«Καμπανάκι» για το υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο το 2022

«Καμπανάκι» για το υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο το 2022

Σε ανάλυσή της η Eurobank εκτιμά ότι θα προσεγγίσει το 9% του ΑΕΠ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 9% του ΑΕΠ ίσως προσεγγίσει το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών το 2022, εκτιμά η Eurobank στη χθεσινή έκδοση «7 Ημέρες Οικονομία», με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Θα είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά εμφάνισης υψηλού ελλείμματος εξωτερικού ισοζυγίου, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας, ενώ ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι αυτό θα συνεχιστεί το 2023 και το 2024.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η συνολική επένδυση σε πάγια και αποθέματα είναι μεγαλύτερη από τη συνολική αποταμίευση, με τη διαφορά να καλύπτεται από εξωτερικό δανεισμό.

Αναλύοντας τους λόγους της διεύρυνσης του ελλείμματος του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών κατά 74,9% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα να φθάσει τα 17,5 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, η έκδοση αναφέρει ότι η επιδείνωση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών υπεραντιστάθμισε τη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 53,8% φθάνοντας τα 36 δισ. ευρώ, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 53,6% στα 19,1 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνεται, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών επιδεινώθηκε κατά 58% λόγω καυσίμων και κατά 40% από τα αγαθά πλην καυσίμων και πλοίων. Το παραπάνω αποτέλεσμα ερμηνεύεται έως έναν βαθμό από την άνοδο της εγχώριας ζήτησης, παράλληλα με την άνοδο των τιμών των καυσίμων, των πρώτων υλών, των τροφίμων και άλλων αγαθών που εισάγονται.

Στο πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, από την άλλη, κυρίαρχος ήταν ο ρόλος του τουρισμού, καθώς το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανήλθε σε 15,6 δισ. ευρώ το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, ενισχυμένο σε ετήσια βάση κατά 67,7%.

Με τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος, οι υπολογισμοί της Eurobank δείχνουν ότι στο 11μηνο το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών ήταν 8,3% και ότι για το σύνολο του έτους ίσως προσεγγίσει το 9% του ΑΕΠ.

Η ανάλυση αναφέρει, εξάλλου, ότι οι επενδύσεις παγίων αυξήθηκαν στο 12,6% του ΑΕΠ το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, παραμένοντας ωστόσο πολύ χαμηλότερα από το 22,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Οι συνολικές επενδύσεις, μαζί με τα αποθεματικά, ήταν 20,1% του ΑΕΠ, έναντι 24,5% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Από την άλλη, η αποταμίευση ήταν 12,7% το 9μηνο, πολύ χαμηλότερη από το 24,1% (βάσει ετήσιων στοιχείων 2021) της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή