Νέα προβλήματα με τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Νέα προβλήματα με τις επιστρεπτέες προκαταβολές

Δεν έχουν εκδοθεί χιλιάδες εκκαθαριστικά, καθώς έχουν εντοπιστεί λάθη και παραλείψεις κατά τον έλεγχο της ΑΑΔΕ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Στην αναμονή βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, καθώς ακόμη η φορολογική διοίκηση δεν έχει εκδώσει γι’ αυτές το εκκαθαριστικό για την πληρωμή των ποσών που οφείλουν. Και ο λόγος που οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δεν έχουν προχωρήσει στην έκδοση του σημειώματος, έγκειται στο γεγονός ότι σε χιλιάδες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί λάθη και παραλείψεις, που δεν διορθώνονται ακόμη και με τη νέα απόφαση που είχε εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών στα τέλη Νοεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του Νοεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών τροποποίησε τους όρους του προγράμματος για την υποχρέωση της διατήρησης του προσωπικού για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις προκειμένου να μη χάσουν το κρατικό δάνειο.

Ωστόσο, όπως φαίνεται αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς έχουν καταγραφεί περαιτέρω προβλήματα για τα οποία έχει ενημερωθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου είτε να δώσει λύση είτε όχι και να προχωρήσει ως εκ τούτου η φορολογική διοίκηση στην απαίτηση του συνόλου του ποσού από όσες δεν τηρούν τους όρους του προγράμματος εντός των επόμενων πέντε ημερών.

Συγκεκριμένα, εφόσον το οικονομικό επιτελείο δεν εκδώσει νέα ευνοϊκή απόφαση, η ΑΑΔΕ θα πρέπει έως τις 31 Ιανουαρίου να ζητήσει από χιλιάδες επιχειρήσεις να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν σε έναν ή περισσότερους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ποσό δε, πρέπει να επιστραφεί εφάπαξ και μάλιστα εντόκως.

Στο μεταξύ, πέραν των ανωτέρω επιχειρήσεων, η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα δικαιολογητικά που απέστειλαν (είχαν υποχρέωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022) οι επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι σωστά. Αμέσως μετά και πριν από τις 31 Ιανουαρίου θα εκδοθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα στον προσωπικό λογαριασμό κάθε επιχείρησης και επαγγελματία, ώστε να ξεκινήσει η πληρωμή του επιστρεπτέου τμήματος του κρατικού δανείου.

Οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης ελέγχουν όμως και χιλιάδες αιτήσεις επιχειρήσεων οι οποίες ενώ είχαν πληγεί από την υγειονομική κρίση έμειναν εκτός επιστρεπτέων προκαταβολών, παρά το γεγονός ότι είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση και στους επτά κύκλους ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό έχει κληθεί η γενική διεύθυνση οικονομικών υπηρεσιών να επανεξετάσει τις αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023.

Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις που αδίκως κόπηκαν από το πρόγραμμα, θα δοθεί εντολή να πιστωθούν τα σχετικά ποσά σε όσους δικαιούνται στους λογαριασμούς τους. Οσες εξ αυτών λάβουν την κρατική ενίσχυση θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο του 2023, ενώ τα ποσά που θα επιστρέψουν θα είναι «κουρεμένα» έως 75%, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που έλαβαν το κρατικό δάνειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT