν καλύψει τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του προηγούμενου διαστήματος. Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου φαίνεται να έχουν ισορροπήσει, με τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση να εξομαλύνονται, ενώ ο πληθωρισμός συνεχίζει να εμφανίζει σημάδια αποκλιμάκωσης, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο βρίσκεται σε επίπεδα προ πολέμου και οι αυξήσεις επιτοκίων φαίνεται να έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει διασπάσει ανοδικά τη διακεκαυμένη ζώνη των 950-970 μονάδων, που ταλάνιζε την αγορά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Οι όγκοι συναλλαγών φαίνονται υποστηρικτικοί, με ένα μηνιαίο κλείσιμο άνω των 970 μονάδων να αποτελεί ιδανικό φίλτρο για την εγκυρότητα ενός τέτοιου μακροπρόθεσμου σήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT