Κρίσιμη συνεδρίαση για την Attica Bank

Κρίσιμη συνεδρίαση για την Attica Bank

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank με στόχο την έγκριση της στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων της τράπεζας από το δυσθεώρητο ύψος του 67% του χαρτοφυλακίου της. Η διοίκηση της Attica Bank φαίνεται να προκρίνει ένα μετριοπαθές σχέδιο μείωσης του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε βάθος τριετίας. Το γεγονός έχει διχάσει τη στάση των μετόχων και δη του επενδυτικού κεφαλαίου Elllington, που έχει συνδέσει τη συμμετοχή του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την προοπτική άμεσης εξυγίανσης της Attica Bank. Η διαφωνία αυτή απομακρύνει τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ, στον βαθμό που διαμηνύει «την πρόθεσή της να διερευνήσει τη συμμετοχή στην προσπάθεια εξυγίανσης της τράπεζας, με προϋπόθεση την τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των μετόχων». Να σημειωθεί ότι το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί, τουλάχιστον ως προς τα κεφάλαια που προτίθεται να συνεισφέρει κάθε υποψήφιος μέτοχος.

«Παραδειγματικές εργάτριες» της Νεφέλης Στουρνάρα

Το βιβλίο «Παραδειγματικές εργάτριες – Μια διαθεματική προσέγγιση σε δύο ελληνικά δημόσια νοσοκομεία» της συγγραφέως Νεφέλης Στουρνάρα –κόρης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας– παρουσιάζεται την Παρασκευή στις 7.30 το απόγευμα στο roof garden Olympias (Αθηνάς 57). Η συγγραφέας, μέσα από την εμπειρία δύο μεταναστριών εργαζομένων στην καθαριότητα σε ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, καταγράφει τις εργασιακές συνθήκες και τη συνεισφορά των μεταναστριών σε ευαίσθητες δομές. Στόχος, να φωτίσει το μεταναστευτικό υπόβαθρο και τις εργασιακές επιλογές που λειτούργησαν ως μονόδρομος για την ενσωμάτωση ή μη των γυναικών αυτών στην ελληνική πραγματικότητα.

Ρεκόρ εκδόσεων ομολόγων στην Ευρώπη τον Ιανουάριο

Οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη έσπασαν το φράγμα των 240 δισ. ευρώ έως τώρα τον Ιανουάριο, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ για τον πρώτο μήνα του έτους. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2020 με 239 δισ. ευρώ. Εως τα τέλη του μήνα, μάλιστα, αυτό το ποσό αναμένεται να «ανέβει» αρκετά, καθώς και άλλες χώρες θα πραγματοποιήσουν έξοδο στις αγορές.    

To νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

Κατά περίπου 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ θα ενισχυθεί το εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων έως το 2024, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια των προχθεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού περί νέου μισθολογίου τους τον επόμενο χρόνο. Συγκεκριμένα, κατά τον κ. Σταϊκούρα, με το νέο μισθολόγιο, περίπου 500 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν τους «μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στα χαμηλότερα κλιμάκια, αλλά και στις θέσεις ευθύνης, στους ενστόλους και στα μέλη ΔΕΠ». Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν τα 200 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που ισχύει ήδη από φέτος, τα 80 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς 1% στο Ταμείο τους και τα 87 εκατ. ευρώ από την αύξηση των μισθών των γιατρών 10%.

Η ελληνική ατζέντα της Wade Adams

Συνεχίζουν τις επαφές με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες οι Κύπριοι επιχειρηματίες της Wade Adams, για τους οποίους καθίσταται πλέον σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να μπουν στην ελληνική αγορά διεκδικώντας ένα μερίδιο από τα μεγάλα έργα που ξεκινούν αυτή την περίοδο. Εχοντας αναζητήσει συμμαχίες και σε άλλες εταιρείες, τη συγκεκριμένη περίοδο έχουν ευθυγραμμιστεί με τον Δημήτρη Κούτρα και την προσπάθειά του να αποκτήσει τον έλεγχο της «Ακτωρ». Αλλά οι συζητήσεις είναι ακόμα πολύ πρώιμες και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προεξοφληθεί ότι θα ευοδωθούν. Διότι αν μη τι άλλο στην αγορά βρίσκονται και άλλοι δυνητικοί αγοραστές, οι οποίοι αναζητούν κυρίως το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκεται σε έλλειψη. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που οι μετοχές ορισμένων κατασκευαστικών έχουν σημειώσει μεγάλη άνοδο το τελευταίο διάστημα.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT