Σε οκτώ μήνες η πρώτη ελληνική παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

Σε οκτώ μήνες η πρώτη ελληνική παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης

Σε λειτουργία η μονάδα της Tikun Olam στα Εξαμίλια Κορινθίας

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Σεπτέμβριο του 2023 αναμένεται να είναι διαθέσιμα για τους ασθενείς τα πρώτα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης που θα παράγονται από τη μονάδα της Tikun Olam στην Ελλάδα, η οποία εγκαινιάστηκε χθες.

Με τη λειτουργία της μονάδας της Tikun Olam στα Εξαμίλια Κορινθίας μπαίνει στην τελική ευθεία μια ιστορία που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία προχώρησε στη θέσπιση του πλαισίου για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις στην ανερχόμενη παγκοσμίως επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά προσφέροντας και εναλλακτικές μεθόδους ανακούφισης σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Η επένδυση της Tikun Olam στην Ελλάδα από ισραηλινά κεφάλαια, αλλά και με τη συμμετοχή Ελλήνων επενδυτών, όπως ο Βασίλης Μηλιώνης (γνωστός από την υπόθεση της Hellas Power) υπερέβη τα 40 εκατ. ευρώ. Βρίσκεται σε ιδιόκτητη έκταση 56 στρεμμάτων με 21.000 τ.μ. υβριδικά θερμοκήπια τελευταίας τεχνολογίας και 3.000 τ.μ. πρότυπης φαρμακευτικής μονάδας με δυνατότητα παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης σε διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές. Ο χώρος διαθέτει τρεις διακριτές μονάδες: τη μονάδα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, τη μονάδα πρωτογενούς επεξεργασίας και τη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Στη μονάδα απασχολούνται ήδη 100 άτομα, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη αναμένεται να διπλασιασθεί ο αριθμός των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή, η παραγωγή είναι στην πραγματικότητα σε πιλοτικό στάδιο, στο 20%-30% της δυναμικότητας του εργοστασίου που κανονικά είναι 10 τόνοι ετησίως. Τα σκευάσματα που θα παραχθούν στη μονάδα της Tikun στην Κορινθία θα κατευθυνθούν στην ελληνική αγορά και σε επόμενη φάση και σε ξένες αγορές.

Η επένδυση ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ και υλοποιήθηκε σε έκταση 56 στρεμμάτων.

Για σοβαρές παθήσεις

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tikun Europe, Νίκο Μπέη, η μονάδα στην Ελλάδα θα παράγει 12 κωδικούς προϊόντων, οι οποίοι θα διανέμονται με διαφορετικές ονομασίες από τις εταιρείες Lavipharm και Φαρμασέρβ Ελλάς. Τα σκευάσματα θα είναι συνταγογραφούμενα, με το σύνολο του κόστους να επιβαρύνει τον ασθενή, καθώς δεν προβλέπεται καμία συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων. Οπως τόνισε ο ίδιος, τα σκευάσματα που θα παράγει η εταιρεία αφορούν ολοκληρωμένες προτάσεις τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποδεδειγμένη δράση στην πρόληψη και αντιμετώπιση συμπτωμάτων, όπως ο καρκινικός πόνος, ο χρόνιος νευροπαθητικός πόνος, ο πόνος σπαστικότητας στη σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες σοβαρές παθήσεις. Η Tikun Olam συνεχίζει να στηρίζει έρευνες που αφορούν και άλλες παθήσεις, όπως είναι η επιληψία, ο αυτισμός, η νόσος του Κρον.

Η Tikun ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης το 2005 από το Ισραήλ και στην πορεία του χρόνου επεκτάθηκε με παραγωγικές μονάδες στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία, και στην Ευρώπη.

Βάσει των στοιχείων για τις τελευταίες τάσεις της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς για τον κλάδο, έχει σημειωθεί αύξηση στη δημιουργία μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης για εμπορικούς σκοπούς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, ο Καναδάς διατηρεί τα σκήπτρα ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην Ευρώπη, αλλά αυτό αλλάζει καθώς όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο ξεκινούν τις εξαγωγές τους, ενώ συγχρόνως οι Καναδοί παραγωγοί μετατοπίζουν την καλλιέργεια στην Ευρώπη. Σε τουλάχιστον 15 ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν μονάδες καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης για εμπορικούς σκοπούς.

H ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικής κάνναβης προβλέπεται ότι την περίοδο 2022-2027 θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 21,96% και από τα 4,96 δισ. δολάρια το 2022 θα φτάσει το 2027 τα 13,37 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή