Αισιοδοξούν οι Ελληνες CEO’s για την οικονομία

Αισιοδοξούν οι Ελληνες CEO’s για την οικονομία

Αρκετά πιο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας εμφανίζονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι στις ελληνικές επιχειρήσεις

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά πιο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας εμφανίζονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι στις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς το τέταρτο τρίμηνο του 2022 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP CRIF-CEO General Index) διαμορφώθηκε στις 157 μονάδες από τις 137 το τρίτο τρίμηνο του 2022. Η άνοδος του δείκτη αποτυπώνει την πεποίθηση σταδιακής ομαλοποίησης στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά και την αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας, γεγονότα που θα επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, πάντως, το 52% των CEO’s εκτιμά ότι η αύξηση των επιτοκίων, λόγω πληθωρισμού, θα οδηγήσει σε νέα κόκκινα δάνεια, ενώ το 68% αναμένει μέτρια αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων το 2023. Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξάγεται σε δείγμα 2.540 διευθυνόντων συμβούλων – γενικών διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP CRIF. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 16.12.2022-3.1.2023.

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε νέα άνοδο στις 204 μονάδες (από τις 181 το 3ο τρίμηνο του 2022), παραμένοντας ωστόσο κάτω από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 (257 μονάδες). Ο δείκτης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις σημείωσε αύξηση στις 183 μονάδες έναντι 170 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης των εταιρειών σημείωσε άνοδο στις 122 μονάδες έναντι 114 μονάδων το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης τρεχουσών δαπανών για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σημείωσε άνοδο στις 129 μονάδες έναντι 120 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης τρέχουσας απασχόλησης βελτιώθηκε στις 120 μονάδες έναντι 113 το προηγούμενο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή