Στον όμιλο Κοπελούζου το μερίδιο της Gazprom στην Προμηθέας Gas

Στον όμιλο Κοπελούζου το μερίδιο της Gazprom στην Προμηθέας Gas

Θα ελέγχει πλέον το 100% της εταιρείας, που συστάθηκε το 1991 με σκοπό τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Τίτλους τέλους στη μακρόχρονη συνεργασία άνω των τριών δεκαετιών βάζει η συμφωνία εξαγοράς του μεριδίου της Gazprom στην κοινή εταιρεία Προμηθέας Gas από τον όμιλο Κοπελούζου. Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου η Gazprom αναμένεται να επικυρώσει τη συμφωνία πώλησης του 50% που κατέχει στην Προμηθέας Gas στον όμιλο, ο οποίος θα ελέγχει πλέον το 100% της εταιρείας που συστάθηκε το 1991 με σκοπό τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Ηταν το δεύτερο συμβόλαιο μετά τη ΔΕΠΑ για προμήθεια της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο από την GazpromExport, 100% θυγατρική της Gazprom, που υπεγράφη στο πλαίσιο της αναθεωρημένης διακρατικής συμφωνίας από το 1987 μεταξύ της Ελλάδας και της τότε Σοβιετικής Ενωσης.

Η Προμηθέας Gas διασφάλισε τότε, υπό προϋποθέσεις, προνομιακό δικαίωμα προμήθειας φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά και το 2016 μετέφερε τις πρώτες ποσότητες ρωσικού αερίου στο ελληνικό σύστημα, σπάζοντας για πρώτη φορά το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ στην προμήθεια αερίου μέσω αγωγών. Η εταιρεία διαθέτει συμβόλαιο με την GazpromExport που λήγει το 2027 για συνολικές ποσότητες 700 εκατ. κ.μ. ετησίως, εκ των οποίων τα 400 έχουν εκχωρηθεί στη ΔΕΗ. Η σύμβαση αυτή, σύμφωνα με πηγές του ομίλου Κοπελούζου, δεν επηρεάζεται από την απόσυρση της Gazprom από την Προμηθέας Gas.

H κατάληξη της μακρόχρονης συνεργασίας του ομίλου Κοπελούζου δεν εξέπληξε την αγορά, αφού o ελληνικός όμιλος είχε εδώ και κάποια χρόνια προχωρήσει στον ανασχεδιασμό των στρατηγικών του συμμαχιών μεταφέροντας το κέντρο βάρους από το αέριο των αγωγών και τη Ρωσία στο LNG και τις ΗΠΑ, διαβλέποντας εγκαίρως τις γεωπολιτικές αλλαγές στον τομέα της ενέργειας.

Η υλοποίηση του FSRU Αλεξανδρούπολης είναι αποτέλεσμα ενός σχεδιασμού που είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν και ο οποίος συνάντησε τη σθεναρή στήριξη των ΗΠΑ και παράλληλα την ενόχληση των Ρώσων συνεταίρων.

Ο όμιλος Κοπελούζου σχεδιάζει ένα ακόμη FSRU στην Αλεξανδρούπολης, ενώ από κοινού με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ κατασκευάζει μονάδα φυσικού αερίου στην ίδια περιοχή και είναι επίσης αυτός που πρωτοστατεί στο σχέδιο αναβίωσης του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης σε αντίστροφη ροή, σχέδιο που θα ενισχύσει την απεξάρτηση των βαλκανικών χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο, ενισχύοντας τη συνολικότερη ευρωπαϊκή στρατηγική, που προχωράει με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT