«Μαγνήτης» οι ΗΠΑ για startup στον τομέα της καθαρής ενέργειας

«Μαγνήτης» οι ΗΠΑ για startup στον τομέα της καθαρής ενέργειας

Το παράδειγμα της γερμανικής Marvel Fusion και οι πιέσεις που υφίσταται

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με αφορμή τη νέα νομοθεσία των ΗΠΑ για τη μετάβαση της οικονομίας τους στην πράσινη και λιγότερο ρυπογόνο εποχή, η οποία προσελκύει επενδύσεις και τις απομακρύνει από την Ε.Ε., αποτυπώνεται σε ένα και μόνο παράδειγμα. Η Marvel Fusion, μία από τις λίγες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις για την ανάπτυξη τεχνολογίας σύντηξης με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους επενδυτές της για μεταφορά της έδρας της στις ΗΠΑ.

Τα σχετικά αναφέρουν σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times και το moneyreview.gr. «Η πίεση αυξάνεται μέρα με τη μέρα από τους υφιστάμενους επενδυτές μας για να μετακομίσουμε δυνητικά στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε στους Financial Times ο Μόριτζ φον ντερ Λίντεν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας με τέσσερα χρόνια ζωής.

Η πίεση των επενδυτών οφείλεται εν μέρει στο 1,4 δισ. δολάρια που έχει διαθέσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την εγχώρια βιομηχανία σύντηξης, ένα ποσό που η Ενωση Βιομηχανιών Σύντηξης των ΗΠΑ έχει αναφέρει ως «χρηματοδότηση-ρεκόρ».

Η κίνηση παρατηρείται ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι από πολλές πολιτείες προσπαθούν να προσελκύσουν ξένες επιχειρήσεις και ομίλους στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, προβάλλοντας και διαφημίζοντας τις μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις, καθώς και τις επιδοτήσεις που είναι διαθέσιμες και προβλέπονται από τον νέο νόμο-ορόσημο για τη μείωση του πληθωρισμού.

«Οι επενδυτές μάς ζητούν να μετακομίσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας, κάτι που οφείλεται στις αμερικανικές επιδο- τήσεις για τη βιομηχανία σύντηξης.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, θα παρέχει εκτεταμένες επιδοτήσεις της τάξεως των περίπου 370 δισ. δολαρίων, μερικές από τις οποίες έχουν προβλεφθεί για καθαρή ενέργεια, όπως η βιομηχανία σύντηξης, σηματοδοτώντας την πιο φιλόδοξη προσπάθεια της Αμερικής να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στην κρίση της κλιματικής αλλαγής.

«Η νομοθεσία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει αλλάξει εντελώς τους ίσους όρους ανταγωνισμού υπέρ των ΗΠΑ», σημείωσε ο Φον ντερ Λίντεν, τονίζοντας την αντίθεση μεταξύ των βιομηχανικών πολιτικών της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών.

Συν τοις άλλοις, ο επικεφαλής της Marvel Fusion ανησυχεί επίσης για τον αντίκτυπο που θα έχει η αμερικανική νομοθεσία στο επίπεδο των επενδύσεων που θα κάνουν στην Ευρώπη οι επιχειρήσεις έντασης ενέργειας στους τομείς του χάλυβα, του αλουμινίου και των χημικών προϊόντων -το υποψήφιο πελατολόγιο της νεοφυούς επιχείρησης- στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.

Από την πλευρά του ο Χέικε Φρέουντ, γενικός διευθυντής λειτουργίας της Marvel Fusion, πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να «ενισχύονται ως πελάτες», αντί να προσπαθούν να διατηρήσουν εταιρείες καθαρής ενέργειας στην περιοχή μέσω επιδοτήσεων.

Διπλή δήλωση που έγινε από τη Γερμανία και τη Γαλλία, αφότου οι ηγέτες τους συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο, ανέφερε ότι οι δύο χώρες «θα συνεργαστούν για να δουν πού θα μπορούσαν να είναι δυνατόν να επιτευχθούν νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις στο πεδίο της σύντηξης, ενώ εξετάζουν επίσης τις πρωτοβουλίες του κλάδου στον τομέα αυτόν».

Ο Φρέουντ χαιρέτισε τη δήλωση, αλλά είπε ότι ήταν πιο αδύναμη από τη δέσμευση της Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι οι νέοι επενδυτές ανησυχούν για την καταλληλότητα της Ευρώπης ως στέγης για νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας σύντηξης. «Οταν πρόκειται για μεγαλύτερους γύρους χρηματοδότησης, οι επενδυτές θέλουν επίσης να δουν τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης για τη σύντηξη» είπε.

Η Marvel Fusion μελετά την ανάπτυξη τεχνολογίας σύντηξης με λέιζερ, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία αυτού που θα μπορούσε να ονομαστεί τεχνητός ήλιος μέσω της χρήσης ακτίνων λέιζερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή