Ρεκόρ κερδών 16 δισ. δολ. το 2022 για το fund Citadel του Κεν Γκρίφιν

Ρεκόρ κερδών 16 δισ. δολ. το 2022 για το fund Citadel του Κεν Γκρίφιν

Κατέρριψε την επίδοση που κατείχε ο Τζον Πόλσον από το 2007

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε κέρδη επενδυτικών κεφαλαίων κατέρριψε ο όμιλος Citadel του Κεν Γκρίφιν προς μεγάλη ικανοποίηση των πελατών του κατά το παρελθόν έτος. Συγκεκριμένα, αποκόμισε 16 δισ. δολάρια έναντι του προηγούμενου ρεκόρ που κατείχε έως τώρα ο Τζον Πόλσον, με τα 15,6 δισ. δολάρια, που είχε βγάλει στο περίφημο σορτάρισμα της στεγαστικής πίστης, το 2007 (χρηματιστής γνωστός και από τις τοποθετήσεις του σε ελληνικά ομόλογα την περίοδο της κρίσης χρέους). Η Citadel, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 54 δισ. δολαρίων, εξασφάλισε αποδόσεις 38,1% στα βασικά της επενδυτικά κεφάλαια, καθώς και αξιοσημείωτα έσοδα στα υπόλοιπα προϊόντα της πέρυσι, με τα συνολικά κέρδη για τους πελάτες, αφότου υπολογιστούν οι προμήθειες, να ανέρχονται στα 16 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία για τις επενδύσεις του κλάδου, που συγκεντρώνει η LCH Investments, του Eντμοντ ντε Ρότσιλντ.

Τα κέρδη της Citadel αποδίδονται στα στοιχήματά της σε μετοχές και ομόλογα, καθώς ειδικά στις αγορές ομολόγων παρατηρήθηκαν μαζικές πωλήσεις τίτλων, προσφέροντας μια πολύ καλή ευκαιρία για συναλλαγές στους διαχειριστές κεφαλαίων σε βάθος χρόνου. Μάλιστα, τα συνολικά κέρδη από τις συναλλαγές της εταιρείας ανήλθαν στα 28 δισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι χρέωσε τους πελάτες της 12 δισ. δολάρια σε έξοδα και προμήθειες. Φέτος, η Citadel του Κεν Γκρίφιν εκθρόνισε την Bridgewater του Ρέι Ντάλιο, που για επτά χρόνια κατείχε τον τίτλο του πιο επιτυχημένου ομίλου του κλάδου και βρισκόταν στην κορυφή της σχετικής λίστας της LCH Investments.

Σε ένα παιχνίδι της μοίρας και της Ιστορίας, το προηγούμενο ρεκόρ των υψηλότερων αποδόσεων όλων των εποχών, το οποίο κατέρριψε ο Κεν Γκρίφιν, είχε επιτευχθεί τότε από τον Πόλσον κατά τη διάρκεια μιας κρίσης που υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή για την Citadel. Για την ακρίβεια, η εταιρεία βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2008. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση βρήκε τον Γκρίφιν με υπερβολική μόχλευση, αφού για κάθε 1 δολάριο, που έδιναν οι πελάτες στη Citadel, εκείνη δανειζόταν και επένδυε 8 δολάρια. Εξαιτίας αυτού του υψηλού δανεισμού, η εταιρεία σφυροκοπήθηκε από την κρίση, με αποτέλεσμα να χάσει τουλάχιστον τα μισά από τα κεφάλαια, που της είχαν εμπιστευτεί οι πελάτες της, μέσα σε 15 εβδομάδες. Η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή, ώστε στην αγορά κυκλοφορούσαν τότε επίμονα οι φήμες που ήθελαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να ετοιμάζεται να διασώσει τη Citadel.

Επιδιώκοντας να επιβιώσει, ο ιδρυτής της κατέφυγε σε μια κίνηση απελπισίας, αφού «κλείδωσε» τα επενδυτικά κεφάλαιά του, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους πελάτες του να αποσύρουν τα χρήματά τους για διάστημα 10 μηνών.

Φέτος, η Citadel εκθρόνισε την Bridgewater του Ρέι Ντάλιο, που για επτά χρόνια κατείχε τον τίτλο του πιο επιτυχημένου ομίλου του κλάδου.

Χρειάστηκε να περάσουν ακριβώς τρία χρόνια και 17 ημέρες για να μπορέσει η Citadel να ανακτήσει τα κεφάλαια των επενδυτών της, που είχε χάσει. «Ο Kεν Γκρίφιν έμαθε πολλά για την αντιστάθμιση κινδύνου στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και έχει μια εξαιρετικά πειθαρχημένη προσέγγιση στο ρίσκο», εξηγεί τώρα στους Financial Times ο Ντέιβιντ Γουίλιαμς της εταιρείας Williams Trading.

Οπως συνηθίζει, ο Κεν Γκρίφιν επιβράβευσε και πάλι με εντυπωσιακό τρόπο τους υπαλλήλους του για τις επιδόσεις της Citadel. Συγκεκριμένα, στα τέλη του 2022 κάλεσε όλους τους εργαζομένους, μαζί με τις οικογένειές τους, για ένα τριήμερο στο θεματικό πάρκο της Γουόλ Ντίσνεϊ στη Φλόριντα. Ο ίδιος ο διαχειριστής κεφαλαίων κάλυψε όλα τα έξοδα για συνολικά 10.000 άτομα, ενώ ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και περισσότερα από 2.500 παιδιά. Τα αεροπορικά εισιτήρια από πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Χιούστον, το Παρίσι και η Ζυρίχη, τα ξενοδοχεία, το κόστος των εισιτηρίων για το θεματικό πάρκο και τα γεύματα ήταν πληρωμένα από τον ίδιο. Το πρόγραμμα του τριημέρου περιελάμβανε ακόμα και συναυλία των Coldplay.

Αν και ο Κεν Γκρίφιν φέρει τη φήμη σκληρού αφεντικού, συνηθίζει τέτοιες μεγαλεπήβολες κινήσεις γενναιοδωρίας προς το προσωπικό του. Στα 25α γενέθλια της Citadel είχε πληρώσει από την τσέπη του για να φέρει την τραγουδίστρια Κέιτι Πέρι, ενώ είχε διοργανώσει ένα ακόμα πάρτι με το συγκρότημα των Maroon 5 για να επιβραβεύσει το προσωπικό του για τη σκληρή δουλειά του.

BLOOMBERG, FINANCIAL TIMES MONEYREVIEW.GR.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή